Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda zmodrala: Kampaň za práva duhových rodin podpořilo už sedm ministrů

Autor: Matěj Smlsal - 
16. března 2016
05:00

Bezmála stovka osobností už oblékla modré triko s nápisem Různé rodiny, stejná práva. Vyjadřují tak podporu návrhu, aby si homosexuálové mohli osvojit dítě jejich registrovaného partnera, se kterým žijí v domácnosti. Nejnověji kampaň s modrými tričky podpořili ministři pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a Lubomír Zaorálek (ČSSD), kteří se tak přidal k pěti vládním kolegům, mimo jiné k Andreji Babišovi (ANO). 

Už je na čase přestat přehlížet práva dětí k rodičům, kteří je milují,“ tvrdí ministr Jiří Dienstbier na plakátu v modrém triku. Prosadit novelu zákona o registrovaném partnerství se snaží dlouhodobě, bohužel zatím neúspěšně.

Teď by ale mohla mít větší šanci na úspěch. Zatímco dosud ji ve sněmovně skupina zákonodárců předkládala jako poslanecký návrh, přičemž se nedostala ani do prvního čtení, nově poputuje do parlamentu jako vládní. Postará se o to jak Dienstbier, tak ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který také kampaň podporuje a v modrém triku se rovněž nechal vyfotit.

Vládní návrhy jsou prioritní a mají přednost před těmi poslaneckými. V současné době se snažíme vyjednat co nejširší podporu návrhu na vládě, aby jej kabinet schválil a dostal se tak co nejdříve na jednání sněmovny,“ řekl portálu Boyler.cz Jan Kozubík z Platformy PROUD, která se snaží zlepšit legislativní postavení duhových rodin už několik let.

A řada ministrů je návrhu nakloněna. Modré triko jich obléklo už celkem šest, otevřeně tak duhovým rodinám vyjádřili podporu.

Babiš: „Šťastné dítě ve šťastné rodině“

Jsem ráda, že se Česká republika posouvá směrem k vyspělým zemím, kde jakákoli odlišnost a jinakost není vnímána tak negativně. Tato kampaň takové směřování podporuje,“ myslí si ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (ČSSD).

Vicepremiér Andrej Babiš pro změnu razí na plakátech heslo „Šťastné dítě ve šťastné rodině“. V modrém triku se z vládních členů nechala vyfotit ještě šéfka resortu školství Kateřina Valachová (ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Naopak z lidovců nikdo.

Kampaň ale nepodporují jen politici. Mezi osobnostmi je i profesor psychologie Zbyněk Vybíral, režisérka Helena Třeštíková, zpěvačky Marta Kubišová a Lucie Vondráčková či herečka Jitka Smutná.

Podívejte se, jakými hesly osobnosti kampaň podporují:

Video se připravuje ...
Další videa