Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman se sešel se Stropnickým: Armáda migranty zvládne, řekl prezidentovi

Miloš Zeman v doprovodu ministra obrany Stropnického v Praze na Vítkově (archivní foto)
Miloš Zeman v doprovodu ministra obrany Stropnického v Praze na Vítkově (archivní foto)  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
19. března 2016
14:22

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se sešel s prezidentem Zemanem a jeho expertním týmem. Po schůzce v Lánech naznačil, že by při státních zastupitelstvích by mohli být speciální státní zástupci, kteří by řešili trestnou činnost v armádě.

Armáda je připravená na zvládnutí migrační krize, řekl ministr obrany prezidentu Zemanovi. Hlava státu zase podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka podpořila projekt Aktivních záloh.

„Armádní“ státní zastupitelé

Při státních zastupitelstvích by mohli působit speciální státní zástupci, kteří by řešili trestnou činnost v armádě. Po dnešní schůzce expertního týmu prezidenta Miloše Zemana v Lánech to novinářům řekl ministr obrany Martin Stropnický.

Nedávno byla projednána novela zákona, která umožňuje vojenské policii vyšetřovanou vojenskou kauzu předat státnímu zástupci, dříve ji po zahájení vyšetřování musela předat policii. „Teď už mi budeme moci tu kauzu dotáhnout až do fáze předání státnímu zástupci, což je docela podstatné,“ uvedl Stropnický.

Dalším krokem by pak mohli být právě i specializovaní státní zástupci, kteří by mohli podle Stropnického působit alespoň na hlavních státních zastupitelstvích. Ministr bude návrh řešit ještě s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem a náčelníkem vojenské policie Pavlem Křížem.

Dnešní schůzky se také zúčastnil bývalý ministr obrany Vlastimil Picek, který o zřízení institutu speciálních státních zástupců usiloval už zhruba před osmi lety, návrh ale tehdy neprošel. „Já bych maximálně podporoval, aby tyto specializované útvary vznikly,“ uvedl Picek. Podle něj by se měly zabývat lidmi nejen z armády, ale například z dalších složek jako jsou policisté, hasiči, vězeňská služba nebo celní správa.

salto ( 21. března 2016 10:29 )

Ten komediant je úplně, ale opravdu úplně odtržený od skutečného života

gabreta ( 19. března 2016 19:43 )

Tak to by mne taky zajímalo, kde by ty vojáčky sehnal! Ten zbytek co je v republice, by neuhlídal ani ty trenky na hradě!!

buban ( 19. března 2016 18:29 )

Jaj, tak jsem Vám odepsala, ovšem to neprošlo. Zkusím znovu-máte možnost pleskoně upozornit na pravopisné chyby. Kdysi jsem to dělávala, ale poté, co mně mazali příspěvky, jsem toho nechala. Koneckonců-mají korektora, ne?

buban ( 19. března 2016 18:17 )

Evropa si s náporem migrantů neví rady-a herec Stropnický si troufá tvrdit, že naše armáda je zvládne? Která naše armáda-pár týpků je za pěkný žold v zahraničí, no a ten zbytek sedí v českých kasárnách na (_Y_) a čeká, a čeká, a čeká...až papaláši je na ochranu hranic povolají.

OlgaN ( 19. března 2016 18:17 )

Asi neví o čem je řeč ..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa