Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Svědectví Čechů z Bruselu: Strach a krev v ulicích, opatření v europarlamentu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. března 2016
12:10

Řada českých europoslanců tráví dramatické úterý přímo v Bruselu. Přiletěli tam povětšinou už v neděli nebo pondělí. To je i případ Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL). Pro Blesk.cz promluvil o tom, co v úterý v Bruselu zažívá a viděl. A jak šokující útoky na letišti a v bruselském metru vnímá. Dramatické okamžiky popsala i Češka, která pracuje v budově Evropské komise. Ta sídlí právě u jedné ze stanic metra, ze které hlásili útok.

Blesk.cz: Jak vnímáte dnešní dramatické dění přímo v Bruselu?

Zdechovský: Je to hrůzostrašné. Když si představíte, že tady žijete, chodíte, metrem jezdíte. Včera jsem přes to letiště přiletěl. Člověk má celkem i strach.

Došlo k útokům na letišti, ale také v metru nedaleko Evropského parlamentu. Jak to ovlivnilo jeho chod?

Ruší se některé akce a výstavy, které tady jsou. Parlament jinak funguje a pracuje dál. Asi dnes nebudou klíčová hlasování, protože se řada kolegů prostě nedostane do práce. My, co tu jsme, ale musíme dál pracovat. (Později Zdechovský na Twitteru upozornil, že dnešní i zítřejší jednání v Evropském parlamentu byl zrušeno – pozn. red.)

Video Po letišti metro: Další bomba explodovala v bruselské stanici Maalbeek! - Reuters
Video se připravuje ...

Setkal jste se vy sám s nějakými problémy přímo v ulicích Bruselu?

Když jsem šel do práce, tak to již bouchlo. Bylo po výbuších a začaly jezdit sanitky, policisté. Vzhledem k tomu, že tady jezdili poměrně často, tak jsem tomu nepřikládal větší význam. Ale pak, když už jsem tady přicházel k parlamentu, tak aut bylo hodně a to už jsem si říkal, že se něco muselo stát, to už jsem cítil, že to bude nějaká problematická situace.

Jaké další konkrétní dopady má dnešní dění na Brusel?

Teď tady uzavřeli i stanici železnice a můžeme vidět, že je obrovský zájem o kola, se kterými se nyní jezdí po Bruselu. S kolegy sledujeme diskuse, řada firem nabízí lidem, že mohou zůstat doma. Padá telefonní signál a často se tady lidi nemohou dovolat.

Dostali jste nějaké konkrétní pokyny v budově europarlamentu?

Ano, dostali jsme od EP přímo bezpečnostní pokyny. Okamžitě zareagovala bezpečnost EP a napsala nám seznam, stránku pokynů, co a jak bude omezeno a co a jak bude nyní uděláno.

Podívejte se na první okamžiky na letišti v Bruselu po útoku ISIS:

Video Brusel: Letištní hala krátce po útoku ISIS - Reuters
Video se připravuje ...

V Bruselu jsou dlouhodobě zpřísněná bezpečnostní opatření, přesto k útokům došlo.

Dlouhodobě tu hovořím o tom, že bezpečnostní situace není přece o tom, že někde jsou vojáci. Je spíš na bedrech tajných služeb, protiteroristické jednotky, speciální policie. Několikrát jsem navštívil Molenbeek, byl jsem ve čtvrtích jižního Schaerbeeku. To jsou čtvrti, kde se dlouhodobě neřeší problémy, navíc belgická policie je opakovaně kritizovaná belgickými politiky za to, že tady nechali působit radikální imámy, kteří přesvědčili spoustu mužů i žen válčit do Sýrie.

V českých médiích se to příliš neobjevuje, ale tady poměrně často, že došlo k nálezům zbraní či výbušnin. To je situace, ve které jsme tu poslední měsíce žili. To, že metro, hlavní nádraží, bruselské letiště, Parlament, Rada, Komise a další budovy jsou na seznamu teroristů, to se tady ví minimálně už tři měsíce.

Češka z Bruselu: Kolegyně plakala, viděla spousty zraněných

Teroristé dnes zaútočili na bruselském letišti Zaventem, kam přiletěl v pondělí z Prahy i Zdechovský. Výbuchy se ozvaly i z metra ve stanici Maalbeek nedaleko europarlamentu, podle prvních informací stoupal dým také ze stanice Schuman, která pak leží přímo u sídla Evropské komise.

Bruselské metro bylo kompletně uzavřeno. A teror zasáhl i čtvrť s řadou unijních institucí. „Krátce po deváté přišel kolega, přijel autem a byl bledý jako stěna. Řekl nám, že se něco stalo na Maalbeeku, což je stanice metra asi sto metrů od naší kanceláře. Tak jsme začali obvolávat kolegy, jestli jsou v pořádku. Poslední holka, která přišla, plakala. Evakuovali je z metra na stanici Schuman, o stanici dřív, a když šla pěšky do práce, tak musela projít kolem Maalbeeku a viděla hodně zraněných a zakrvácených lidí,“ vypověděla ČTK Češka, která pracuje v Evropské komisi.

Teror v Bruselu: Výbuchy byly hlášené i ze stanic metra nedaleko budov institucí Evropské unie Teror v Bruselu: Výbuchy byly hlášené i ze stanic metra nedaleko budov institucí Evropské unie | Google Maps, infografika Blesk.cz

Zaměstnanci Evropské komise měli podle jejích slov zakázáno vycházet z budov, což podle Zdechovského v přece jen o něco vzdálenějším europarlamentu nakázáno nebylo. Vysoká bezpečnostní opatření však byla přijata na obou místech. 

Češka zmínila i další problém, který stihl obyvatele Bruselu i lidi, kteří v belgické metropoli pracují a jejichž ratolesti tam chodí do škol či školek. „Je to problém pro kolegy, co mají děti ve školkách a školách, protože některé chtějí zavřít,“ dodala Češka, která upozornila, že momentálně se Brusel propadl do chaosu.

rumungro ( 22. března 2016 15:57 )

Správně!

salto ( 22. března 2016 15:03 )

Taky jsem superultraxenofob a bude nás čím dál tím více, jestli už není díky sluníčkářům pozdě

ohrazenice ( 22. března 2016 13:33 )

Džihádisté a muslimové si najdou cestu jak do Euro parlamentu a také do Berlína. Politici v Bruselu jsou posraný až za ušima. Co mají říkat místní slušní lidé kteří musí každodenně žít v muslimském ráji.

1pepan ( 22. března 2016 13:22 )

Euro parlament je až poslední v řadě teror. útoků. To by brzy skončil přísun nových teroristů.

janov ( 22. března 2016 13:21 )

 Pro pozůstalé tragédie. Ale možná se podle té ku..y mamá Merkel provinili přílišnou xenofobní. Dobrovolně se doznávám k super ultra xenofobii. Škoda že ta zběsilá zvěř plná lásky a přátelství (dle sluníčkářů a hnusáků politiků mimo Babiše a Zemana kteří patří před soud) není blíž abych je mohl řádně přivítat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa