Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman bude s králem Maroka řešit uprchlíky. Vytáhne i Muslimské bratrstvo?

Autor: Zuzana Štíchová, vr - 
19. března 2016
05:01

Návštěva marockého státníka už jednou vnukla českému prezidentovi Miloši Zemanovi zajímavou myšlenku. Po návštěvě marockého ministra zahraničí došel ve spojitosti s dalšími informacemi z arabského světa k závěru, že uprchlickou vlnu do Evropy organizuje Muslimské bratrstvo. Podle informací Blesku se má v nejbližších dnech Zeman sejít v Praze s marockým králem Muhammadem VI., který tajně a soukromě dorazil do Česka v pátek.

Královská kolona čítající kolem čtyř desítek aut, tedy minimálně srovnatelný počet, který doprovázel při poslední návštěvě Prahy například amerického prezidenta Baracka Obamu, nebo vlastní nábytek – tak vypadá návštěva prvního muže Maroka v Česku.

Zatímco z diplomatických kruhů zní, že Muhammad VI. je v Praze pouze a výhradně soukromě, zdroj Blesku blízký Pražskému hradu potvrdil spekulace o setkání obou hlav států. Hlavní cíl královy cesty je ale stále tajný, stejně jako podrobné informace o tématech prezidentsko-královské debaty.

Jasný je tak jen jeden bod, diskuse se podle informací Blesku určitě stočí na situaci kolem uprchlíků. Nejen z toho důvodu, že se u Maročanů prezident už jednou ve svých výrocích inspiroval, ale také proto, že severoafrický stát má s uprchlíky bohaté zkušenosti.

Do Prahy přiletěl v pátek marocký král. Do Prahy přiletěl v pátek marocký král. | Blesk - David Malík

Marocký šéf diplomacie mluvil o Muslimském bratrstvu

Miloš Zeman chová k Maroku dlouhodobý obdiv, protože je jednou z mála stabilních zemí svého regionu, tedy Severní Afriky. Český prezident navíc marockou stranu zmiňoval začátkem roku, kdy prohlásil: „Když jsem byl na návštěvě ve Spojených arabských emirátech, korunní princ, který v podstatě zemi řídí, mi řekl, že střechovou organizací islámských teroristů je Muslimské bratrstvo. Šéfové Tálibánu i al-Káidy jsou jeho členové. A když tu byl marocký ministr zahraničí, tak mi říkal, že Muslimské bratrstvo se snaží ovládnout celý svět, protože to má ve své ideologii. Na základě těchto zdrojů se domnívám, že tuto invazi organizuje Muslimské bratrstvo.“

Zeman tak reagoval na svá slova z Vánočního poselství, kdy o uprchlících mluvil jako o organizované „invazní armádě“. Oba výroky vzbudily koncem minulého a začátkem letošního roku pořádné emoce.

Úctu, kterou Zeman k Maroku chová, pak zřejmě nejvýstižněji popsal prezident sám v červenci 2014, když řekl: „Mám mnoho obdivů pro Maroko, zemi se silným vedením, velkým potenciálem, politicky stabilní, bezpečnou, umírněnou a velkého přítele Evropy. Maroko představuje skutečně zemi hodnou následování. Přeji dlouhý život Jeho královské Výsosti, přeji dlouhý život Maroku!“ Zeman takto vzdal hold Muhammedu VI. během oslav 15. výročí nástupu krále na trůn.

Král jednal také s Putinem či Medveděvem

Muhammad VI. byl přitom ještě před několika dny v Rusku. V úterý jednal s prezidentem Vladimirem Putinem, o den později také s premiérem Dmitrijem Medveděvem. Obě země během královy návštěvy údajně prohloubily strategické partnerství. Putin setkání komentoval slovy o „velmi dobrých vztazích“.

I to může marockého prvního muže spojovat s tím českým a být případným tématem do debaty. Miloši Zemanovi jeho odpůrci náklonnost ke Kremlu často vyčítají. Navíc čeští státníci otevřeně mluví o Maroku jako o důležitém obchodním partnerovi v Severní Africe.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 20. března 2016 10:47 )

Je veřejným tajemstvím, že světový terorismus je řízen z RUSKA. A nejen terorismus. Jedná se v podstatě o vše, co negativním způsobem ovlivňuje naše životy a je opravdu otázkou, co může nastat, až to přestane být tajemstvím a lidé to pochopí stejně, jako pochopili, že Země není placatá.

tgbg ( 20. března 2016 08:39 )

Jedině Miloš Zeman je tím správným rusřitníkem.

eliska963852 ( 19. března 2016 21:10 )

Díky Zemanovi k nám normální návštěvy nejezdí.

egyptanka ( 19. března 2016 12:43 )

konečně pozitivní diskuze.

egyptanka ( 19. března 2016 12:40 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa