Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ťik ťak: Mynářovi prý vypršel čas a končí. Zamává mu čínský prezident?

Autor: zst - 
16. března 2016
09:02

Na Velikonoční pondělí má do Prahy na třídenní návštěvu dorazit čínský prezident Si Ťin-pching. Česko navštíví jako jedinou zemi Evropské unie, odtud zamíří dále do Spojených států. Oficiality s příjezdem spojené ale budou zřejmě posledním vystoupením Vratislava Mynáře ve funkci hradního kancléře. Podle Lidových novin má poté svůj post opustit.

Neudělená bezpečnostní prověrka nakonec zřejmě přeci jen zlomí vaz hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi. Jako ředitel prezidentské kanceláře by měl naposledy působit během návštěvy čínského prezidenta. Ten do Prahy přijede o Velikonočním pondělí, tedy 28. března, a odletí o dva dny později. Deník se s informacemi odvolává na trojici nezávislých zdrojů.

Kancléř požádal o prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné v prosinci 2013, Národní bezpečnostní úřad jeho žádost zamítl v září 2015. Mynář se ještě snažil rozhodnutí zvrátit podáním rozkladu, ani to mu ale nepomohlo, a tak vše skončilo u soudu. Prezident Miloš Zeman mezitím Mynáře uklidňoval, že dokud nerozhodne soud, ve funkci zůstane.

Hlava státu ale zřejmě změnila názor. Soudní tahanice ještě neskončily, přesto se má Mynář ze své kanceláře stěhovat. Může za tím stát například „čistka“ mezi spolupracovníky v souvislosti se Zemanovým rozhodnutím znovu kandidovat na prezidenta. Co prezident řekl o Mynářově neudělené prověrce v posledním dílu pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech, si můžete pustit na videu. Poradil někdo kancléři záměrně špatně?

Video S prezidentem v Lánech: Poradil někdo Mynářovi, aby si požádal o přísnější prověrku, než potřeboval? Chtěl ho tak dostat z Hradu? - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jeden slib ale Zeman pravděpodobně přeci jen splní – zajistí Mynářovi jiné místo na Pražském hradě. Podle neoficiálních informací deníku by se měl bývalý předseda Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ) přesunout do křesla šéfa Správy Pražského hradu a nahradit tak Ivo Velíška. Mynář ale na toto téma zatím mlčí.

Kdo Mynáře nahradí? Další muž bez prověrky

Nejžhavějším kandidátem na Mynářovo volné místo by měl být bývalý vedoucí Úřadu vlády za Mirka Topolánka a šéf hradní sekce administrativy Jan Novák. Ten po aféře s rudými trenkami zaskakuje ve vedení bezpečnostního odboru poté, co se musel „pakovat“ Jan Fulík.

Jaký význam celá výměna má, je ale záhadou. Ani Novák totiž nemá bezpečnostní prověrku na stupeň tajné či přísně tajné.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

bak83 ( 16. března 2016 20:20 )

Jo končí! Cha cha! Jen se přesune do jiné kanceláře!! A zase za vysoké prachy!! To by se obyčejnému člověku nemohlo přihodit! Pryč z hradu ho měli vyhodit!

havran2 ( 16. března 2016 13:36 )

UŽ ABY TO BYLO,ALE MĚL BY SKOČIT U LOPATY ! ! !

eliska963852 ( 16. března 2016 12:56 )

Zeman se potřebuje zbavit lidí ve svém okolí, kteří by potenciálním voličům mohli vadit. A Mynář je jednoznačně jedním z nich.

mirkazam ( 16. března 2016 10:37 )

Mynář končí,ale nemusí se obávat,protože zase bude šéfovat jinému rezortu. Jednou šéf...šéf na vždy !!! Jo od koryta se špatně odchází...

xiioma ( 16. března 2016 09:53 )

Hrad je jako nějaký mafiánský spolek, dělá si co chce, nikomu se nezodpovídá a peníze si rozhazuje jak chce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa