Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéfa extremistů sebrali na protiislámské demonstraci. Chtěl smrt politiků

Autor: val, ČTK, Jan Jakubec - 
26. března 2016
14:53

Policie v sobotu zatkla na pražské demonstraci proti islamizaci pět lidí včetně předsedy Národní demokracie Adama B. Bartoše. Údajně vyzýval k potrestání politiků smrtí. Muži zákona pak akci, které se zúčastnilo několik set lidí, rozpustili, přičemž použili i slzný plyn. Někteří protestující pak pokračovali dále do města, tehdy policisté zadrželi další účastníky. 

Adam B. Bartoš je znám svými radikálními názory. Loni například prohlásil, že by se uprchlíci v Česku měli „koncentrovat“ v Terezíně. Pořádal také červencovou demonstraci, na kterou někteří účastníci přinesli šibenice adresované členům vlády. 

Bartoš ve svém projevu kritizoval vládu, která podle něj občany již několikrát podrazila, například pokud jde o dohodu s Tureckem. Uvedl, že se migranti díky ní mohou dál šířit do Evropy. „To už není jenom nějaká liknavost nebo neschopnost vlády, to už je vědomé budování rozvratu země. To je vlastizrada. To je vlastizrada, která musí být potrestána trestem nejvyšším,“ řekl Bartoš. Bezprostředně po těchto slovech ho policisté zadrželi a odvedli pryč.

Policista zasahuje proti jednomu z demonstrantů. Policista zasahuje proti jednomu z demonstrantů. | ČTK/Michal Doležal

Po zadržení Bartoše vzniklo několik potyček mezi policisty a demonstrujícími. Podle reportéra Blesk.cz, který sledoval demonstraci na místě, začali policisté po zadržení Bartoše ostatní účastníky rozhánět a akci ukončili. Muži zákona zabavili organizátorům na místě aparaturu. Proti jedné ženě dokonce použili slzný plyn. 

Demonstranti, kteří měli původně v plánu pokračovat do Hybernské ulice před sídlo ČSSD, se rozhodli tento svůj pochod i přes zásah policie uskutečnit. Policisté jim v tom zabránili a Hybernskou z obou stran uzavřeli. Prořídlý dav se pak navzdory několika policejním výzvám k rozchodu vrátil na Václavské náměstí. Tam jeden z řečníků nabádal megafonem účastníky, aby šli na Staroměstské náměstí. Policisté ho ale zadrželi, přestože se jim v tom někteří lidé pokusili zabránit. Jeden z mužů prý také napadl policistku. 

K zadržení Bartoše se na svém twitteru vyjádřil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Rozdíl mezi A. B. Bartošem a těmi, kteří zneuctili standartu prezidenta republiky a státní vlajky v Praze = 0," napsal. Narážel tak na výměnu prezidentské standarty za červené trenýrky skupinou Ztohoven a incident z noci na dnešek, kdy někdo postříkal tmavou barvou přes padesát čínských vlajek, jež by v pondělí měly v Praze vítat čínského prezidenta.

Video se připravuje ...
Další videa