Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hazardní král Valenta chce do sněmovny, pomstít se Babišovi

Ivo Valenta se chystá na boj o sněmovní křeslo. Babišovi se chce pomstít za omezování loterijního byznysu.
Ivo Valenta se chystá na boj o sněmovní křeslo. Babišovi se chce pomstít za omezování loterijního byznysu.  (Autor: Blesk / Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: zst - 
31. března 2016
10:22

Loterijní magnát a v současné době senátor Ivo Valenta už spřádá plány na svou další politickou kariéru. Se svou Stranou soukromníků a za podpory Svobodných se hodlá dostat do Poslanecké sněmovny. Z Monaka, kde má aktuálně rezidenci, se kvůli tomu dokonce stěhuje zpátky do Česka. Informace přinesl web Hospodářských novin.

„Letos v létě mi bude šedesát let, vrátíme se. To věčné cestování sem tam je čím dál složitější. Navíc děti jdou do školy a já chci, aby šly do české,“ říká Valenta a důvod to má i jiný. Mohl by se totiž objevit na kandidátkách do Poslanecké sněmovny ve volbách na podzim příštího roku.

Pro svůj vstup do dolní parlamentní komory, která má větší moc než Senát, kde aktuálně Valenta působí, začal podporovat skomírající Stranu soukromníků a v nadcházejících krajských volbách sestavil na řadě míst společné kandidátky s euroskeptiky Petra Macha.

Mně by se spojení líbilo i dál do budoucna, podporoval bych to. Už teď mohu říct, že obě strany se naučily hledat společný program, kompromisy, učí se od sebe. Mladí od Svobodných mají divoké nápady, Soukromníci jsou zase trošku konzervativnější, ale dohromady to funguje dobře,“ řekl k tomu hazardní král.

Chystá se navíc získat podporu exprezidenta Václava Klause. Zafinancoval třeba už vydání jeho poslední knihy. „S panem prezidentem o sobě víme dlouhodobě, jeho názory mám rád, historicky jsme podporovali ODS. Proto jsem uvítal další spolupráci,“ komentoval sbližování Valenta.

„Malý Babiš?“ Nikdy. Chci mu zatopit

Pokud by se do sněmovny skutečně dostal, byl by loterijní magnát „malým Babišem“. I když se tomu označení brání, je podnikatelem a miliardářem vstupujícím do vysoké politiky. A i Valenta si k tomu koupil „své“ médium – Parlamentní listy.

My si myslíme, že je nutné Babišovi postavit alternativu. Chceme zastupovat tradiční názory, bránit svobodu nejen v podnikání, ale i v normálním životě. To v hnutí ANO není, to je nějaký houf lidí, kteří jdou za svým vůdcem. Já bych nikdy nechtěl ani podporovat stranu, která se houfuje za jedním a spoléhá jen na jednoho,“ oponuje takovému označení Valenta.

Ministr financí a šéf hnutí ANO je Valentovi trnem v oku i kvůli byznysu. Babiš v poslední době prosadil několik zákonů, které tvrdě loterijní byznys regulují. Nově nastavenou daň mají mít nejvyšší (35 %) hrací automaty a právě na těch byznys Synotu stojí. Firma je jejich výrobcem a provozovatelem.

Valenta už kvůli tomu zrušil podporu první fotbalové ligy, Sparty a dotovat nebude ani Českou unii sportu. Navíc je přesvědčen, že si Babiš zasedl na jeho obchod z malicherného důvodu – kdysi prý kritizoval interiér Babišovy luxusní restaurace, který navrhovala jeho partnerka Monika.

auslak ( 31. března 2016 14:25 )

politika je druhé nejstarší řemeslo na světě stačí razantně snížit social. dávky a je postaráno

hejhej ( 31. března 2016 12:47 )

Hazardníka Valentu bude někdo volit? Snad jen gambleři.

...... ( 31. března 2016 12:18 )

Klaus se vrací do pilitiky. Zeman podpoří Babiše a naopak. Česká politika je svinstvo.

japome ( 31. března 2016 12:17 )

to bude asi pěkný ga-u-ner zlost je mu vidět v očích - Babiš ti přiškrtil příjmy a to se neodpouští že??? za mě

Ruudazvostravy ( 31. března 2016 11:59 )

 Jen ajť sy ten holohlavej bandyta vostane f tý sví VYP pr*dely a uš se nevracý.Dosť bolo takých ko*kotou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa