Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka: Kalašnikov je „špatný vtip“, šibenice jsou ale „zlým symbolem“

Šibenice se na demonstraci objevily v létě 2015. Podle úřadů nejde o trestný čin ani přestupek. Premiér má systém za bezzubý.
Šibenice se na demonstraci objevily v létě 2015. Podle úřadů nejde o trestný čin ani přestupek. Premiér má systém za bezzubý.  (Autor: ČTK, Reprofoto ČT24)
Autor: zst, bru - 
15. března 2016
12:35

Ke dvojici extrémních symbolů se vrátil v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prezident Miloš Zeman v jednom ze svých bonmotů ve spojitosti s ním použil přirovnání s kalašnikovem. Mnohem horší jsou ale podle Sobotky symboly šibenic, které se objevují na extremistických demonstracích.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zhodnotil aktuální vztahy s prezidentem Milošem Zemanem. Podle svých slov se jeho útoky snaží nebrat osobně a reaguje pouze v nezbytně nutných případech – pokud se liší stanovisko vlády a Pražského hradu nebo „v případech, kdy pokládá z normálního lidského hlediska za nezbytné se ozvat“.

Já mu (Miloši Zemanovi) do hlavy nevidím, snažím se mu neoplácet stejným a upřednostňovat zájem České republiky. Na tohle já naskakovat nebudu a mým cílem je, abychom udrželi profesionální komunikaci,“ řekl k útokům hlavy státu premiér.

Zeman koncem ledna prohlásil: „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby. A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.“

Sobotka se ale více než prezidentova nepovedeného vtipu obává symbolů, které se objevují na veřejnosti, konkrétně na demonstracích. „Ta šibenice, to je hodně zlý symbol. A v okamžiku, kdy se to spojuje s šířením nenávisti a spojuje se to s tím, že by měl někdo viset, třeba i někdo konkrétní, jenom proto, že má jiný názor, tak je to něco, co by se u nás stávat nemělo,“ řekl v pořadu Ptám se, pane premiére Sobotka.

Ministerský předseda také dodal, že souhlasí s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), který kritizoval vyhodnocení šibenic jako „nezávadné“. „Že to není ani trestný čin ani přestupek, ukazuje určitou bezzubost našeho právního řádu a systému,“ dodal premiér.

Celý komentář ke vztahům s prezidentem Milošem Zemanem a na pohled premiéra na extremistické symboly se můžete podívat na videu:

Video  Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) promluvil o vztazích s prezidentem Milošem Zemanem i o tom, proč jsou šibenice zlým symbolem.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vnitro „potratilo“ rozhodnutí

Deník Právo dnes zároveň uveřejnil informaci o tom, že resort Milana Chovance věděl o rozhodnutí Prahy 1, že šibenice nejsou ani přestupkem, už od 8. října loňského roku. Jeden z úředníků ale dokument založil do spisu a ministr vnitra se tak o všem dozvěděl až z médií. Proto se chce Chovanec proti rozhodnutí bránit až nyní. A evidentně i s podporou premiéra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 15. března 2016 16:10 )

gabreta: Jenom pitomec nepochopil, co pan prezident říká !!!!!

bohuz ( 15. března 2016 16:06 )

 Sralbotko! Ty ses bezpaternej brusel***vylizpodrztaska! Za koho valcis? Sibenice jsou jen symbol, ne skutecne! A kalasnikov neni vtip, jenze to ty probruselskej prdola pochopis az po odvolani. Cssd je soucasti obamove a merklove svinarny. Odstup a to hned!!!

gabreta ( 15. března 2016 16:01 )

Zeman ve spojitosti s Kalašnikovem nemluvil o Bohouškovi, ale o všech politicích, včetně prezidenta! To do výroku doplnili novináři, očekávaje senzaci a čekali na reakci Bohouška. Dočkali se! Kdo Zemana slyšel, tak to musí potvrdit, pokud samozdřejmě není sluníčkář, který nechce! A co na šibenicích vadilo obhájci "Majdanů" a různých politických převratů opozicí se zbraní v ruce Bohouškovi? To on obhajuje názory a veřejné vyjádření občanů, ale jak je vidět, jen v cizích zemích! Doma je to špatně!!

jan490 ( 15. března 2016 14:49 )

No muslimove se musi chechtat vrali Evropu bez valky , proste prijedou , premnozi se , privezou sve pribuzne a potom nas proste pri volbach prehlasuji. A bude po Vanocich , jako v Parizi, vanocni stromek je urazka muslimu , je zakazany a krizek na krku se nesmi nosit viditelne.. Petkrat denne se budeme muset valet po zemi a modlit se , aby nas chudaci bezenci nepodrezali. Chudak Zizka se musi v hrobe obracet , jak to nasi predstavitele vedou. Panove ve vlade se taky budou brzy menit , budou tam jinni , takze , jak se rika na kazdou svini se uz nekde vari voda a my chudi neztratime tak moc jako ti blbci nahore co si hraji na chapajici a pomahaji tem co doma strileji a znasilnuji a tady delaji obeti, obeti panove nemaji prostredky, aby sem mohli prijet , prijeli dravci , co na to meli penize.....uvidite co jste nadelali , a;e to uz bude pozde

1pepan ( 15. března 2016 14:15 )

Jen počkej srákoro, až přes nás potáhnou čmoudi, to teprv poznáš, co je sranda a co ne. A to nebudeme mít v rukou ani kalaš. ani šibenice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa