Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sněmovna začala minutou ticha za oběti v Bruselu. V Česku bude nasazena i armáda

Autor: Zuzana Štíchová - 
22. března 2016
14:11

Minutou ticha začalo úterní jednání poslanců. Na uctění památky obětí teroristických útoků v Bruselu se dohodlo ještě před začátkem schůze vedení Poslanecké sněmovny. Z úst poslanců zaznívá, že „jsme ve válce s terorismem“. Na začátku jednání vystoupili s aktuálními informacemi k bruselskému teroru ministři vnitra a zahraničí.

Po minutě ticha, kterou poslanci uctili desítky obětí teroristických útoků v Bruselu, vystoupil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s podrobnějšími informacemi k aktuálnímu dění. „Od zítřejšího rána začne na bezpečnost v České republice dohlížet také armáda. Jedná se o několik stovek vojáků,“ řekl Chovanec.

Zvýšený dohled je zaveden na všech mezinárodních českých letištích, několika ambasádách, v pražském metru a policie dohlídne i na místa, kde se bude shromažďovat větší množství lidí - například na kulturních akcích. V Poslanecké sněmovně ale reportérka Blesk.cz žádná mimořádná bezpečnostní opatření nezaznamenala.

Na dění ve Sněmovně, včetně projevu Milana Chovance, se podívejte na videu:

Video Sněmovna začala minutou ticha. Poslance pak o aktuálních událostech informoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Svou troškou do mlýna následně přispěl také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Apeloval na to, aby lidé do Bruselu nejezdili, pokud to není nezbytně nutné alespoň do té doby, než se situace uklidní. Zároveň poznamenal, že ani on nemá od belgické strany ještě informace o tom, zda je mezi obětmi někdo z Čechů.

„V Bruselu se nacházejí zhruba 4 tisíce českých občanů. Z hlediska jejich pohybu je to místo mimořádné. Do této chvíle vám nemohu potvrdit a nemohu se vyjádřit k tomu, jestli mezi těmi zraněnými a bohužel i mrtvými se nachází nějaký český občan,“ prohlásil před napjatě sledujícími poslanci Zaorálek. Na celý komentář se podívejte:

Video Sněmovna začala minutou ticha. Poslance pak o aktuálních událostech informoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Debata se pak vedla také o zařazení diskuse o migraci, ta měla začít v půl páté. Sněmovna se k ní nakonec dostala už o půl hodiny dříve.

Kolem osmé hodiny večer se má kvůli teroru sejít také vláda. Formálně musí posvětit vyhlášení prvního stupně nebezpečí. Ministři budou také řešit celkovou situaci a možné další kroky k zajištění bezpečnosti.

Video se připravuje ...
Další videa