Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka by bral sedm hejtmanů, Babiš pět. A Kalousek se navezl do premiéra

Autor: simao, zst - 
16. března 2016
19:02

„Oranžová tsunami“ z roku 2012 se letos podle všeho opakovat nebude. ČSSD jde tentokrát do krajských voleb s tím, že se bude muset rvát o každý kraj s těžkou konkurencí i v podobě Babišova hnutí ANO. Premiér Sobotka uvedl, že by bral alespoň sedm hejtmanských křesel. ČSSD a ANO označuje za favority, nejde však podle něj o koaliční boj. Andrej Babiš se pro Blesk.cz nechal slyšet, že by bral vítězství v pěti krajích. A Miroslav Kalousek peskoval premiéra.

„Byl bych rád, kdybychom měli po krajských volbách nejvíce hejtmanů,“ uvedl v pořadu Ptám se, pane premiére Bohuslav Sobotka. „Bojujeme o 13 krajů, o 13 hejtmanství, takže ten cíl, který sociální demokracie má, je alespoň sedm hejtmanů,“ dodal.

Celý díl pořadu Ptám se, pane premiére sledujte >>ZDE<<

Blesk.cz oslovil i další strany, aby odhalily své ambice v podzimních krajských volbách. Ty v roce 2012 skončily volebním úspěchem ČSSD v devíti krajích, ve dvou vyhráli komunisté, v Plzeňském kraji ODS a jeden zářez si připsali Starostové pro Liberecký kraj (SLK).

Povolební domluvy dopadly tak, že jsou momentálně jen dva politici mimo ČSSD v hejtmanských křeslech – ústecký Oldřich Bubeníček (KSČM) a liberecký Martin Půta (SLK). V hlavním městě pak primátorkou zůstává Adriana Krnáčová (ANO).

Video Ptám se, pane premiére: Sobotka o krajských volbách - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš bere pět vítězství, Bělobrádek by rád hejtmana

Že obsadit hejtmanské křeslo je vždy záležitostí složitých povolebních vyjednávání, to si uvědomuje i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Posty hejtmanů jsou záležitostí vyjednávání po volbách; rádi bychom v některém z pěti krajů, kde jsme historicky hejtmany měli, vyhráli,“ vzkázal Bělobrádek a k tomu, co by pro lidovce bylo úspěchem, dodal: „Navýšení počtu mandátů a návrat ve Středočeském a Plzeňském kraji.“

Na ambice ČSSD pak zareagoval i vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „Pro nás je to napoprvé, první krajské volby, a kdybychom vyhráli v pěti krajích, bral bych to jako úspěch,“ řekl Blesk.cz Babiš.

Kalousek: Sobotka si pustil pusu na špacír

Promptně reagoval na dotaz i předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Anketní otázku však glosoval po svém. „Jenom to, že pan premiér Sobotka si dnes v Blesku pustil pusu na špacír, pro mě těžko může být důvodem, abych ho kopíroval,“ řekl Blesk.cz Kalousek.

Za další opoziční stranu – ODS – se o krajských volbách rozpovídal pro Blesk.cz místopředseda Martin Kupka. A byl podstatně sdílnější než šéf TOPky. „My v současné době neobhajujeme žádné hejtmanské místo. V tom směru každé posílení, i na úrovni jednotlivých mandátů, je nepochybně úspěch. Uvidíme, jak se na základě volebního výsledku podaří skládat koalice v jednotlivých krajích, ale v případě ODS je to prostě jasné konstatování, že posílení proti tomu stávajícímu stavu je jednoznačně úspěch,“ uvedl Kupka. 

Na dotaz, zda by ho uspokojilo i jedno hejtmanské křeslo, přikývl. „Za daných okolností by to byl velký úspěch. Znamenalo by to, že se někde podařilo poskládat koalici v tomto směru šťastně pro ODS,“ pokračoval Kupka.

„Co se týká témat, budeme nabízet správnější řešení lokálních a regionálních témat. Budeme ale prezentovat i celostátní témata, živým tématem se zdá být uprchlická krize i socialistický návrh násilné inkluze ve školách,“ dodal pro Blesk.cz Kupka. 

Sobotka: Stát není firma. Ale nevedeme koaliční boj

Také v rozhovoru s moderátorkou Klárou Brunclíkovou se premiér Sobotka pozastavil nad tím, jak důležité budou krajské volby a jaká témata by se v nich mohla objevovat.

„To, co je pro nás důležité, je, abychom zůstali nejsilnější politickou stranou v krajích a byli schopni prosazovat sociálnědemokratický program. Ono to totiž hodně rozhoduje o každodenním životě občanů. Samozřejmě že hodně věcí ovlivňuje vláda, ale to, kam můžete poslat děti do střední školy, jestli vám jede ráno autobus nebo vlak, jak kvalitní péči máte v okresní nemocnici, o tom rozhoduje kraj, a proto jsou krajské volby hodně důležité,“ uvedl v pořadu Blesk.cz Sobotka. 

V krajských volbách podle něj půjde o hodně i proto, že kraje dnes nejsou ve špatné situaci. Sobotka by přitom byl nerad, „kdyby do vedení krajů přišel někdo, kdo se rozhodne kraje rozprodat“.

Podle premiéra jsou přitom jen dvě strany, které mají reálnou šanci krajské volby vyhrát – ČSSD a ANO. „Čili budeme soupeřit o úspěch v krajských volbách,“ uvedl Sobotka s tím, že však podle něj nejde o koaliční boj a koalice podle něj funguje.

„My si prostě nemyslíme, že lze řízení státu srovnávat s řízením firmy,“ dodal Sobotka k tomu, proč sociální demokracie odstartovala kampaň heslem „Stát není firma, je to společenství lidí“. Podle Sobotky nelze třeba propustit občany jako zaměstnance nebo snížit výdaje podobně jako ve firmě – třeba na zdravotnictví, vzdělání apod.

Premiér zmínil i to, jak „srovnal“ Andreje Babiše. Podívejte se na video:

Video Premiér Sobotka „zkrotil“ Andreje Babiše: Kvůli čemu ho umlčel? - Blesk TV
Video se připravuje ...

Sobotka se ale pozastavil i nad výsledkem posledních sněmovních voleb na Slovensku a úspěchem krajně pravicové strany radikála Mariana Kotleby. „Určitě ta situace kolem uprchlíků se dnes promítá do voleb v různých zemích, ale nemyslím si, že by lidé kvůli tomu měli podporovat strany, které mají vysloveně fašistický nebo neofašistický program,“ dodal ve studiu Blesk.cz Sobotka.

lojzo ( 3. října 2016 18:59 )

Český národ nemůže volit tuneláře,vrahy,podvodníky,nácky,kolaboranty kteří sedí v KDU ČSL,TOP 09,ČSSD,ODS,ANO,u PIRˇATŮ nebo v ŽID BRNO.VOLTE:SPO?SPD? a KSČM.Horší to nemůže být a dávají záruku že zmizíme z fašistického spolku EU a NATO!Svoji republiku si bráníme i proti IS!!!

joudajoudovy ( 17. března 2016 09:18 )

sobotka opet lze, dle obcanskeho zakoniku i stat je pravnickou osobou, a tudiz firmou. jako nepraktizujici pravnik nezna zakony? tak by mel vratit diplom, vyhozene statni penize. a jinak? sobotka ma stale velky dluh, ktery opet zaplati danovy poplatnici! pri minulych volbach narodu sliboval napravu cirkevnich restituci. a co jste socani napravili? NIC!!!

oltec ( 17. března 2016 03:13 )

Sobotka má heslo stát není firma je to společenství lidí ,ale vubec se tím neřídí lide poplatníci daní jsou u něho až na posledním míste a sociální stát kde a Kalousek to je škoda řečí

rumungro ( 16. března 2016 23:30 )

Sobotkovi by pomohli jedině jeho imigranti, kterým by prosadil volební právo. Už i taková zhovadilost někoho napadla, tuším Dienstbira.

Martina159 ( 16. března 2016 22:30 )

Krásný večer přeji! Udělejte dobrý skutek a vyplňte studentce dotazník zaměřený na chování spotřebitele na trhu bankovních služeb. Dotazník se vztahuje POUZE na domácnosti s čistým příjmem na osobu nižším než 10 000 Kč. Výsledky budou sloužit jako podklad pro tvorbu doporučení pro tento typ domácností. Děkuji mockrát všem za ochotu a pomoc! http://umbrela.mendelu.cz/vyzkumy/vyzkum?id=1373

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa