Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podivná vloupačka na sociálku. „Pachatel šel najisto,“ zní z resortu Marksové

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. března 2016
17:52

Neznámý pachatel se vydal krást, ostraha v budově sociálky v Praze ho zahnala na útěk. Způsobil však škodu odhadovanou na několik desítek tisíc a okolnosti vloupačky jsou poněkud podivné. Především její načasování. Pachatel šel nejspíš najisto, upozornil Blesk.cz zdroj z Ministerstva právě a sociálních věcí, kterému velí ministryně Michaela Marksová (ČSSD). V kanceláři totiž dávali dohromady podklady pro policii kvůli prošetřování jedné IT zakázky.

Do kanceláře České správy sociálního zabezpečení se v noci z pátku na sobotu vloupal neznámý pachatel. „Shodou okolností Policie ČR šetří jedno trestní oznámení ministerstva a v kanceláři, kde k vloupání došlo, sídlí lidé, kteří dávali dohromady podklady pro orgány činné v trestním řízení,“ řekl zdroj Blesk.cz z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

„O incidentu paní ministryně ví,“ uvedl zdroj ohledně toho, že ministryně Marksová byla s incidentem obeznámena.

Pozastavil se však nad podivnými okolnostmi, za kterých ke vloupačce došlo. Zloděj si sice nic neodnesl, ale vypadalo to prý, jako by šel najisto. „Ke žádné ztrátě dokumentů nedošlo, tomu se podařilo zabránit díky ochrance na České správě. Osobně se domníváme, že to prostě není náhoda, že si někdo vybral tuto konkrétně kancelář, která je ve 2. patře. Způsob provedení trestného činu atd. vypadá, jako kdyby chtěl někdo zabránit tomu, aby Policie ČR dostala dokumenty, které si vyžádala,“ pokračuje zdroj Blesk.cz z ministerstva.

„Je to pro nás poněkud zvláštní okolnost, protože ty dokumenty mají být předány tento týden. Neradi bychom ohrozili vyšetřování jakéhokoli trestného činu. Jsou to jen domněnky, ale je to divná shoda okolností. Jak časových, tak věcných. Je to opravdu zvláštní,“ dodal zdroj.

Škoda v řádech desítek tisíc

Případ řeší Kriminální policie Prahy 2. Na místě byla, zajistila stopy. Její vyjádření se však Blesk.cz v pondělí odpoledne sehnat nepodařilo. „Nikdo tam již není, to musíte volat do půl čtvrté,“ ohlásila pouze spojovatelka.

Podle zdroje Blesk.cz byl pachatelem jednotlivec, nešlo o skupinu osob. „Škoda vznikla, vyčíslení se dělá. Zatím tedy nevíme, ale bude to v řádech desítek tisíc korun,“ uvedl.

Nechtěl specifikovat, o jaké trestní oznámení, ke kterému se v kanceláři dávaly dohromady podklady, v tomto případě jde. „Je to trestní oznámení vedené zatím proti neznámému pachateli, to v každém případě. Jde v podstatě o to, jakým způsobem byl implementován systém na správní ekonomiku ministerstva na ministerstvo koncem roku 2013. Trestní řízení se týká společnosti, která v posledních dvou letech dodávala správní ekonomiku na MPSV a způsobu nasazení tohoto systému k nám,“ dodal zdroj z MPSV.

Prokleté IT zakázky: Exnáměstek Šiška a systém na dávky

Ministerstvo práce a sociálních věcí v minulosti řešilo i jiné problémy s IT zakázkami. Těmi nejznámějšími jsou patrně ty, kvůli kterým se k soudu dostal bývalý náměstek MPSV Vladimír Šiška, který pracoval pro tehdejšího šéfa resortu Vladimíra Drábka (TOP 09).

Šiskovi hrozí až 12 let vězení kvůli údajnému sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, podezření na zneužití pravomoci a porušení při správě cizího majetku. Drábkův exnáměstek je stíhán v souvislosti se zakázkou na nový koncept řešení pro výplatu sociálních dávek.

Do té doby ji zajišťovala společnost OK System, dle obžaloby měl však Šiška v roce 2011 podepsat novou smlouvu, která vedla ke vzniku více než dvou set milionové škody. Případ se u soudu bude projednávat od 20. června do 1. července letošního roku. V únoru byl Šiška nepravomocně zproštěn viny v případě miliardové zakázky na kontrolu dávek firmě IBM, trestného činu se prý nedopustil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa