Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vsetín „rozzáří“ vesty, slibuje Čunek. Uklízet ulice pošle stovku nezaměstnaných

Starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL) chce na jaře poslat do ulic města uklízet stovku nezaměstnaných.
Starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL) chce na jaře poslat do ulic města uklízet stovku nezaměstnaných.  (Autor: Profimedia/Blesk - Lucie Zendlova)
Autor: kle - 
14. března 2016
20:58

Až stovku pracovníků v reflexních vestách s nápisem Veřejně prospěšné práce chce během jara do vsetínských ulic dostat starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL). První třicítka nezaměstnaných má pro město, resp. technické služby začít pracovat v dubnu, další pak v květnu.

„Naším cílem je přitáhnout k práci lidi, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní a zvykli si jen na vysedávání na lavičkách a na pobírání sociálních dávek. No a samozřejmě chceme pracovním návykům naučit i jejich dnes již dospělé děti, které si po vzoru svých rodičů také zvykly nepracovat a žít jen ze sociálního systému,“ řekl k plánu Jiří Čunek.

„Na začátku března proběhlo na vsetínském úřadu práce výběrové řízení a ze sedmdesáti pozvaných lidí, které vytipovali zaměstnanci úřadu, bylo vybráno třicet pracovníků. Ti od prvního dubna nastoupí do Technických služeb,“ doplnila mluvčí Vsetína Adéla Kousalová.

Nezaměstnaní by se měli starat zejména o čištění chodníků, úklid autobusových zastávek, pletí veřejné zeleně, úklid černých skládek, čištění odvodňovacích žlabů, podchodů a dětských hřišť, úklid v okolí odpadových nádob v sídlištích nebo úklid břehu řeky Bečvy a přilehlých potoků.

V loňském roce pracovalo celkem v rámci veřejně prospěšných prací ve Vsetíně 49 lidí. „Na začátku se objevovaly spíše negativní ohlasy od veřejnosti. Postupně se k nám ale dostávaly i ty pochvaly,“ dodala Jana Zvoníčková z technických služeb k dosavadním zkušenostem.

Stát hradí společnostem, které zaměstnávají pracovníky na veřejně prospěšné práce prostřednictvím úřadu práce mzdové náklady, včetně povinných odvodů až do výše 14 tisíc korun.

Video se připravuje ...
Další videa