Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Lex Babiš“ našel zastání ve sněmovně. ANO viní Sobotkova muže z útoku na šéfa

Autor: simao, ČTK - 
30. března 2016
13:30

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš podobné snahy označil za útok proti své osobě i hnutí. Například to, když na něj vytáhli střet zájmů a poslanec Jan Chvojka (ČSSD) vypracoval návrh na další omezení podnikání členů vlády. Kritici normy ji překřtili na „lex Babiš“. Návrh předtím, než jej bude projednávat sněmovna jako celek, podpořil její ústavně-právní výbor.

Poslanec Chvojka ze sociální demokracie vedené premiérem Bohuslavem Sobotkou chce svou úpravu přidat k novele o zpřísnění střetu zájmů. Ve výboru ji nepodpořili zejména členové hnutí ANO, podle nichž míří na jejich předsedu a ministra financí Andreje Babiše.

Chvojka chce, aby člen vlády nesměl být ovládající osobou ve firmách, tedy vlastníkem s alespoň 40 procenty hlasovacích práv. V takovém případě by musel skončit do dvou měsíců po nástupu do funkce v kabinetu.

V případě porušení zákona by takový člen vlády navíc ztratil ve firmě podle Chvojkova návrhu hlasovací práva, neměl by podíl na zisku, společnost by nemohla dostat žádnou státní pomoc, například dotace.

Další část Chvojkova návrhu by pod podobnými sankcemi zamezila členům vlády vlastnit média, konkrétně televizní a rozhlasové stanice a periodický tisk. Televizní nebo rozhlasové společnosti by navíc mohly přijít o vysílací licenci. I tady vidí někteří pasáž namířenou proti Andreji Babišovi, který vlastní i média.

Výbor podpořil i návrh Kalouskova poslance

Výbor ve středu podpořil také další návrh, tentokrát z dílny Martina Plíška (TOP 09) – ten usiluje o omezení možnosti firem členů vlády ucházet se o veřejné zakázky. Plíšek navrhuje, aby se firmy, v nichž by měli členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, nesměly hlásit o veřejné zakázky. I tady se mluví o hrozbě střetu zájmů.

Právě o střetu zájmů se přitom na půdě sněmovny rozpovídal před týdnem sám Babiš. Při mimořádné schůzi kvůli kauze Čapí hnízdo však uvedl: „Další z vykonstruovaných kampaní je kampaň o mém střetu zájmů. Ano, mám střet zájmů. Ale já ho nezneužívám. Já jsem do politiky nechtěl. Vy jste mě zplodili. ODS a zkorumpovaný Kalousek, symbol korupce.“

„Když skončila kampaň ODS o střetu zájmů, začala pro změnu kampaň proti mé osobě návrhem TOP 09, podle kterého by se firmy, ve kterých vlastní ministr české vlády více než 10 procent, nemohly účastnit státních zakázek. Zároveň byl připraven návrh, podle kterého ministr české vlády nemůže vlastnit ve firmě více než 40 %,“ posteskl si Babiš na to, že jde o útoky a kampaně proti němu i hnutí ANO. Označil to však i za „bezprecedentní útok na všechny podnikatele a živnostníky“ a za „útok profesionálních politiků“.

Na Chvojkův návrh tak Babiš narážel nepřímo, aniž by jej výslovně jmenoval. „Jsem překvapen, že i když naše koaliční vláda je po dvouletém vládnutí jednou z nejúspěšnějších vlád v historii naší země, moji koaliční partneři spolupracují s opozicí v přijímání antibabišovských zákonů, což mě upřímně mrzí,“ dodal vicepremiér pouze obecně.

1pepan ( 30. března 2016 15:48 )

Tento zákon je v pořádku, nevidím na něm nic proti Babišovi. To jen Baniš si z toho dělá tažení proti své osobě. Vyhrožuje ČSSD, že jim nepůjčí na kampaň, smozřejmě, když ho nepodpoří bude chtít jejich dluh okamžitě vrátit. Je to vyděrač, úplatkář a podvodník v jedné osobě. Podvedl i podnikatele tím, že jim slíbil nižší daň za pivo atd. a nesplnil to!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa