Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Hanba,“ zuří lidé: Pocta prezidentovi zabila labutě, leží u čínského prahu

Autor: Ivan Hladík - 
31. března 2016
20:52

To, čeho se obávali ochránci pražského ptactva, se potvrdilo. Za několikaminutový ohňostroj odpálený u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zaplatily životem dvě labutě.

Velkolepý ohňostroj pro čínského prezidenta byl odpálen zhruba sto metrů od místa, kde tito krásní ptáci nocují a hnízdí již od roku 2012. Zdeňka Zemanová, zakladatelka organizace Přátelé vodního ptactva, s obavou sledovala vltavské břehy a včera ráno v bezprostřední blízkosti místa konání ohňostroje našla dvě mrtvé labutě. „Po každém ohňostroji najdeme mrtvé ptáky,“ řekla Blesku Zemanová. „Třeba v únoru to byly dvě mrtvé a tři zraněné labutě.“

Jak ptákům ohňostroje škodí?

„Labuť je velký a těžký pták, může vážit i kolem patnácti kilogramů,“ vysvětluje Zemanová. „Samozřejmě je vyděsí ten hluk. Světlo výbuchů je oslepí, chtějí uletět, ale při své velikosti a váze nejsou tak obratné a narážejí.“ Oslepené labutě tak nemají šanci vidět mostní konstrukce, elektrické vedení a další překážky. „Samozřejmě podáme trestní oznámení,“ je rozhodnuta Zemanová. Mrtvé labutě chce odvézt před sídlo Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce a položit je před jejich vchod. „Týrání zvířat neomlouvá nic,“ dodává Zemanová.

Ochránci ptactva byli rádi, že tradiční novoroční ohňostroj byl přemístěn na Vítkov. Ohňostroj pro Si Ťin-pchinga však dostal výjimku, ačkoliv ho nakonec čínský prezident ani neviděl. Blesk zjišťoval, kdo ohňostroj na řece povolil. „Máme povolení od Povodí Vltavy a oznámili jsme konání na Úřad městské části Praha 1,“ tvrdil výkonný viceprezident Smíšené česko-čínské komory Petr Mrhálek. Jenže Povodí Vltavy svou účast na ohňostroji popřelo ještě před jeho konáním. „K takovému rozhodnutí nemáme pravomoc a neorganizujeme ohňostroj,“ řekl mluvčí Hugo Roldán.

gugga ( 4. dubna 2016 00:14 )

Podle všeho je zabili protestující proti čínskému prezidentovi a Zemanovi, aby měli pak možnost nařknout Hrad z týrání. Pročpak nikdy nepodali trestní oznámení třeba po Silvestru?

baronjh ( 2. dubna 2016 16:50 )

 „Hanba,“ zuří lidé: Jací lidé ??? Pár jedinců přeci není LID !!!

rumungro ( 1. dubna 2016 19:11 )

-zdenekk- tady na diskusi,a nejspíš i venku, jsi za pologramotnýho provokatéra.

karelka ( 1. dubna 2016 18:46 )

Bylo by možná také připomenout pár mrtvých selátek, husiček a nějaké to hovězí které muselo padnout na oslavu.Ty dvě husy, to je pakatel, při ohńostrojích na oslavu jich asi poblázněných uhyne mnohem víc, být to na oslavu Havla, nebo USA, nikdo by ani nepíp....

ivoadler ( 1. dubna 2016 18:29 )

Zato antikomunistických hovad začíná evidentně ubývat. Jsem za to rád. Kde blb, tam nebezpečno (Werich).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa