Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Židovskou hvězdou proti extremistům: Slovenští poslanci se postavili Kotlebovi

Autor: ČTK, mb - 
23. března 2016
15:10

Necelé tři týdny po volbách se dnes na první schůzi sešel slovenský parlament. Poslanecký slib složili zástupci osmi stran, které získaly křesla ve 150členné sněmovně. Součástí ustavující schůze Národní rady bude později během dne také volba nového vedení parlamentu, která bude prvním testem pro novou čtyřkoalici pod vedením dosavadní vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica (51).

Tradičně formální skládání poslaneckého slibu zpestřili dva opoziční poslanci Ondrej Dostál a Viera Dubačová, kteří si na oděv připnuli žlutou hvězdu. Tímto způsobem symbolicky vyjádřili nesouhlas s krajně pravicovou stranou Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko, která získala 14 křesel ve sněmovně a která se netají sympatiemi k válečnému slovenskému státu. Právě za tehdejší Slovenské republiky, která byla pod silným vlivem nacistického Německa, museli Židé nosit hvězdu žluté barvy.

Presne 83 rokov dnes ubehlo od chvíle, kedy sa v Nemecku Zmocňovacím zákonom Adolf Hitler dostal k absolútnej moci. Na...

Zveřejnil(a) Viera Dubačová dne 23. březen 2016

„Je to pocta lidské důstojnosti. Když jsou zákony ve státě nastavené tak, že ponižují člověka, trpí tím celá společnost. Židovskou hvězdu jsem si vzala jako vyjádření solidarity s lidmi, kteří trpěli během diktátorských režimů. Shodou okolností 23. března, před 83 lety byly přijaty absolutní diktátorské zákony v Německu, kdy nastal čistý fašismus,“ prozradila Dubačová Blesk.cz, proč si na hruď připnula židovskou hvězdu.

Po ustavující schůzi Národní rady by měl dosluhující jednobarevný kabinet Směru-SD podat v souladu s ústavou demisi. Tento krok prezidentovi Andreji Kiskovi (53) následně umožní jmenovat novou koaliční vládu, ve které bude mít nejsilnější zastoupení Směr-SD.

Již před první povolební schůzí sněmovny nová vládní koalice Směru-SD, Slovenské národní strany a stran Most-Híd a Síť přišla o čtyři poslance. Tři zvolení zákonodárci nejmenší parlamentní strany Síť a jeden poslanec za Most-Híd vystoupili z mateřských stran na znak nesouhlasu s povolební spoluprací se Směrem-SD. I bez těchto čtyř poslanců bude mít koalice ve 150členné sněmovně 81 hlasů, tedy potřebnou většinu ke schválení programového prohlášení vlády i k prosazení běžných zákonů.

eda22 ( 7. dubna 2016 21:51 )

Tak duševně zdravý člověk si doma spíchnutou uniformu na sebe neoblékne. Ono už je na těch kotlebovcích vidět, že ti lidé moc rozumu nepobrali a život jim ještě přidal pár ran.

jarunkapd ( 7. dubna 2016 21:34 )

Kiska sliboval,že bude prezidentem všech občanů,ale těch 200 000 co volili Kotlebu odkopl. Sám Kiska je chudák neboť on a jeho ***olízači se Kotleby bojí.Nikdy jsem neslyšela,že by Kiska někoho pojmenoval zloděj a takových máme ve vládě plno. On se raději stará o špinavé a líné cikány. Stydím se zato,že jsem ho volila.V nejbližších volbách já i moje rodina budeme volit Kotlebu.

lug70 ( 23. března 2016 17:11 )

 Mně by zajímalo, jak ti, co tolik brojí proti Kotlebovi staví k ukrajinskému režimu. Ono totiž největší náckobijci i komunistobijci bývají neuvěřitelnými pokrytci, viz náš Štětina a jeho podpora náckům v Kyjevě. Jinak mně Kotleba moc nepřipadá jako nácek, ale spíš jako vlastenec se zdravým selským rozumem. https://www.youtube.com/watch?v=xxWGrGJYP8k

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa