Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Jaký já jsem nácek?“ Zuří starosta, který zve Ortel a čelí trestnímu oznámení

Autor: Václav Lang - 
24. března 2016
18:48

Jindy poklidná středočeská vesnice Krabčice s pár stovkami obyvatel zažívá krušné chvilky. Kvůli blížícímu se vystoupení kontroverzní kapely Ortel na Řípské pouti jdou proti sobě odpůrci a zastánci této skupiny, která má na tradiční slavnosti zahrát za necelý měsíc. Vše nakonec možná skončí u soudu.

Spory začaly nenápadně. Starosta obce s necelou tisícovkou obyvatel, Jiří Šimáček, se rozhodl při příležitosti hlavní krabčické události roku, tradiční Řípské pouti, na kterou ročně dorazí až 40 tisíc platících, dopřát lidem vystoupení v současnosti populární kapely Ortel. Jenže proti tomu se ozvali někteří odpůrci kontroverzní skupiny a dali dohromady petici za zrušení koncertu, kterou s 629 podpisy v pondělí odevzdali na radnici.

Vedení obce následně vyvěsilo petiční archy i s citlivými údaji petentů na internet, čímž podle organizátorů petice porušilo zákon o ochraně osobních údajů. Ten zakazuje adresátovi petice předávat údaje signatářů třetím osobám. Radnice později archy z webu stáhla.

Kapela Ortel v čele s Tomášem Ortelem Kapela Ortel v čele s Tomášem Ortelem | Foto Blesk - Marek Pátek, Pavel Machan, David Kundrát, Martin Hykl

„Byly tam vyvěšené naprosto všechny archy bez jakéhokoli zásahu,“ popsal pro Blesk.cz iniciátor petiční akce Adam Šenk. „Máme podložené, že se to nesmí zveřejňovat. Vzhledem k tomu, že pod tím příspěvkem (na internetu) byl podepsán starosta, tak jsme podali trestní oznámení na starostu,“ dodal.

Tím ale rozbroje mezi Krabčičany nekončí. Starosta se totiž rozhodl reagovat stejnou cestou, jelikož odmítá, že by to byl on, kdo jména petentů i s jejich adresami a podpisy vyvěsil. „My podáváme taky trestní oznámení na pana Šenka, protože šíří úplně špatné zprávy,“ reagoval ve čtvrtek pro Blesk.cz Šimáček. „Uvádí, že já jsem vyvěsil nějaké petiční archy nebo něco takového. Já jsem v ten den měl jednání a v tu dobu, kdy se to dělalo, jsem na úřadě vůbec nebyl,“ dodal. Chce si proto prověřit, kdo z radnice a za jakých okolností údaje na webu zveřejnil, a příští týden podá trestní oznámení.

Šimáček: Jaký já jsem nácek?

Vadí mu navíc dehonestace jeho osoby, kterou prý celá akce vyvolala. „Dneska mě díky panu Šenkovi nazývají ti jeho kamarádi náckem, tak jaký já jsem nácek, já jsem třeba za svoji éru zvedl třikrát zisk pouti, pomáhám lidem a podívejte se, jak mě onálepkovali,“ brání se.

Odpůrcům islámu a migrace zazpíval na Hradčanském náměstí Tomáš Ortel Odpůrcům islámu a migrace zazpíval na Hradčanském náměstí Tomáš Ortel | Blesk - Matěj Smlsal

Co se týče angažování kontroverzní kapely, jako vždy prý vycházel při výběru hlavního hosta z jeho aktuální popularity, respektive výsledků ankety populární hudby Český slavík. Kapela se umístila jako druhá mezi skupinami, její frontman Tomáš Ortel byl třetí mezi zpěváky. Ortel má nicméně pověst nenávistné a xenofobní kapely. Její texty jsou zaměřené proti menšinám, frontman má za sebou minulost v neonacistické skupině Conflict 88. Jedna z písní se v minulosti stala hymnou zakázané neonacistické strany Dělnické strany.

„Máme za to, že by akce typu Řípské pouti měla být převážně pro rodiny s dětmi a dospívající mládež, nikoliv pro příznivce xenofobie a nenávisti vůči národnostním, sexuálním či náboženským menšinám. Právě to představuje skupina Ortel,“ vysvětluje svůj postoj Šenk, podle kterého může mít vystoupení kapely politický přesah.

„Tohle je opravdu forma 50. let, tehdy taky přímo v zákoně nebylo psané, že nesmí vystupovat ten a ten, ale našli se holt nějací mladí lidé, nějaké sdružení, třeba svazáci nebo někdo, kteří napsali, že ten pán támhle má dlouhé vlasy. Zákonem to nebylo zakázané, ale už ho nenechali vystupovat. Ty samé praktiky přijdou dneska na mě,“ opáčil Šimáček.

„Mrzí mě, že to přerostlo do osobní roviny, čemuž jsem se chtěl vyhnout,“ uzavírá věc Šenk, který už se nechce v dané záležitosti víc angažovat. Šlo mu prý jen o to dát lidem možnost vyjádřit svůj nesouhlas s koncertem. „Máme toho dost, ale hlavně jsme řekli všechno, co jsme chtěli.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

peta66 ( 26. března 2016 18:26 )

Mne by zajímalo, kdo toho Šenka platí, moc nevěřím tomu, že by byl takový idiot, aby to dělal jen tak.

hurri76 ( 26. března 2016 15:13 )

 Debilove se najdou vsude. Diky za tip na navstevu, pojedu s celou rodinou!

vungtao ( 26. března 2016 09:07 )

Český národ je nepoučitelný - pokud nekdo nazývá vlastence nácky, zaslouzi si lumpy ve vlade a shnilé zbozi v obchodech a ma seriály a Blesk a t ose vyplati! Národ idiotu, Kryl a Borovsky se v hrobe obraceji!😜Jdete si poslechnout kdy budou slevy v Kauflu, blbečkové!

tgbg ( 25. března 2016 08:59 )

V Rusku, kde mezi nemuslimskými obyvateli řádí AIDS(každý měsíc 8000 nových případů) a kde hodně žen podstupuje potraty je 30 000 000 muslimů(jak přiznávají oficiální místa z Moskvy), kteří rychle zvyšují už tak velmi početnou muslimskou komunitu. Ruská armáda je přeplněna muslimy, protože bohatší Rusové se snaží vojně vyhnout všemi způsoby oproti chudým Rusům-muslimům, kteří naopak rádi rukují do armády, aby se zlepšila jejich životní úroveň.

...... ( 25. března 2016 00:00 )

Blok proti islámu: Větší pozornost si v tomto ohledu zaslouží právě Rusko, země, která je často zcela mylně pokládána za nějakou „hráz a oporu“ proti islámu, je to nebezpečný omyl! V Rusku je cca 23 milionu muslimů, 16% populace, každý 7 obyvatel Ruska je muslim! Rusko je na tom s islámem podstatně hůř než jakákoliv „Západní“ země!Rusko je ve spotřebě heroinu na prvním místě na světě, spotřebuje 21% celkové světové produkce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa