Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kachničkou pohostili Dudu i Havlovou. Prezident se poklonil jejímu muži

Autor: simao, vr - 
15. března 2016
18:00

Během první návštěvy polského prezidenta Andrzeje Dudy v Praze podávali na Hradě grilovaný ovčí sýr, hrachovou polévku a kachní stehno se špenátem. U slavnostní tabule nechyběl exprezident Václav Klaus, pozvánku dostala i vdova po prvním českém prezidentovi Dagmar Havlová. Právě k hrobu jejího zesnulého muže se Duda vyrazil v úterý odpoledne poklonit.

Polský prezident přiletěl do Prahy v pondělí, oficiální část jeho programu však začala až dnes. Na Hradě jej přivítal prezident Zeman, se kterým si Duda vyměnil nejvyšší státní vyznamenání. Tedy Řád bílé orlice a Řád bílého lva.

„Zeman a Duda si předali navzájem nejvyšší státní vyznamenání. Je krásné, když se ryzí demokraté takto navzájem ocení, když je neocení jiní,“ reagoval na Twitteru politolog a spisovatel Jiří Pehe.

Dudu do Prahy doprovodila manželka Agata Kornhauser-Duda, prezidenta Zemana první dáma Ivana. Obě ženy nechyběly ani během slavnostního oběda. Na něm u hradní tabule zasedli i exprezident Václav Klaus a bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Na slavnostním obědě byly podle šéfa Senátu Milana Štěcha desítky hostů. Mezi nimi ústavní činitelé, ale také představitelé příhraničních regionů a některých měst i polské komunity žijící v českém pohraničí.

Slavnostní oběd pro polského prezidenta na a Hradě: Pozvali i Václava Klause či Dagmar Havlovou Slavnostní oběd pro polského prezidenta na a Hradě: Pozvali i Václava Klause či Dagmar Havlovou | KPR - Hanka Brožková

Jak Blesk.cz zjistil, podával se grilovaný ovčí sýr s medovou omáčkou, poté přišla na řadu hrachová polévka, konfitované kachní stehno se špenátem a bramborovými špalíčky a na závěr se dostalo i na variaci domácích sorbetů.  K pití byl na výběr Sauvignon – pozdní sběr z Čejkovic a Merlot – výběr z hroznů z Bořetic, obě vína z roku 2013.

Duda se sešel se Sobotkou a zamířil k Havlovu hrobu

Program Andrzeje Dudy v Praze tím však neskončil. Polský prezident stihl i setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Jedním z témat byla podobně jako předtím s Milošem Zemanem uprchlická krize. „Jsem rád, že jsme na úrovni EU konečně našli shodu na tom, co V4 říká od začátku, hlavním cílem je oslabit migrační toky, které nekontrolovaně proudí do Evropy, a předejít tomu, aby se opakoval scénář z roku 2015,“ komentoval Sobotka setkání s polským prezidentem.

Duda se také vydal k hrobu Václava Havla na Vinohradský hřbitov, kde polská hlava státu zanechala věnec se stuhou v polských národních barvách a první dáma Agata zapálenou svíčku.

Praga – grób Vaclava Havla

Zveřejnil(a) Andrzej Duda dne 15. březen 2016

Proč Duda zamířil k Havlově hrobu, objasnil dle ČTK prezidentův tajemník. Duda chtěl uctít prezidenta, který se stal symbolem vzpoury a boje za svobodu České republiky, Čechů a středoevropských hrdinů demokratického přelomu.

 

vosavopruz ( 16. března 2016 00:00 )

Legendární fotbalisti.Sportu zdar

merlina29 ( 15. března 2016 21:49 )

Bachraty černo***ník a rozežraná hysterka,no to je partička!

lesnismes ( 15. března 2016 20:34 )

To je hnus.Jdu se vyblejt.

placenta ( 15. března 2016 19:51 )

ten duda je ale prase tlustý pedofi.lní

buban ( 15. března 2016 19:38 )

No jasně-vždyť jsem to zmiňovala v mém příspěvku v 19,06 hod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa