Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hádka u Jílkové kvůli zavírání obchodů. „Bez 10 deka salámu v neděli nezemřeme“

Autor: simao - 
18. března 2016
11:10

Mají mít velké supermarkety a hypermarkety o svátcích zavřeno? Jak by to v Česku vypadalo, kdyby se zavřelo i o nedělích? „Když si nekoupíte 10 deka salámu, tak si myslím, že nikdo neumře,“ bouřila v pořadu u Michaely Jílkové odborářka Renáta Burianová. Vystoupili však i odpůrci toho, aby stát určoval, kdy si lidé mohou a kdy si nemohou jít nakoupit. Strhla se kolem toho hádka, kdy jeden překřikoval druhého.

Hned několikrát zazněl argument zastánců zavřených obchodů o svátcích a případně i o nedělích: Vyjeďte si do Rakouska, Německa či Francie, v neděli je tam také zavřeno. „Zkuste si tam v neděli nakoupit. Upřímně vám musím říct, že za ta léta, co to funguje, jsem ještě nenašel žádného mrtvého Němce, že by ho v pondělí viděli naprosto vyčerpaného, bez jídla,“ upozorňoval ve studiu v pořadu Máte slovo na ČT1 muž z obecenstva.

„Raději chci být s rodinou než v obchodu“

Ve sněmovně se přitom bude projednávat již v dubnu zákon, který by otevírací dobu obchodů s plochou větší než 200 metrů čtverečních měl omezit.

„Tím zákonem jsme se chtěli přiblížit vyspělým evropským ekonomikám. Chceme, aby zaměstnanci v obchodě měli lepší podmínky, a chceme se odklonit od konzumu,“ uvedla Renáta Burianová, předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu. „Když si nekoupíte 10 deka salámu, tak si myslím, že nikdo neumře,“ dodala.

V podobném duchu mluvila i vedoucí pokladní z Třince Jaroslava Kollárová. Upozorňovala, že volno s dětmi ve státní svátek či neděli je cennější než nakupování.

Potřebuju mít také volno, být se svou rodinou, aby moje děti byly vychovávány v nějakých tradicích, ve kterých jsme my byli vychováváni. My jsme kdysi chodili do obchodu naposledy v sobotu do 12 hodin a nikdo z nás neumíral, když jsme si nešli koupit 10 rohlíků,“ dodala. „Tady jde také o tu mentalitu českého národa, kdy člověk chce utrácet, i když na to nemá,“ dodávala žena z publika.

Anketa
Souhlasíte se zavíráním supermarketů a hypermarketů na neděle a svátky?
počet hlasujících: 3186
Anketa
Souhlasíte se zavíráním supermarketů a hypermarketů na neděle a svátky?
Ano.
74 %
Ne.
26 %
počet hlasujících: 3186

Lidovec Mihola zpochybnil ekonomický přínos

Návrhu na zavření obchodů na svátky se zastával i šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Připustil, že i v Německu jsou v některých zemích výjimky, ale „kdyby platilo, že to otevření bezmezné velmi pomáhá ekonomice, tak je mi velmi podivné, že za čtvrtstoletí jsme ty Němce, Rakušáky, Francouze a vůbec tu celou západní Evropu nedohnali.“


Protiargument: Nakupování je součástí zábavy

V čele táboru odpůrců zavírání obchodů stanuli předseda hospodářského výboru ve sněmovně Ivan Pilný (ANO) a Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Pilný kritizoval sociální inženýrství státu. „Ekonomiku vytvářejí a ženou dopředu podnikatelé. Když se jim daří, zaměstnávají lidi. A daří se jim v tomto případě tehdy, když tam lidi chodí nakupovat. Vytvářejí peníze, které se ocitnou na výplatních páskách prodavaček. Kdyby tomu tak nebylo, tak odkud by prodavačky braly peníze?“ reagoval poslanec z Babišova hnutí ANO.

Podle Novákové směřuje vyspělá Evropa spíše od regulace k deregulaci. „Stát skutečně o tomto nemá rozhodovat,“ uvedla Nováková, podle které by měl člověk, který jde pracovat do obchodu, respektovat, že obchody fungují i o svátcích a nedělích. „Je to také IKEA, OBI, Datart. Jsem hluboce přesvědčena, že většina našeho národa, a máme to dokázáno i průzkumy, v těchto prodejnách nakupuje především o státních svátcích a o nedělích,“ upozornila.

I během hlasu proti zavírání obchodů se ozvalo publikum. „Nakupování je dneska součástí zábavy. Obchodní centra poskytují plno příležitostí pro své zákazníky, aby se zde mohli bavit, trávit svůj volný čas. O víkendech je největší návštěvnost v obchodních centrech. Tuto otázku bych nechal na zákaznících. Je to volba každého, zda do obchodního centra půjde, a nebo ne,“ říkal jeden z diváků.

„Je naprosto naivní se domnívat, že můžeme český národ vychovávat tím, že zavřeme ve vybrané dny,“ dodávala Nováková. „Já také nevodím své děti a svojí rodinu do supermarketu a chodím tam jenom, když musím,“ uvedl poslanec Pilný, varoval však před „otevřením Pandořiny skříňky zbytečného zákona“.

lobotom ( 13. května 2016 23:28 )

Ekonomiku ženou dopředu řádní zaměstnanci. Podnikatelé ji akorát rozkrádají, okrádají jak zaměstnance, tak stát. Ze zaměstnanců dělaji bezprávní otroky a ze státu dojnou krávu na dotace a daně žádné neplatí.

janejaneja ( 19. března 2016 09:48 )

Kdo je pro nezavření o svátcích, je sobec, vidící jen sebe. Je mi vás líto, když bez hyper-super márketů nemůžete žít !!

janka174 ( 19. března 2016 07:57 )

Ono šlo hlavně o to, nebýt dva dny bez vody. A že to bylo levné?... Měli jsme havárii kotle, také o svátcích. Bohužel, manžel přesně neodhalil příčinu a tak jsme zavolali pohotovostní partu z Prahy, protože u nás jsme nikoho přes vánoce sehnat nemohli, jen jednoho ťunťu, co nám dokázal hned na začátku zničit regulátor. Tak jsme ho vyhodili. Z Prahy přijel jeden montér, s malým synkem, který si udělal s taťkou výlet. Objevil 3 studené spoje, které během pár minut opravil. A 3000,- letělo s ním do Prahy. Ale měl tolik slušnosti, že o objevené chybě informoval manžela, který už si od té doby s takovou závadou lehce poradí. Jj, za blbost se platí a v dnešní době víc, než dřív.

illyria ( 19. března 2016 00:19 )

Třeba proto, že začínají po vánoční výprodeje? Když člověk dostane pod stromeček peníze, tak si chce za ně něco koupit. Nemusí být otevřeno, je to jen politika zaměstnavatele. Pokud se to zaměstnanci nelíbí, může si najít jiného zaměstnavatele....

illyria ( 19. března 2016 00:14 )

V supermarketu jsem dělala 2 roky. Nestalo se aby někdo byl nucen jít o svátku do práce, většinou jsme se ještě pohádali o to kdo půjde (a bude mít příplatek) na svátek do práce. Pokud to prodavačkám nevyhovuje můžou si najít nové místo. Mě nevyhovovalo střídání směn (ranní, odpolední, noční) tak sem si našla místo v kanceláři, dělám od 8 do 16 hod. a jsem spokojená .-) Já osobně o svátcích do krámů nechodím, ale zas chodím ráda v noci (nikde nepřekáží zákazníci, žádné fronty u pokladen atd.) Noční nákupy zakážou kdy? vždyť chudinky prodavačky by se chtěly vyspat...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa