Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Průzkum: Úsvit s extremisty předběhl TOP 09. Pro Babiše by byl každý čtvrtý volič

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. března 2016
10:50

Celkem sedm politických stran by se podle posledního předvolebního průzkumu agentury Phoenix Research dostalo do sněmovny. Nejlépe si v očích lidí stojí hnutí Andreje Babiše, s nejmenším ziskem hlasů by se do sněmovny dostala TOP 09 Miroslava Kalouska. „Skokanem měsíce“ je hnutí Úsvit s extremistickým Blokem proti islámu, kterému věří celkem 5,5 procenta lidí.

Volby by v březnu vyhrál Andrej Babiš a hnutí ANO, volil by ho každý čtvrtý Čech s volebním právem. ČSSD Bohuslava Sobotky zaostává o sedm procent a oproti únoru dokonce preference ztratila. Pohoršila si o 0,4 %. Naopak nejvíce z vládních stran získala za poslední měsíc podporu KDU-ČSL, ta se nyní pohybuje na 5,5 %.

Volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO, nejvíce posiluje extrémní pravice. Volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO, nejvíce posiluje extrémní pravice. | Phoenix Research

Pozici nejsilnější pravicové strany potvrdila v průzkumu ODS, kterou by aktuálně volil zhruba dvojnásobek lidí než konkurenční TOP 09. ODS by získala 10,2 %. Podobně si stojí ale také strana z druhé strany politického spektra – KSČM.

V Česku roste extremismus

Alarmujícím údajem je porovnání preferencí jednotlivých stran oproti letošnímu únoru. Nejvíce si polepšil Úsvit s Blokem proti islámu, tedy extrémní pravice, která pořádá protiimigrantské demonstrace. Předseda Bloku Martin Konvička navíc čelí trestnímu oznámení z podněcování nenávisti kvůli svým dřívějším výrokům například o mletí muslimů do masokostní moučky.

Nejvíce si v březnu polepšil Úsvit, největší propad naopak zaznamenala TOP 09. Nejvíce si v březnu polepšil Úsvit, největší propad naopak zaznamenala TOP 09. | Phoenix Research

Nepolepšili si naopak Starostové, Strana zelených, KSČM ani ČSSD. Největší propad zaznamenala TOP 09, která si pohoršila o půl procenta. Nejsilnější stranu minulých parlamentních voleb – ČSSD – by pak volilo o 0,4 % voličů méně než minulý měsíc.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterním třetím dílu pořadu Ptám se, pane premiére otevřeně přiznal, že v podzimních krajských volbách se o vítězství popere právě jeho strana s vedoucím hnutím ANO. Koalici na národní úrovni by to ale podle něj ohrozit nemělo. Komentář předsedy vlády ke krajským volbám si můžete pustit zde:

Video Sobotka - výhra ve volbách - Blesk TV
Video se připravuje ...

pekaaaros ( 26. března 2016 23:23 )

Nikdy by mě nenapadlo, že to řeknu, ale budu taky volit ÚSVIT. To se prostě nedá. Tahle pseudodemokracie nezvládá sama sebe. Její představitelé se chovají ledabyle, podcenují situace a pak se vymlouvají na to, že to nejde, jejich zákony hrají do karet násilníkům a džihádistům.. Nemám zájem bojovat za takovouhle demokracii. Protože pode mě už to ani žádná demokracie není. To je panoptikum a chaos. Takhle demokracie nevypadá. A dokud tady bude na výběr mezi chaotickým panoptikem a stranou, která má asi nejlepší nápad, jak vycouvat z celé uprchlické krize (v zájmmu nás i uprchlíků) tak budu volit ji.

egyptanka ( 17. března 2016 11:58 )

Extrémisty bude volit celá Evropa,s tím se musí všichni smířit. Co si v Bruselu upekli,si musí sežrat.

gabreta ( 16. března 2016 18:11 )

Že se do popředí dostávají extremisté, hlavně ne jen u nás ale v celé EU? A co asi politici při svém přístupu k imigrantům, hlavně Merkelový čekali? Je vidět, že se alespoň občani nezbláznili, když už jejich představitelé ano!!

krono ( 16. března 2016 17:48 )

 nevěřím, že každý 4. Čech bude volit Babiše, Pelikána a žilkovou. Ti kdo berou dotace asi ano. Ostatní, co chtějí zastavit islám, volí Konvičku!

havran2 ( 16. března 2016 13:42 )

Samozřejmě volby Babiš vyhraje a Kalousek s Fialou se po--rou ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa