Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka v Paříži našel spojence. I Francie odmítne trvalé kvóty na uprchlíky

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. března 2016
14:30

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si veze z Francie cennou zprávu. Francie odmítne trvalý mechanismus na přerozdělování uprchlíků. Řekl to po schůzce se svým protějškem Manuelem Vallsem. Zároveň také přesvědčoval v Paříži francouzské firmy, aby investovaly v České republice. Na závěr návštěvy se setkal také s francouzským prezidentem. Blesk.cz sleduje návštěvu českého premiéra přímo ve Francii.

„V České republice spíše virtuálně řešíme migraci,“ řekl zástupcům zaměstnavatelů sdružených v MEDEF český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Francouzské firmy zároveň pobídl, aby se nebály v Praze nebo na jiných místech investovat.

„V České republice došlo ke zrychlení hospodářského růstu. V roce 2015 jsme byli mezi třemi nejrychleji rostoucími ekonomikami Evropské unie,“ zhodnotil předseda vlády aktuální ekonomický vývoj. Zároveň Francouze upozornil na to, že euro se v Česku zatím neplánuje. „Není na tom shoda na politické scéně,“ poznamenal.

„Zahraničních investic si v České republice vážíme. Je o ně velký zájem,“ pobídl český premiér investory s tím, že angažování francouzských firem má v Česku velkou tradici.

Sobotka se také setkal s krajany a českými studenty v Paříži. Podívejte se na video ze setkání v Českém centru při příležitosti odhalení paměťní desky ke 100. výročí vzniku Československé národní rady:

Video Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odhalil pamětní desku a setkal se se studenty. Připomněl bitvu u Slavkova... - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Sobotka poobědval s premiérem a sejde se s Hollandem

Na oběd hostil českého premiéra jeho francouzský protějšek Manuel Valls. Kromě aktuálních otázek, které se točily kolem terorismu, řešili oba politici také vědeckou a energetickou spolupráci.

Slavnostní menu? Podle informací Blesk.cz je předkrm s avokádovou pastou a krevetami, následuje steak ze svíčkové s chřestem a hráškem a malinový zákusek s vanilkovou zmrzlinou.

Proběhla už i výměna darů. Premiér Sobotka dostal šálu. Premiér Valls zlaté manžetové knoflíčky a CD s českou hudbou - Soubor klasiky.

„Ta jednání určitě nebyla společenskou záležitostí, ale naplnili jsme je debatou o jednotlivých tématech. Jsme se s předsedou vlády Francie panem Vallsem shodli na tom, že obě naše země nesouhlasí s tím, aby se v Evropě zaváděl trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků,“ komentoval setkání Sobotka.

Odpoledne se pak předseda vlády sešel také s prezidentem Francoisem Hollandem. I s ním Sobotka probíral migraci a terorismus. Došlo ale také na obchod a investice Francie v Česku.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řešil s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem terorismus, migraci i obchod. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řešil s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem terorismus, migraci i obchod. | Blesk / Zuzana Štíchová

Bezpečnost ve městě bruselský teror nepoznamenal

Několik dní po teroristických útocích panuje v Paříži spíše atmosféra očekávání a ostražitosti než strachu. Policejní hlídky byly podle české ambasády posíleny především na železnici, v metru nebo na dalších dopravních uzlech. V ulicích se množství policejních hlídek příliš nezměnilo.

Redaktorka Blesk.cz z Paříže ale hlásí, že například Eiffelova věž nijak speciálně hlídána není. Večer se kolem nejznámější dominanty Paříže pohybovaly stovky turistů, policisté ale vidět nebyli.

Eiffelovka se oděla do belgické trikolory. Turisty ale žádná speciální bezpečnostní opatření nečekají. Eiffelovka se oděla do belgické trikolory. Turisty ale žádná speciální bezpečnostní opatření nečekají. | Blesk / Zuzana Štíchová

I o bezpečnosti se premiér s francouzskými politiky bavil. „Mluvili jsme také o spolupráci tajných služeb i o aktuální situaci po útocích v Belgie. Francie je v té věci velmi angažována, protože ty teroristické sítě zasahují jak do Belgie tak Francie,“ poznamenal český premiér.

Zatímco Francouzi drží smutek s Belgií, Česko ne

Při příjezdu Bohuslava Sobotky do sídla organizace MEDEF se český premiér vítal se Sylvainem Blaisem, prezidentem zaštiťující firmy Iveco Bus. Zatímco francouzská vlajka a vlajka Evropské unie byly spoutány černou stuhou, česká nikoliv. I to vyjadřuje sounáležitost s Bruselem. Paříž si teroristickými útoky prošla v lednu a listopadu loňského roku.

Vlajky Francie, EU a České republiky Vlajky Francie, EU a České republiky | Blesk / Zuzana Štíchová

Připravujeme podrobnosti.

Čtěte také: Vše o teroristických útocích v Bruselu

Připomeňte si: Teroristické útoky v Paříži

Video se připravuje ...
Další videa