Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš sám na Čapí hnízdo nakoupil koně. Když s ním „neměl nic společného“

Autor: zst - 
23. března 2016
10:40

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) bude na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny vysvětlovat, jak to bylo s Čapím hnízdem. Mezitím ale vyplouvají na povrch další jeho vazby na ekofarmu, se kterou podle svých slov v době sporného čerpání eurodotací neměl nic společného. Právě v těchto letech ale pro firmu nakupoval koně, jejichž cena se pohybovala ve statisících. Informoval o tom Český rozhlas.

V roce 2010 byl Andrej Babiš, který tehdy ještě v politice nepůsobil a nebyl majitelem Čapího hnízda, nakupovat v Rakousku. Domů si přivezl minimálně pět výstavních koní, kteří později skutečně vyhráli několik cen.

Celkem v rakouském městečku Ebbs na jedné z největších evropských dražeb haflingů utratil jen v roce 2010 téměř 3 miliony korun za trojici chovných klisen Andromeda (cca 1,3 mil. Kč), Cuba (cca 0,8 mil. Kč) a Maraja (cca 0,5 mil. Kč).

Chovatelé si jeho nákup dobře pamatují. Jednak proto, že se mezi sebou znají a Babiš se na dražbě objevil poprvé, jednak proto, že vykoupil ty nejlepší koně. „Pamatuji si na to dobře, vykoupil nejlepší koně. Andrej Babiš přijel osobně a přihazoval,“ vypráví jedna z účastnic aukce.

„Ano, Maraju jsem prodala panu Babišovi, bylo to v Ebbsu, byly to vynikající klisny a jejich cena tomu odpovídala,“ přidává se Elizabeth Leitnerová, jedna z největších chovatelek tyrolského plemene v Rakousku.

Andrej Babiš v sedle: Na své farmě Čapí hnízdo chová plemeno koní hafling. Andrej Babiš v sedle: Na své farmě Čapí hnízdo chová plemeno koní hafling. | Foto Blesk - Ladislav Křivan

V jiné chovné stanici pak Babiš pořídil ještě březí kobylu Desiderii a plemenného hřebce Athose. „Ten pán se jmenoval B – A – B – I – S, ano, byl tu osobně,“ pečlivě hláskuje jméno nakupujícího Carolina, která v rakouské stanici Haflinger Im-und Export KG vede plemennou knihu.

„Desideria čekala hříbě, to se jí narodilo v Česku, jmenuje se Daisy,“ dodala Carolina.

Koně jezdili po výstavách už za Čapí hnízdo

Ještě koncem roku 2010 všichni koně odcestovali do Česka. Na výstavách o pár měsíců později se už ale objevovali pod jiným majitelem - Farmou Čapí hnízdo. Desideria například vyhrála výstavu ve Vrchovanech.

„Zvítězila klisna Desideria po otci Nordtirol. Klisna Desideria se v roce 2010 zúčastnila Světové výstavy v Ebbsu a ve své třídě pětiletých klisen obsadila úžasné 4. místo. To byla ještě v majetku Fohlenhof Ebbs. V září téhož roku klisnu i s hříbětem zakoupila Farma Čapí hnízdo a.s.,“ píše se v záznamu z výstavy. Stejný „přesun“ byl zaznamenán i u zbytku koní.

Video Babiš: Čapí hnízdo? Brutální kampaň, abych odešel z politiky. - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Babiš mlčí...

V Rakousku tedy nakupoval a platil Andrej Babiš, v Česku ale byli koně zapsáni pod Farmu Čapí hnízdo. Jak je to ale možné, když Babiš v té době neměl s ekofarmou podle svých slov nic společného? Na tuto otázku šéf hnutí ANO Českému rozhlasu neodpověděl.

Babiš navíc údajně v Ebbsu nakupoval i o rok později. Odvezl si odtud další dvě klisny. A kdo byl v ČR zapsán jako jejich majitel? Opět „nejlepší projekt, který kdy Andrej Babiš vymyslel“ (Babiš tak o Čapím hnízdu mluví v dokumentu ČT Matrix AB - pozn. red.).

Před dvěma lety se majitelem koní stala společnost Imoba, která převzala Čapí hnízdo poté, co uplynula ochranná lhůta kvůli čerpání dotací, a která spadá do holdingu Agrofert.

salto ( 24. března 2016 11:12 )

Koupil koně? Proč ne krávu nebo velblouda? Divné

jajas ( 23. března 2016 19:45 )

Také souhlasím s 11karel11! Každá taková kauza znamená "zloděj volá - chyťte zlodějě!!!!". Páni ve vládě si mohou hrát svou vlastní vědomostní soutěž: kdo je větší zloděj a kdo to umí lépe ututlat. Pro mne naprosto zbytečné debaty. Měli by se zajímat o důležitější věci. Kalouskovci a spol závidí, že p odnikatel Babiš má hodně peněz a tak měl Kalous zase možnost se zviditelnit svým vystoupením - není ho teď moc vidět, tak byl ve svém živlu. No a k těm koním....jsou nádherníííííííííííííííííí!

dzery ( 23. března 2016 16:25 )

Prd,ovce jsou líní přemýšlet.

petram11 ( 23. března 2016 15:49 )

Jak nehodí? Pokud se někdo chová stejně jako ostatní předešlí politici, tak je stejnej. A je jedno, jestli je ze strany A nebo B.

petram11 ( 23. března 2016 15:39 )

Nikdo by mu to nevyčítal, kdyby nedělal z lidí hlupáky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa