Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman zuří kvůli zohavení rudých vlajek. Úsměv mu ale vyčarovala slivovice

Autor: jp, simao, ČTK - 
31. března 2016
14:35

Ve středu z Prahy odletěla čínská návštěva, již ve čtvrtek se prezident Miloš Zeman vydal na návštěvu sám. Tentokrát do Královéhradeckého kraje. Při přivítání dostal od hejtmana France (ČSSD) tradiční dary – dárkový koš i s „tekutými“ dárky. Sám si pro hejtmana připravil peněženku a usmíval se, že je prázdná. Jinak se ale prezident zachmuřil při vzpomínce na poničené čínské vlajky v Praze.

Prezident Miloš Zeman se vydal na dvoudenní návštěvu do Královéhradeckého kraje i v doprovodu první dámy Ivany Zemanové. Na čtvrtek měl v plánu setkání s krajskými představiteli, odpoledne pak návštěvu Třebechovické slévárny a strojírny a setkání s občany v Třebechovicích pod Orebem.

Můj zdravotní stav se zlepšuje, říkal Zeman

„Především bych se chtěl omluvit za jednodenní zkrácení, kterým jsem ublížil především sám sobě, protože neuvidím Babiččino údolí, na které jsem se těšil. Sliby se mají plnit, takže slibuji, že příští rok přijedu na čtyři dny a užiji si údolí. Pokud se toho tedy dožiju, což plánuji,“ uvedl Zeman. 

Dostal opět i dotaz na to, zda bude i podruhé kandidovat na hlavu státu: „Rozhodnu se za necelý rok. Tedy v březnu 2017 na základě několika faktorů. Jedním z nich bude můj zdravotní stav, který se výkonem prezidentské funkce průběžně zlepšuje. Druhým faktorem bude míra podpory veřejnosti.“

Rozčílení nad poničenými vlajkami Číny

Čerstvé jsou však především dojmy z návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Zeman přitom reagoval i na poničení desítek vyvěšených čínských vlajek. „Kdyby chtěl někdo tu vlajku poškodit v USA, tak ho policie patrně rozstřílí nebo minimálně zavře. A když se říká, že se máme učit od Ameriky, tak toto je jeden z příkladů, kde bychom se měli učit,“ říkal Zeman.

Poničené čínské vlajky v ulicích Prahy Poničené čínské vlajky v ulicích Prahy | Blesk.cz - Petr Novotný
Zeman však také upozornil, že mezi Českem a Čínou budou létat tři linky, které budou výrazným impulzem pro nárůst čínských turistů. Zatím Česko podle něj ročně navštíví asi 300 000 čínských turistů. Prezident se vyslovil pro zavedení bezvízového styku s Čínou. Příliv turistů si podle něj zrušení víz vynutí.

Zmínil i otázku obchodování s Čínou: „Škoda Auto bude v příštích pěti letech v Číně investovat 60 miliard korun. Ty díly se budou vyrábět tady a montovat na čínském území.“

Zeman: Evropská byrokracie se do všeho plete

Rýpnutí si naopak neodpustil  na adresu Evropské unie. A to v souvislosti s požadavkem EU na vypracování nových posudků dopadu na životní prostředí (EIA) pro stavbu dálnic v Česku. Téma otevřel v souvislosti s dostavbou dálnice D11 z Hradce na Jaroměř a dál k polským hranicím.

„Úsek na polské hranice je projektově připraven, pozemky jsou vykoupené, peníze na to jsou a co čert nechtěl, Evropská komise si vymyslela novu EIA a všechno se bude muset zadat znova,“ kritizoval Zeman evropské regule. „Evropská byrokracie se vyznačuje tím, že se plete do věcí, do kterých jí nic není, jako jsou unifikované rozměry traktorových sedaček,“ podotkl prezident, který sám čelí kritice, že směřuje zahraniční politiku země spíše na východ než západ.

Dary pro Zemana i hejtmana: Slivovice i prázdná peněženka

Součástí uvítací ceremonie v kraji přitom bylo i tradiční předání darů. Prezident si pro hejtmana Lubomíra France (ČSSD) připravil koženou aktovku, pásek i peněženku. „Je prázdná, protože hospodaříte s přebytkem, tak proč bychom vám dávali peníze,“ usmíval se Zeman. Úsměv však u něj vzbudil i dárkový koš, který dostal. Se zalíbením si prohlížel především slivovici.

V pátek zavítá prezident Zeman do Vrchlabí a Kostelce nad Orlicí, kde je v plánu i setkání s občany. Na závěr se s Královéhradeckým krajem rozloučí Zeman na tiskovce v jednom kosteleckém hostinci.

vIadimir1950 ( 1. dubna 2016 01:24 )

Nepíšu o Číňanovi, ten je v USA o moc víc rád jak byl zde u nás

viIIi ( 1. dubna 2016 00:06 )

JÁ HO SNÁŠEL DO PONDĚLÍ!!! SPADNE TI CHALUPA TY VEJMRDE!!!

vIadimir1950 ( 31. března 2016 23:41 )

Zlo jde opět z Moskvy..

bohatymrdnikatel. ( 31. března 2016 20:32 )

Kdo je sprostý, ty k-u-n-d-o z veverky?

c_rutin ( 31. března 2016 20:32 )

Tak to máš mrdŁnikateli pravdu, dejte se ruďoši léčit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa