Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Lázně, stadion i letadla: Čínský prezident přivezl do Česka druhou vlnu nákupů

  • Autor: Zuzana Štíchová,ČTK - 
    31. 3. 2016
    19:38

    Skupování Česka nekončí. Během návštěvy prvního muže komunistické Číny podepsaly české a čínské firmy další obchody. Po podílu ve fotbalové Slavii, pivovarském koncernu Lobkowicz a letecké společnosti Travel Service pořídí Číňané v Česku také 300 menších vrtulových letadel nebo dobudují Národní fotbalový stadion.

  • 1.Jistota pro fotbalovou Slavii a sen o národním stadionu

    Národní fotbalový stadion by měl po investicích čínské firmy CEFC vzniknout rozšířením slávistického fotbalového stánku v Edenu. Společnost koupila 70 % akcií arény ve Vršovicích za 49,6 mil. eur (cca 1,3 mld. korun). Z toho přes 800 milionů zaplatí za stadion CEFC ještě letos, zbytek do roku 2020. Slavia byla dosud na stadionu v pronájmu. Současná kapacita je kolem 20 tisíc míst, Eden by se měl výhledově rozšířit o jedno celé patro.

     

    CEFC je majoritním vlastníkem i celého „sešívaného“ fotbalového klubu, v dozorčí radě má navíc zřejmě největšího čínského lobbistu v Česku Jaroslava Tvrdíka.

    Slávistický fotbalový stadion Eden ve Vršovicích by se měl rozrůst a Česko by se konečně mělo dočkat Národního fotbalového stadionu. Slávistický fotbalový stadion Eden ve Vršovicích by se měl rozrůst a Česko by se konečně mělo dočkat Národního fotbalového stadionu. | Archiv Michal Ezechel

  • 2.Polovina finanční skupiny J&T

    Čínská soukromá společnost China Energy Company Limited (CEFC) získá také 50% podíl ve finanční skupině J&T Finance Group. CEFC již drží deset procent v této skupině. Součástí strategického partnerství je i rámcová dohoda o spolupráci J&T s čínskou finanční institucí China Developement Bank v celkové hodnotě 800 milionů eur (21,7 miliardy Kč) na investice do vybraných projektů. J&T navíc podepsala dohodu také s čínskou bankou Ping An Bank, na jejímž základě vzniknou v ČR investiční fondy. Investují až 135 miliard Kč.

     

    Podívejte se na shrnutí třídenní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, během níž byly obchody podepsány:

    Video Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách. - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.Škodovácké SUV s čínskou pečetí

    SAIC Motor investuje do mladoboleslavské škodovky téměř 57 miliard korun. Spolupracovat by měly firmy na vývoji CUV a SUV, tedy sportovních užitkových aut, hybridních automobilů a elektromobilů. Škoda Auto zvýší do roku 2020 dodávky svých vozů zákazníkům v Číně na dvojnásobek, tedy na více než půl milionu aut. Loni v zemi automobilka prodala 281 700 vozů.

    Předseda představenstva Škody Bernhard Maier (vlevo) a předseda představenstva čínské společnosti SAIC Motor Corporation Čchen Č'-sin. V pozadí studie velkého SUV Škoda VisionS. Předseda představenstva Škody Bernhard Maier (vlevo) a předseda představenstva čínské společnosti SAIC Motor Corporation Čchen Č'-sin. V pozadí studie velkého SUV Škoda VisionS. | ČTK

  • 4.Další peníze do piva

    Na další čínské miliony se chystá také nápojový koncern Lobkowicz, známý především díky pivu. Ershang Group by měla „nalít“ do společnosti dalších téměř 100 milionů korun. Číňané vlastní už od loňského podzimu 79 % akcií za necelé 2 miliardy korun. Do skupiny patří sedm pivovarů – Černá Hora, Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Klášter, Vysoký Chlumec a také Rychtář.

    Čínský prezident Si Ťin-pching pivem nepohrdne. Miloš Zeman ho pivem uvítal a u půllitru se s ním i rozloučil. Čínský prezident Si Ťin-pching pivem nepohrdne. Miloš Zeman ho pivem uvítal a u půllitru se s ním i rozloučil. | ČTK

  • 5.Posílení vlivu v Travel Service a nákup „vrtuláků“

    Návštěva Si Ťin-pchinga přinesla také další nákup čínské CEFC v letecké společnosti Travel Service. Většinovými vlastníky Travel Service ale zůstanou čeští akcionáři. CEFC dosud vlastnila 10 % akcií, nyní má už v největším charterovém dopravci téměř polovinu. Spolumajitel firmy Jiří Šimáně vidí vstup CEFC i jako příležitost vstoupit na čínský trh. Travel Service má víc než třetinový podíl v ČSA.

     

    V letošní letní sezoně bude firma provozovat 47 letadel a má podepsané objednávky na 25 nových letounů Boeing 737-8 Max. Rozvíjet chce především lowcostové lety pod značkou Smart Wings, které by se měly doplňovat s trasami ČSA.

     

    Tím ale čínské investice do letectví neskončily. Česko by mělo do nejlidnatější země světa prodat také odhadem 20 vrtulových letadel L-410 a 350 lehkých vrtulových letadel EV 55 dohromady za miliardu eur (27 miliard korun).

    Čína chce česká vrtulová letadla a koupila také už téměř polovinu leteckého dopravce Travel Service. Čína chce česká vrtulová letadla a koupila také už téměř polovinu leteckého dopravce Travel Service. | Profimedia, ČTK

  • 6.Čínský vklad do cestování

    2,3 miliardy korun zaplatí čínská CEFC také za 90% podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia.cz. Největší cestovní agenturu v Česku Číňané kupují od investiční skupiny Rockaway. Ta ji koupila teprve před měsícem od polského fondu MCI Management za 325 milionů zlotých (dvě miliardy korun).

     

    Celá skupina Invia loni v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku přeprodala zájezdy a další cestovní služby za sedm miliard korun. Podle výroční zprávy se zisk společnosti pohybuje kolem 74 milionů korun.

  • 7.Oprava chátrajících budov ve Františkových lázních

    Jednu z mála investic, která se netýká čínské CEFC, vítají Františkovy Lázně. Čínská společnost Yihai Group chce investovat asi deset milionů eur (cca 270 milionů korun) do oprav dnes nepoužívaných lázeňských nemovitostí.

     

    „Konkrétní dohoda je zatím v jednání. Mělo by jít o nemovitosti, které jsou dnes mimo provoz a které by čínský partner opravil pro lázeňský provoz. Jestli by je sám provozoval nebo bychom je provozovali my, ale zatím není dohodnuto. Další variantou je vytvoření společné firmy,“ řekl generální ředitel lázní Josef Ciglanský.

    Ve Františkových Lázních dostal před nedávnem prezident Miloš Zeman novou loďku „Kačenku“. Právě hlava státu se netají svým „diplomatickým“ příspěvkem do uzavřených obchodů. Ve Františkových Lázních dostal před nedávnem prezident Miloš Zeman novou loďku „Kačenku“. Právě hlava státu se netají svým „diplomatickým“ příspěvkem do uzavřených obchodů. | Twitter Jiřího Ovčáčka

  • 8.zbytek

    Kromě výše zmíněných obchodů podepsaly české společnosti s čínskými ve středu také dohody či smlouvy o převzetí strojírenské firmy ŽĎAS (zpracování železa), TS Plzeň (dříve Škoda TS) nebo investicích do BorsodChem (chem. výroba, např. anilinu). Celkem v Česku chtějí Číňané utratit jen během letošního roku 95 miliard korun, do roku 2020 pak celkem 232 miliard korun. Jen pro srovnání roční příjem státního rozpočtu ČR je kolem 1100 miliard korun. Ekonomové i někteří politici ale varují, že řada z plánovaných obchodů se nakonec nemusí uskutečnit a je třeba si počkat, kolik nakonec Čína v Česku utratí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa