Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ovčáček kvůli uřízlé čínské vlajce zuří: „Starosta z TOP 09 se úchylně raduje“

Autor: kal, tmp - 
25. března 2016
12:15

Incident s uříznutou čínskou vlajkou na Evropské ulici v Praze naštval prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka. Hlas prezidenta Miloše Zemana dopálila především reakce starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09), který čin naštvaného občana v zásadě odsouhlasil. Ovčáček v reakci pro Blesk.cz zmiňuje „úchylnou radost“ a paktování strany Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga s extremisty.

Prahu tento týden zaplavila čínská výzdoba – vlajky v ulicích, billboardy v čínštině, a dokonce terakotová armáda na Vltavě. S kritikou přišel kdekdo, ale muž narozený v roce 1983 se rozhodl vzít věc do vlastních rukou.

Vytáhl nůž, štafle a v noci na pátek vylezl na jeden ze sloupů veřejného osvětlení na Evropské třídě. Z něj uřízl jednu celou čínskou, ale i českou vlajku. Další výše umístěné transparenty poškodil. Policie muže zadržela v jeho autě, on se k činu přiznal, pak ho strážci zákona propustili a teď přemýšlejí, jak čin kvalifikovat. Důležitá bude hlavně hodnota poškozených vlajek.

Na Evropské v noci na pátek muž (33) odřízl vlajku. Zadržela ho policie. Na Evropské v noci na pátek muž (33) odřízl vlajku. Zadržela ho policie. | Blesk.cz - Jan Jakubec

Kolář: Lézt východním mocnostem do zadnice se nám nevyplatí

O incidentu jako první informovala radnice Prahy 6. „Vím, že schvalovat jednání, které je v rozporu s dobrými mravy a zákony této země, je samo o sobě špatné a může být hodnoceno jako protiprávní, ale v případě člověka, který dnes ‎v noci odřízl na Evropské ze sloupu veřejného osvětlení čínskou vlajku, nemohu jinak než si postesknout – jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá,“ napsal starosta Ondřej Kolář.

Šéf šesté městské části už se dřív vyjádřil k čínské výzdobě v Praze kriticky. A pokračoval v tom i v pátek: „Státní symbol není reklama, česká vlajka není reklama na Čínu, lézt východním velmocem do zadnice se nám nevyplatí, protože přílišnou servilitu si vyloží jen jako naši slabost. Myslím, že s tím máme svých zkušeností až až.“

Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
počet hlasujících: 2763
Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
Ne.
70 %
Ano.
30 %
počet hlasujících: 2763

Ovčáček: Starosta dělá hysterickými výlevy ostudu ČR

Taková slova byla ale „moc“ na prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ostatně právě na pozvání Miloše Zemana Si Ťin-pching v pondělí přiletí do Prahy. „TOP 09 se ústy starosty Prahy 6 opět projevila jako nebezpečná extremistická strana, která se v minulosti paktovala s neonacisty a nyní se úchylně raduje ze zneuctění státních vlajek. Nedivím se, že jsou tito extremisté na hranici volitelnosti,“ řekl mluvčí pro Blesk.cz.

Na Twitteru přidal Ovčáček ještě další reakci. „Starosta Prahy 6 svými hysterickými výlevy dělá ostudu České republice. Extremizace TOP 09 pokročila,“ napsal.

Vlajky se na stožárech veřejného osvětlení objevily ve středu. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana jde o placenou reklamu, kterou by měla platit Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

hejhej ( 27. března 2016 09:02 )

Ničit vlajky, vyvěšovat spodní prádlo, demonstrovat s hloupými červenými kartami dokážou jenom troubové podporování ODS, TOP09 a a merickou ambasádou. Za Havla se mnohým lidem spousta věcí nelíbila, ale jeho odpůrci byli inteligentní, na rozdíl od těchto trotlů.

poldikladno ( 26. března 2016 09:16 )

připojuji citaci z článku, který jsem včera obdržel. 100% souhlas!!!! V roce 1990 říkali, že projídáme budoucnost dětem. To byl státní dluh asi 1/10 současného a byl zde obrovský státní majetek patřící i Vám a Vašim dětem. V roce 1990 říkali, že třetí cesta mezi komunismem a kapitalismem neexistuje. Dnes všichni s otevřenými ústy hledí na hospodářský úspěch Číny, která si vybrala to dobré z kapitalismu i komunismu. A státní majetek čínští „komunisté“ nikomu nerozprodali........ úspěch se hold v našich kruzích neodpouští a "odborníci" na zahraniční politiku nemají argument, tak prostě melou hovadiny, jen aby něco mleli. Oni totiž nic nedokázali, protože to neumějí, tak prostě plivou po úspěšných... smutné požehnané velikonoce všem!

sendrasak ( 25. března 2016 22:20 )

Opakuješ se, jdi už do pr.dele estébáku, tvoje zlatý časy skončily.

lesnismes ( 25. března 2016 22:16 )

Nerikam ty d.e.b.i.l.k.u ze to nema milous skusit,rikam ze zaprdeny cesko (montovna nemecka a potencionalne take ciny)jinou volbu ani nema nez se nekomu cpat do riti.

jajanene ( 25. března 2016 20:27 )

Řezat vlajky je ubohost, hodná pitomců a zlodějů typu Kalouska a dalších magorů z jeho okolí. Navíc, kam se hrabe Čína na lumpárny Amíků a dalších zločinců. Zeman je jedním z mála, kteří nazývají věci pravými jmény a navíc myslí na zájmy vlastních lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa