Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odpudivé, horší než ortodoxní komunisté: Politikům vadí Zemanovy výroky o Číně

Autor: ČTK, tmp - 
28. března 2016
11:20

Na prezidentovy výroky ohledně vztahů Číny a Česka, které se prý konečně vymanilo z tlaku EU a Spojených států, okamžitě zareagovali čeští politici. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je prohlášení odpudivé. Jde proti dlouhodobé zahraniční a bezpečnostní politice tuzemska. Odmítá ho i ministr kultury Daniel Hermann (KDU-ČSL) nebo předseda ODS Petr Fiala. Za prezidenta se postavil jeho mluvčí nebo předseda komunistů Vojtěch Filip.

Miloš Zeman v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV zkritizoval bývalou vládu kvůli špatným vztahům s Čínou. „Zdůrazňuji bývalou vládou, protože ta vláda velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie. Teď jsme znovu nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech. Nevměšujeme se do zájmů žádné jiné země. A to je moje vysvětlení toho nového začátku,“ řekl Zeman.

Téměř okamžitě se k Zemanovým výrokům začali vyjadřovat čeští politici. Prezidentovo vyjádření o vztazích ČR a Číny podle Kalouska v podstatě odmítá dlouhodobou zahraniční a bezpečnostní politiku ČR. Považuje ho za odpudivé.

Kalousek zdůraznil „dvě koleje české zahraniční politiky“. Jednu podle něj personifikuje premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD), kteří přiměřeně respektují dlouholetý azimut české zahraniční politiky a spojenecké závazky. „Ta druhá kolej otáčí azimut ke Kremlu a je podlézavá autoritativním a nesvobodným režimům a tu personifikuje především prezident republiky, ke kterému se přidal první místopředseda vlády (Andrej Babiš),“ uvedl.

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) má za to, že právě jeho vláda zahájila obrat k více pragmatické politice ve vztahu k Číně. „Byla to vláda pod mým vedením, která zahájila obrat k více pragmatické politice ve vztahu k Číně,“ uvedl Nečas.

Zmínil dvojici svých setkání s čínským premiérem i projev na sjezdu Svazu průmyslu v září 2012. „Naše vztahy by měly být budovány na vzájemném respektu a nevměšování se do vnitřních záležitostí. Že na některé věci máme rozdílný názor, je logické, vycházíme z rozdílného systému hodnot. Ale cestou je dialog, nikoliv tomu druhému vnutit svůj pohled na svět,“ podotkl tehdy dnes již bývalý předseda ODS.

Ten současný – Petr Fiala – také s prezidentem nesouhlasí, i když z jiných důvodů. Zeman chce podle něj Česko posunout k východu, k němuž se chová submisivně. Zahraniční politika Zemana a Sobotky prý není srozumitelná.

K Zemanově výroku se vyjádřil rovněž europoslanec Pavel Telička (ANO).

Odmítavě se k výrokům prezidenta na Twitteru staví i ministr kultury Daniel Herman.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka ovšemPan prezident narovnal České republice páteř a vrátil zemi hrdost po smutném období lokajského čecháčkovského přikrčení v režii TOP 09.“

Prezidenta se zastal i předseda komunistů Vojtěch Filip. Vláda Nečase podle něj vůbec nehledala český národní zájem a byla spíše zcela závislá na příkazech z USA. Současné vládě zase podle něj chybí jasné vymezení vůči zcela chybné migrační politice Evropské unie. Přál by si prý, aby byla česká vláda schopna zajistit stejně právo na rozvoj takovému procentu lidí jako čínská vláda.


marais ( 30. března 2016 14:10 )

 nechápu, Merkel obchoduje s Čínou o 106..a naše politické nuly rýpají do Číny? Chcete snad, aby miliarda Čínanů migrovala do EU hledat tu vaši západní demokracii?

salto ( 29. března 2016 09:41 )

Kalousek, Herman, Fiala, Němcová a spol. To mluví samo za sebe

fotrpjotr ( 29. března 2016 03:09 )

Odpudivé bylo,když tu agresivní ušáci projížděli jejich vojenským šrotem,to všichni strachy mlčeli.

borka30 ( 29. března 2016 00:05 )

Nejvíc to vadí převlečeným komunistům.

Samo ( 28. března 2016 22:12 )

To, že ty nenávidíš Kalouska, neznamená, že ho nenávidí celý národ. Já zase nemám rád Zemana a řeknu proč. Je to člověk, kterému chybí soudnost a leze do zadku komunistům celého světa. Červený svetr jsem naviděl na žádném prezidentovi ani za na komunistů, když vítali Brežněva či jiného ruského potentáta. Teď ještě chybí aby pozval na návštěvu Česko Kim Čong Una. Ten člověk má demenci v pokročilém stádiu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa