Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéf ruské propagandy má k Česku blízko. Působil tu jako diplomat SSSR

Autor: zst - 
1. dubna 2016
14:43

Alexej Gromov rozhoduje o mediálním obrazu Ruska v zahraničí. Putinův šéfideolog se snaží federaci ukazovat jako úspěšnou a například Evropskou unii jako rozkládající se. Propaganda v Česku je ale jiná. Diplomat má totiž k Česku speciální vztah. Kdysi tu strávil několik let ve službách Sovětského svazu. Píší to páteční Lidové noviny.

Ruskou propagandu v Česku prezentují především weby jako Sputnik nebo Aeronet. Porady s jejich šéfy vede Putinův blízký spolupracovník Alexej Gromov, který coby sovětský diplomat působil řadu let v tehdejším Československu. V roce 1982 nastoupil na konzulát v Karlových Varech, za tři roky putoval do Prahy na ambasádu.

Gromov je oficiálně zástupcem ředitele ruské prezidentské kanceláře. Je ale považován také za šéfideologa Kremlu, umí česky a má v Česku řadu kontaktů, které dodnes využívá. Česko opustil v roce 1988. Po rozpadu Československa se vrátil na ambasádu v Bratislavě, kde působil až do roku 1996.

Gromov není jediný

Podobně se v Česku pohyboval také Sergej Jastržembskij, Gromovův spolužák z Moskvy a později jeho nadřízený v Bratislavě. Ten pro změnu radil Putinovi v otázkách EU. Z Prahy se pak Gromov zná s vicepremiérem Sergejem Prichoďkem, který má být loajálním náhradníkem Dmitrije Medveděva v premiérském křesle.

„Udržují mezi sebou pravidelné kontakty a dovedou si navzájem vyjít vstříc,“ řekl deníku zdroj z ruskojazyčné komunity v Praze. Gromov prý rád jezdí do karlovarských lázní, konkrétně do Imperialu, kam jezdí i exprezident Václav Klaus. Ten se podle Lidových novin angažoval také v ruském think-tanku společně s Gromovem.

Figuruje na seznamu sankcí

Od července 2015 je Alexej Gromov zapsán na sankčním seznamu Evropské unie. Cestovat do Česka tak oficiálně nemůže, proto jsou mu kontakty z minulosti dražší než kdy dříve. V Moskvě ho navštívil třeba exministr zahraničí Cyril Svoboda. „Vůbec toho pána neznám. Ani si nevzpomínám, že bych s ním kdy mluvil,“ tvrdí ale Svoboda. Možná tak šlo o náhodné setkání.

Alexej Gromov (vlevo) a exministr zahraničí Cyril Svoboda (vpravo) na oslavách 10 let existence ruské státní televize RT. Alexej Gromov (vlevo) a exministr zahraničí Cyril Svoboda (vpravo) na oslavách 10 let existence ruské státní televize RT. | Profimedia

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung ovšem existuje list ovlivnitelnosti jednotlivých zemí ruskou propagandou. Téměř imunní jsou například Velká Británie, Dánsko nebo Estonsko, vysoce ovlivnitelné je Česko, Maďarsko nebo Rakousko.

sendrasak ( 2. dubna 2016 01:26 )

Aby ti nepraskla cévka ubožáku, protože sprostě nadávat někomu pro jiný názor může jenom duševní naháč. USA nás nikdy neokupovaly, narozdíl od rusáků.

tgbg ( 1. dubna 2016 20:04 )

Rusáci jsou primitivní asijští Mongoli a nejhorší fašouni na světě. Pinochet s Hitlerem by mohli závidět. Rusáci do Evropy nepatří.

anka ( 1. dubna 2016 17:35 )

Cesi byli a jsou evropane, vzdycky patrili svou kulturou i mentalitou k ostatnim zemim EU , Rus nam nikdy nepomohl, vzdycky si sel za svym cilem, Rus nas jenom okupoval

rumungro ( 1. dubna 2016 16:42 )

Česko,Polsko,Německo,jako pátý stát,který nejvíce v médiích štve proti Rusku jsou USA.Sputniknews.cz. Hurá,budeme na Priměěě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa