Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Donald Trump vytlačil Rubia a dál posiluje. Podmanil si i Floridu

Autor: ČTK - 
16. března 2016
07:29

Klíčové primárky republikánů na Floridě vyhrál miliardář Donald Trump, a definitivně tak vyřadil ze hry floridského senátora Marka Rubia, který v domovském státě skončil druhý a oznámil odstoupení z boje o republikánskou nominaci na prezidenta USA. Trump však prohrál primárky v Ohiu, kde ho předčil tamní guvernér John Kasich. Ten si připsal vůbec první vítězství letošních primárek. Demokratické primárky v úterý ovládla Hillary Clintonová. Oba tábory zatím čekají na výsledky ze státu Missouri, kde se odehrávají nanejvýš těsné souboje.

Clintonová zatím vyhrála na Floridě, v Ohiu, v Severní Karolíně a v Illinois. Z Missouri ještě konečný výsledek není známý. Velmi těsně před bývalou první dámou vedl krátce před sečtením všech hlasů senátor ze státu Vermont Bernie Sanders. Trump má zatím z úterních primárek jistá tři vítězství – na Floridě, v Illinois a Severní Karolíně. V Missouri zatím svádí velmi těsný souboj s texaským senátorem Tedem Cruzem. 

Florida je pro republikány i demokraty hlavní trofejí úterních stranických primárek v USA. U republikánů v ní jde o 99 delegátů na červencovou celostátní nominační konferenci v Clevelandu. Florida a Ohio přitom patří mezi státy, kde se hlasy republikánských delegátů přidělují pouze vítězi. Kasich v Ohiu díky svému prvnímu vítězství v letošních primárkách získal všech 66 tamních delegátů. 

Hlavní proud republikánů se bojí prohry Trumpa s Clintonovou 

Trumpovo tažení je další ranou pro republikány hlavního proudu, kteří se obávají jeho neurvalé kampaně a následné prohry s Clintonovou. Ta je téměř jistou finální kandidátkou demokratů o Bílý dům. Prohra Trumpa v Ohiu jim však dává naději, že se realitnímu magnátovi nepodaří získat 1237 delegátů nutných k získání absolutní většiny na nominační konferenci v Clevelandu. 

Video Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta. - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Trumpovým nejvážnějším vyzyvatelem tak zůstává texaský konzervativní senátor Ted Cruz. Trump má nyní na své straně 568 delegátů, Cruz jich získal 370, Kasich 129 a Rubio klání opustil s 163 vyhranými delegáty. 

Osmašedesátiletá Clintonová ještě zvýšila svůj náskok nad svým jediným soupeřem, 74letým Sandersem. Clintonová ve West Palm Beach na Floridě prohlásila, že nedočkavě vyhlíží možnou konečnou konfrontaci s Trumpem. „Přiblížili jsme se demokratické nominaci a vítězství v těchto volbách v listopadu,“ prohlásila Clintonová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa