Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neblahé dědictví po Zemanovi, zlobí se Sobotka kvůli dluhu 300 milionů

Autor: simao, ČTK - 
31. března 2016
21:00

ČSSD má dle pravomocného rozhodnutí soudu zaplatit advokátovi Altnerovi, který ji zastupoval ve vítězném sporu o Lidový dům, 18,5 milionu korun. Což o to, to by dohromady dala i z loňského zisku. Jenže dalších 300 milionů tvoří smluvní pokuta za 16 let trvání sporu! Premiér Bohuslav Sobotka to během pobytu v USA označil za neblahé dědictví z doby svého předchůdce v čele strany Miloše Zemana. Sobotka upozorňuje, že strana bude muset pořádně šetřit. 

ČSSD může využít mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka očekává, že strana platbu zvládne, požádal o návrh úsporných opatření.

Podle Sobotky je platba několika set milionů neblahé dědictví bývalého vedení sociální demokracie z dob tehdejšího předsedy Miloše Zemana.

„Nepochybně to rozhodnutí bude znamenat výrazný zásah do hospodaření sociální demokracie. Já jsem dnes požádal místopředsedu strany Martina Starce, aby připravil návrh úsporných opatření, která budeme muset realizovat, abychom mohli reagovat na rozhodnutí soudu,“ řekl šéf ČSSD Sobotka novinářům během své návštěvy Washingtonu, kam vyrazil na jaderný summit.

Sociální demokraté se k tomuto nastalému problému brzy sejdou. „Akutně to řešíme, protože to ta situace vyžaduje. Ale je to hodně na právnících a na odbornících, my se k tomu potom poradíme v rámci volební kampaně,“ řekl Blesk.cz europoslanec a šéf volební kampaně pro podzimní volby Miroslav Poche na dotaz, zda se úspory budou týkat i předvolebního boje před podzimními krajskými volbami, do kterých ČSSD poprvé vytáhne i proti Babišovu hnutí ANO. 

„Ve více než 130leté historii strany jsme už museli čelit mnohem větším rizikům a ohrožením, přesto je sociální demokraté dokázali pokaždé zvládnout a o to budeme s podporou našich členů a sympatizantů usilovat i nyní,“ neztrácí optimismus tváří v tvář hrozícímu vysokému dluhu Sobotka.

Ovčáček: Zemana vynechte. Je to mezi ČSSD a advokátem

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes uvedl, že nebude spor komentovat, protože jde o záležitost ČSSD a advokáta Altnera. „Je ale třeba si připomenout 90. léta, tehdy reálně hrozilo, že ČSSD nebude navrácen Lidový dům a přilehlé objekty,“ řekl dnes novinářům Ovčáček během Zemanovy návštěvy v Královéhradeckém kraji.

Místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec uvedl, že strana zatím rozhodnutí nedostala. „Už jste informováni z naší tiskové zprávy, že ho očekáváme. Jakmile dojde, poradíme se, jak postupovat v té věci dál, s právníky a orgány strany,“ řekl ČTK a České televizi.

Stanjura: Koupí Zemanův dluh Čína nebo Babiš?

Do Zemana si přitom rýpl i předseda poslaneckého klubu opoziční ODS Zbyněk Stanjura. „M. Zeman dle soudu zanechal ČSSD a Sobotkovi dluh přes 300 mil. Kč. Tak uvidíme, kdo dluh koupí nebo zaplatí – někdo z Číny, Agrofert nebo?“ napsal na Twitteru.

Není sám, kdo něco takového v reakci na ve středu ukončenou návštěvu čínského prezidenta a debaty o miliardových čínských investicích radí. Stanjura přitom narážel i na poměrně dobré vztahy Miloše Zemana se šéfem konkurenčního hnutí ANO Andrejem Babišem. „Neměl by škodu ČSSD uhradit Miloš Zeman, když tu smlouvu s Altnerem podepsal?“ táže se také europoslanec Jarmír Štětina (TOP 09).

Kauza Lidový dům odstartovala v 90. letech kvůli sporům o vlastnictví této nemovitosti. V lednu 2000 Ústavní soud po šesti letech určil vlastníkem společnost Cíl, která patří ČSSD. S právníkem Altnerem měla strana uzavřít smlouvu v roce 1997, podepsal ji podle ČSSD tehdy i Miloš Zeman.

Součástí smlouvy byla skutečně i položka, že „za tuto právní pomoc mu (Altnerovi) bude vyplacena smluvní odměna ve výši 10 % z hodnoty Lidového domu, jestliže se podaří před soudy prosadit vlastnické právo ČSSD k tomuto majetku prostřednictvím společnosti Cíl“, jak uvedla ČSSD v dnešním prohlášení.

hejhej ( 2. dubna 2016 16:33 )

gabreta: Sobotka v té době byl členem ČSSD a poslancem. Nyní má máslo na hlavě? LHÁŘ

misha46 ( 1. dubna 2016 18:52 )

Zrůda Kočárník může jásat..co se mu nepovedlo ukradnout, to Bohuš prohospodařil svým čekáním.

gabreta ( 1. dubna 2016 18:22 )

Určitě nemohl Zeman rozhodnout o zastupování Altnerem sám, ale celá lumpen banda z Lihového domu. Velmi dobře si pamatuju, kdy při žalobě na ČSSD, říkal Jyrka Paroubek, že se Altner zbláznil a vůbec na jeho nestoudné požadavky nebudou reagovat!! Tak že Zeman nelže! Jinak celý ČSSD nám velmi hluboko v prd...!

xiioma ( 1. dubna 2016 11:02 )

On to Milda zaplatí, nebo ne? Když to zpackal, tak by měl. Číňani mu s tím jistě rádi pomůžou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa