Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident Číny přiletí za Zemanem na pomlázku. S vidinou miliard i uprchlíků

Autor: simao - 
14. března 2016
20:57

Velikonoce ne-Velikonoce, přesně na Velikonoční pondělí dorazí do Prahy čínský prezident Si Ťin-pching. Prezident Zeman ho netradičně přivítá na zámečku v Lánech. Dojde i na pomlázku? Nástin programu čínské hlavy státu předestřel Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Upozornil na miliardy, které Číňané mohou v Česku investovat, zatímco ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) vytanula na mysli pomoc Evropě s uprchlíky.

„Ve dnech 28. až 30. března 2016 se uskuteční státní návštěva prezidenta Čínské lidové republiky pana Si Ťin-pchinga v České republice. Tato událost je o to významnější, že ČR bude jedinou zemí EU, kterou čínský prezident navštíví. Z ČR pak prezident ČLR zamíří do Spojených států amerických,“ uvedl na své pravidelné tiskovce Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Si dorazí na Velikonoční pondělí. A zamíří do Lán

Je tak jasné, že čínská hlava státu dorazí na Velikonoční pondělí, kdy se v Česku chodí s pomlázkou na koledu. Státním svátkem tento den není. V Číně slaví stejně jako celý svět 8. března Den žen (a ženy dostávají půldenní volno), poté až 4. dubna svátek Ching Ming, kdy Číňané vzpomínají na zemřelé.

„První den se plánuje přivítání na zámku v Lánech. Bude to poprvé, kdy pan prezident přivítá svůj protějšek práv v Lánech. Středobodem druhého dne pak bude přijetí na Pražském hradě a jednání. Třetí den se pak plánuje setkání českých a čínských podnikatelů za účasti obou prezidentů,“ prozradil dnes Ovčáček.

Bližší program Hrad upřesní v následujících dnech. Zatímco Miloš Zeman byl již v Číně dvakrát, čínský prezident v Praze vůbec. Symbolem Zemanovy první návštěvy v roce 2014 byl legendární český krteček, kterého Zeman daroval i svému čínskému protějškovi. A vnučka legendárního výtvarníka Zdeňka Milera Karolína přede zraky obou prezidentů podepsala spolupráci s čínskou televizí na natáčení Krtečka a pandy. 

Napodruhé s sebou Miloš Zeman místo krtečka vzal fotbalistu Pavla Nedvěda – kvůli založení fotbalové akademie v Pekingu. Číňané se přitom o český fotbal zajímají dál, loni se totiž stali spolumajiteli fotbalové Slavie Praha. Číňané však investovali i do pivovaru Lobkowicz či letecké společnosti Travel Service.

45 miliard korun Made in China

Státní návštěva čínského prezidenta je podle Ovčáčka „výrazem skvělých vztahů obou zemí, které byly díky úsilí pana prezidenta restartovány“. „Je možné očekávat, že v druhé vlně dosáhne výše čínských investic až 45 miliard korun. O konkrétních smlouvách je ale třeba hovořit až v okamžiku, kdy budou podepsány,“ pokračoval hradní mluvčí.

Na možné čínské investice upozorňuje pravidelně i Zeman. Došlo na to i při jeho nedávné návštěvě Karlovarského kraje, kde prezident mluvil o tom, že by právě turisté Číny mohli vynahradit úbytek ruských klientů a zároveň by mohly přitéct i čínské miliardy.

„Kromě ekonomických záležitostí, o kterých jsem hovořil, je to především strategické partnerství obou zemí, to znamená povýšení našich vztahů na další, ještě vyšší úroveň. Ta návštěva má být vyjádřením velmi přátelských vztahů mezi oběma zeměmi a je to jakési vyvrcholení snah pana prezidenta o to, aby vztahy mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou byly co nejlepší. A to ve prospěch občanů této země, jinými slovy řečeno ve prospěch ekonomické spolupráce a vzniku nových pracovních míst,“ dodává Jiří Ovčáček.

Video Pavel Nedvěd je jako Krteček, řekl Zeman čínskému vůdci - David Vaníček
Video se připravuje ...

Zaorálek: Čína by mohla pomoci s uprchlíky

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) přitom vidí ještě jednu možnost, jak by Čína mohla pomoci - nejen Čechům, ale celé Evropě. S čínským ministrem zahraničí, který společně se Si Ťin-pchingem přicestuje také, se chce bavit mj. i na téma migrační krize.

„Problémy světa se bez Číny nedají řešit, proto jsem rád, že sem přijede čínská delegace, protože by se Čína mohla mimo jiné podílet na pomoci uprchlíkům. Máme tu totiž uprchlíky i z oblastí, kde má Čína vliv, a je samozřejmé se s ní na toto téma bavit. Její projekty by mohly být součástí této strategie pomoci uprchlíkům,“ uvedl pro Hospodářské noviny Zaorálek. Mluvil prý především o uprchlících z Afghánistánu, Čína je však také spojencem syrského prezidenta Bašára Asada.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

salto ( 15. března 2016 14:14 )

Nějakou svoji myšlenku nemáš?

salto ( 15. března 2016 08:22 )

Zeman je borec a dělá to dobře a kavárna se sluníčkáři můžou kvičet jako podsvinčata neboť jejich přínos pro tuto zemi je nulový a rozumný člověk se na ně musí dívat velmi shovívavě, protože jejich rozpoložení mysli je klasifikováno jako diagnóza.

pavlik_prca_psy ( 14. března 2016 22:39 )

 To je k zeblití

meverickx ( 14. března 2016 22:25 )

 Jediný politik co jedná podle zdravého rozumu ,, Toto bude znamenat pro spoustu lidí práci .,., Když byl Čínský prezident v Anglii ,, mohli se z něho pod,ělat ,,a jezdil tam v pozlaceném autě ,..,,. Milošl m jen tak dál

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa