Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek: Čapí hnízdo je lumpárna. Faltýnek: Babiš přišel o volno s dětmi

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. března 2016
23:15

Ostrá hádka o Čapí hnízdo se strhla v pondělí večer na obrazovce České televize. Miroslav Kalousek (TOP 09) mluvil o „účelové lumpárně“ Andreje Babiše (ANO), Jaroslav Faltýnek (ANO) vytáhl kauzy, které spojil s Kalouskem a vládu, v níž exministr seděl. A navrch přidal Kalouskovo „gigantické zadlužení ČR“. Upozornil také, že kvůli mimořádné schůzi Sněmovny musel vicepremiér Babiš zrušit plánovanou dovolenou s dětmi.

V jednom rohu televizního „ringu“ zastánce (a zaměstnanec) Andreje Babiše, místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, ve druhém šéf TOP 09 a Babišův hlasitý kritik Miroslav Kalousek. Zazněl gong a oba politici se pustili do sebe v debatě o Čapím hnízdu. Probírali nejen to, že se kvůli kauze sejde 23. března mimořádně sněmovna.

Kalousek se pokusil v Událostech, komentářích o řadu levých i pravých háků. „Bohužel to je reputační problém nejenom pro českou vládu doma, ale je to reputační problém pro ČR v celé Evropě,“ upozorňoval Kalousek, podle kterého prostě nemůže Sněmovna „dělat pštrosí politiku k Čapímu hnízdu“ a není možné, aby ke kauze nezaujala stanovisko.

Právní posouzení, zda se v případě čerpání padesátimilionové dotace pro Čapí hnízdo odehrál trestní čin, nechává na vyšetřování a posouzení policie. „Ale to, co se stalo, je křišťálově jasné. Andrej Babiš udělal účelovou operaci, jejímž jediným smyslem bylo, aby mohl čerpat 50 milionů, které byly určeny pro malé a střední podnikatele, nikoliv pro něj,“ útočil Kalousek a označil Babišovo počínání za „účelovou lumpárnu“.

Video Babiš: Čapí hnízdo? Brutální kampaň, abych odešel z politiky - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Že to byla účelová lumpárna, že to byla účelová operace, díky níž si Andrej Babiš mohl vzít padesát milionů určených pro malé podnikatele, o tom není pochyb, to je křišťálově jasné. Jak se to právně posoudí, to skutečně bude muset udělat policie a OLAF (unijní Úřad pro boj proti podvodům – pozn. red.). Ale že to proběhlo, no to všichni víme,“ dodal Kalousek. Podle něj však nejde jen o problém vicepremiéra Babiše, ale i celé vlády, jak se k tomu postaví a jestli takový člověk může být její součástí.

Faltýnek: Babišovi zkazili dovolenou s dětmi

Andreje Babiše, který v neděli vystoupil na téma Čapí hnízdo v Partii na FTV Prima a po ní vydal ke kauze raději písemné prohlášení, protože jeho vyjadřování není „akurátní“, hájil Faltýnek.

Opozičního lídra Kalouska tepal v dramatické podívané na ČT za jeho útoky. „Pan Kalousek se ujal role vyšetřovatele a zároveň soudce. On konstatuje, že se tady stal nějaký podvod. Já bych teda doporučoval to nechat prošetřit jak policií, kde je anonymní trestní oznámení, a současně OLAF,“ upozorňoval Faltýnek. Po dva roky poslouchal Kalouska ve Sněmovně a Čapí hnízdo mu prý přijde jako ten samý případ, když Kalousek útočil na Babiše kvůli StB či biopalivům. Účelně vedená kauza.



Ohledně jednání Sněmovny na téma Čapí hnízdo zmínil Faltýnek „perličku“. Babišovi zkazilo dovolenou. „Já jsem prosil o víkendu pana Stanjuru (šéf poslanců ODS, pozn. red.) a pana Kalouska, jestli by nebylo možné tu schůzi udělat o týden později, protože pan Babiš měli dlouhodobě naplánovanou dovolenou s dětmi. Řekli, že ne. Dobře, pan Babiš dovolenou zrušil a bude se účastnit této schůze, bude odpovídat poslancům na jejich dotazy,“ uvedl na ČT24 Faltýnek.

Dotaz na možný opakovaný Babišův střet zájmů odmítl. „Všichni věděli, že pan Babiš je vlastníkem společnosti Agrofert, když šel do politiky, přesto lidi dali hnutí ANO a panu Babišovi důvěru. Takže to věděli dopředu,“ pokračoval v Babišově obhajobě Faltýnek.

Faltýnkův výpadek paměti: Nevím, nevzpomínám si

První místopředseda ANO a člen představenstva Agrofertu v jedné osobě pak dostal od moderátora Dolanského opakovaně dotaz, kdo tedy na základě vystavených anonymních akcií vlastnil Farmu Čapí hnízdo v době přijetí dotace, na kterou by Babišův Agrofert neměl nárok.

Kdo byl investorem, o kterém Babiš v neděli mluvil. „To je otázka na pana Babiše, já to nevím,“ reagoval Faltýnek. „Já si nevzpomínám, že představenstvo Agrofertu jednalo o záležitosti týkající se Čapího hnízda,“ pokračoval Faltýnek a po zopakování dotazu moderátorem se poněkud rozohnil.

„Já jsem neřekl, že jsme se tím nezabývali, já jsem řekl, že v roce 2007 nebo 2008, což je skoro 10 let, tak že si to prostě nepamatuji. To je velmi jednoduché. Vy si pamatujete, co jste dělal před 10 lety? Já ne. Vy jste ještě mladý chlapec, tak máte dobrou paměť. Já ne,“ dodal první muž od Babiše. 

Podle Kalouska však žádný investor vůbec nebyl a není. „Prostým pohledem do účetních uzávěrek, což jsou otevřené zdroje, zjistíme, že tam nikdy žádný investor nevstoupil. Tam nepřišel nikdy nikdo, kdo tam vložil jedinou korunu. Nevložil tam ani nápad, protože od pana ministra víme, že ten nápad byl jeho, že ho to napadlo, když čekal ve frontě na kozy,“ narážel Kalousek na Babišova slova z pořadu Matrix AB. 

Útok na Kalouska: Giganticky zadlužil zemi

Podle Faltýnka Kalousek celou kauzu živí, aby poškodil hnutí ANO i Andreje Babiše. „Pan Kalousek si dělá volební kampaň, já mu rozumím, ale na tomto si moc kampaň neudělá,“ míní Faltýnek.

A oplatil Kalouskovi stejnou mincí. Pustil se do někdejšího ministra financí připomínáním jeho údajných prohřešků. „Pan bývalý ministr financí Miroslav Kalouse totiž giganticky zadlužil naši zemi,“ říkal Faltýnek a Kalousek se začal hlasitě smát. „Za minulých vlád pana Kalouska bylo svoláno mnoho mimořádných schůzí, asi šedesát za ta dvě volební období. Byly to schůze ke kauze CASA, k vrtulníkům, IZIPu, Promopru a dalším,“ poznamenal Faltýnek.

Zmínil i pandury a navíc doporučil občanům knihu Miroslav Kalousek, kde jsou prý popsané všechny kauzy, u kterých Kalousek stál. „V těch kauzách, které jste citoval, ať už to byly pandury a nebo CASA, ti kteří v tu chvíli byli v podezření, tak ze svých funkcí odstoupili, i když odsouzeni nebyli a s největší pravděpodobností ani nebudou. Nicméně ty kauzy se mě netýkaly jako osoby,“ odvracel ve výživné debatě na ČT24 úder Kalousek.

zdenkk ( 7. dubna 2016 19:08 )

Důchodci, i ti co tam brzy budete, pamatujte si to do voleb !!! Top 09 proti navýšení pro důchodce : 200,-Kč !!! Nikdo z TOP 09 nehlasoval pro zvýšení důchodů od 1.ledna 2017 !!! Nesouhlasilo 13 : Zdeněk Bezecný, Jan Farský, Petr Gazdík,Leoš Heger, Václav Horáček, Jiří Koubek ,Marek Ženíšek,Věra Kovářová, Michal Kučera, Helena Langšádlová, František Laudát,Jaroslav Lobkowicz (Plzeň), Karel Tureček Nepřihlášeni: 4. Nina Nováková, Stanislav Polčák, Karel Schwarzenberg(usnul), František Vácha Zdrželi se: 3: Jiří Skalický, Anna Putnová, Gabriela Pecková Omluveni: 6: Markéta Adamová, Jitka Chalánková ,Daniel Korte, Miroslav Kalousek,Rom Kostřica, Herbert Pavera ____________________________________________________________________________ Všichni z TOP 09, ale hlasovali pro zvýšení platů poslanců o 7000,- Kč !!! !!! ... za TOP 09 pro BYLO VŠECH .............26 poslanců !!!

luongo ( 16. března 2016 15:39 )

co zde prudíš hájící se zájmům Kalouska a ostatních podvodníků.

luongo ( 16. března 2016 15:37 )

Kalousku a tohle není podivné:http://www.prvopodstata.com/2016/03/13/podvody-miroslava-kalouska-ministra-financi/

sovca ( 16. března 2016 06:48 )

Máš pravdu,litovat Tě není třeba. U Tebe už je to na léčení.Zajdi k lékaři,uleví se Ti.

eliska963852 ( 15. března 2016 16:58 )

Líbilo se mi, jak si Falmr s Bureěem na Primě rozumněli. Je signifikantní, že komunisté podporují všechny represivní záměry Babišovy vlády směřující k „velkému bratrovi“, a dohlížející na každý krok občanů v této zemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa