Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velká vepřová krize: Jurečka „přihraje“ chovatelům prasat 400 tisíc

Chovatelé vepřového už neřeší cenu, ale zda maso vůbec prodají. Ministr zemědělství jim proto chce přiklepnout další dotace.
 (Autor: archiv Blesk - Lucie Zendlova)
Autor: ČTK, kle - 
21. března 2016
16:48

Tak velkou krizi u vepřového nepamatuji, řekl na pondělním Žofínském fóru ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministerstvo zemědělství tak podle něj uvažuje o další mimořádné podpoře chovatelů. Z českého rozpočtu by mohlo putovat až 15 000 eur, tedy přibližně 407 000 korun, na farmu.

Podle ministra je současný stav u chovatelů prasat krizový. „Takovou situaci, jaká je ve vepřovém mase, vůbec nepamatuji,“ uvedl ministr. Podle něj v současnosti podniky neřeší, za kolik maso prodají, ale zda vůbec. Kvůli levným dovozům pak čeští výrobci často prodávají i pod svými výrobními náklady.

S možnou další podporou by ale musela souhlasit Evropská komise. Nyní již čeští chovatelé krav a prasat dostávají mimořádnou podporu v celkové hodnotě 600 milionů korun, napůl z českých a napůl z evropských zdrojů. Počet podniků, které by na další podporu dosáhly, ještě není známý.

Prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman ministerstvo zkritizoval za to, že peníze pro farmáře nevyplatilo dříve. Podle něj je už teď téměř pozdě.

Pro české producenty je velkým problémem nízká cena, podle Agrární komory nedovedou konkurovat levným „dumpingovým“ dovozům od severních sousedů. Sousední producenti podle Tomana dostávají nepřiznanou podporu. Toman také vyzval ministerstvo, aby začalo přemýšlet o omezení dovozů vepřového masa za „dumpingové ceny“.

Dovozy i dalších komodit, zejména s vysokou přidanou hodnotou, se podle komory během posledních let několikanásobně zvedly.

Další pomocí pro chovatele zvířat by mělo být podle Jurečky zavedení vratky daně z pohonných hmot, tzv. zelené nafty pro živočišnou výrobu. O ní v poslední době jedná vláda, resorty zemědělství a financí se ale nedokážou shodnout, který by měl novelu zákona předložit. Jurečka chce také iniciovat navýšení této vratky ze 40 na 60 procent.

joudajoudovy ( 22. března 2016 08:46 )

a kolik flaternik jurecka prihraje sve manzelce, na kterou prevedl zemedelskou firmu? a kdo se o firmu stara, kdyz jeho stara stale rodi deti? neni flaternik bilym konem a tim ve stretu zajmu? nic noveho, kaze vodu, pije vino.

akafuka ( 21. března 2016 17:13 )

Jen jestli to nebude kvůli přicházejícím muslimům,kteží vepřové nesmí. Ve Švédsku se již omezuje ve školních jídelnách podávání jídel s tímto masem. Je to možné i u nás?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa