Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vycházkové i elegantní: Zeman chystá dárky pro čínského prezidenta

Autor: vr - 
23. března 2016
16:59

Do Prahy přiletí v pondělí pátá nejmocnější osoba na světě, čínský prezident Si Ťin-pching (62). Ačkoliv má peněz jako želez, od svého českého protějšku Miloše Zemana (71) dostane dar velmi prostý – tři páry bot.

Navíc nepůjde o žádnou nóbl značku, nýbrž o ryze české boty, které si dovolí i ti majetkově nejprůměrnější z nás. A to je v pořádku. Protože podle Hradu jde o dárek od srdce vyvolávající nostalgii. „Prezident Číny při jednom ze svých prvních setkání s prezidentem Zemanem vzpomínal na dárek od svého tatínka, který navštívil tehdy Československo. A tím byly boty se značkou Baťa,“ řekl Blesku šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Úkolem dvou párů společenských a jednoho páru volnočasových bot je tak připomenout čínské hlavě státu dětství.

Číslo bot? Tajné!

Záhadou ale je, jaké číslo 175 cm vysoký politik nosí. A prý záměrně. Podle Forejta by totiž prozrazení tohoto detailu bylo stejně necitlivé, jako kdyby dámský krejčí zveřejňoval míry svých zákaznic. Na botkách, které jsou součástí baťovské kolekce, navíc nenajdete etiketu »vyrobeno v Číně«, což by bylo jistě humorné. „My jsme se zástupci firmy podrobně mluvili a víme, že boty byly vyrobeny v České republice,“ informuje Forejt.

Broušené sklo

Kromě obuvi dostane Si Ťin-pching také broušené sklo české značky, na kterém je vyzlacený znak Čínské lidové republiky. Otázkou je, jak moc se takovéto dárky obecně využívají. Například papež Benedikt XVI. dostal od exprezidenta Václava Klause (74) klavírní stoličku a dodnes ji používá. To je ale jeden z mála známých příkladů. Jestli se na tři páry kožených bot bude prášit kdesi v Pekingu ve sklepě, anebo v nich »vůdce« vyběhne do ulic, se proto ještě uvidí.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

dzery ( 24. března 2016 14:16 )

Ignoruj toh hulváta.

tgbg ( 24. března 2016 08:42 )

Hradní bolševický opilec zase bude rozhazovat z cizího. Sám nikdy nic nevyrobil ani nikdy nikde poctivě nepracoval.

lunatic ( 23. března 2016 21:57 )

Jak pomůžou přelepená ústa ošoupaným keckám ?

dietr ( 23. března 2016 21:29 )

vsadím boty, že mu do týdne z číny pošlou zpět věrné kopie v pěti velikostech!

lunatic ( 23. března 2016 20:57 )

Dík -ty jsou však již notně opotřebované

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa