Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sněmovní třenice kvůli Číně: Hamáček zaštítil seminář, Němcová bije na poplach

Autor: ČTK, kle - 
17. března 2016
17:32

Sněmovní seminář u příležitosti návštěvy čínského prezidenta v ČR se nelíbí bývalé předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové (ODS). Ta protestuje proti tomu, že současný předseda Jan Hamáček (ČSSD) převzal nad seminářem záštitu. Podle Němcové jde o stranicky zaměřenou akci, k níž nemá sněmovna sloužit. Čínský prezident Si Ťin-pching má do ČR přicestovat koncem března.

S ohledem na téma semináře, který zaštítila i čínská velvyslankyně v Praze, považuje Němcová za mimořádně závažné, že na něm vystoupí profesor stranické školy ústředního výboru Komunistické strany Číny Ču Ling-ťun.

„Z pozvánky nejsem schopna posoudit zaměření ostatních přednášejících ze strany ČLR, nicméně účast profesora stranické školy ústředního výboru KS Číny je pro mne důkazem toho, že se jedná o akci stranicky zaměřenou, k níž nemá sloužit Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky,“ uvedla Němcová v tiskovém prohlášení.

Hamáček: Je to moje záštita, ne její

„O tom, jakému semináři udělím záštitu, rozhoduji já. A nevidím důvod svá rozhodnutí konzultovat s paní Němcovou,“ reagoval Jan Hamáček. Podotkl, že seminář se koná při příležitosti návštěvy čínského prezidenta ve spolupráci s čínským velvyslanectvím.

Němcová také uvedla, že komunistický režim byl v ČR prohlášen zákonem za protiprávní. Chce proto znát Hamáčkův názor na samotné téma semináře, kdy zkušenosti pro řízení a rozvoj státu mají předávat čínští komunističtí představitelé. „(Seminář) je dle mého názoru vhodnou příležitostí k pochopení reálií současné Číny,“ uvedl Hamáček.

Na semináři má podle pozvánky pronést úvodní slovo mimo jiné místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Němcová píše, že nejde o první akci konanou pod hlavičkou sněmovny, kdy panují pochybnosti nad jeho aktivitami.

Připomněla Filipovu cestu do Ruska z listopadu 2014. Filipa tehdy pozval jeho protějšek ze Státní dumy Sergej Železňak, který se kvůli anexi ukrajinského Krymu ocitl na sankční listině Spojených států a Evropské unie. Sněmovna Filipovu cestu tehdy kritizovala a přijala usnesení, podle kterého Filip v Rusku nereprezentoval její postoje.

„Já to považuji za nesmyslné stanovisko, které odporuje závazkům, které má Česká republika jako člen Organizace spojených národů,“ řekl Filip k chystanému semináři. „My nemáme právo vybírat jim řečníky a oni nám také nemluví do toho, kdo bude mluvit za nás,“ dodal.

Na semináři, který se uskuteční v pondělí, má promluvit například prorektor Univerzity Palackého v Olomouci Ondřej Kučera, vedoucí Střediska bezpečnostní politiky Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociální věd Univerzity Karlovy Miloš Balabán a prezidentův poradce Jan Kohout.

Obrazem: Sobotka v Číně

panda82 ( 4. prosince 2016 15:14 )

Ona ještě vystrkuje drápky, měli by ji poslat do Číny a ztratila by dech, Trump má jenom strach, aby po nich nechtěli splatit dluh a ať do toho vrtají a dopadneme s trhem tak jak s Ruskem, mrkněte na Srbsko co tam Čína staví, na nás se vykašlou

salto ( 18. března 2016 10:07 )

Miruška může bít na poplach jak lvové o mříže - už je dávno profláknutá

salto ( 18. března 2016 10:05 )

Vyvěšování vlajky jsou jenom výkřiky zamindrákovaných sluníčkářů do tmy. Ne že by Číňani byli nějací lůmeni, ale ono to tam bylo trochu jinak což se nějak nehodí do krámu. Inu, bav se s volem o sobotě, když jde v pátek na porážku.

gabreta ( 17. března 2016 23:09 )

Přečetl sis něco o historii Tibetu a hlavně jací šmejdi byli Lámové? Lecos by ti otevřelo oči a zjistil bys, že vyvěšování vlajky Tibetu je jen moderní gesto. Nic víc!

vladimir1950 ( 17. března 2016 18:37 )

Ta Němcka by už konečně měla jít do důchodu. Už jí to zas pálí nakřivo!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa