Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Další sankce pro Rusko? Kvůli hladovějící pilotce Savčenkové je pro i Zaorálek

Autor: ČTK, zst - 
14. března 2016
11:40

Česká republika by podpořila případné návrhy na rozšíření sankcí EU na ty občany Ruska, kteří se podílejí na perzekuci ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové. Při příchodu na jednání ministrů zahraničí osmadvacítky to novinářům v Bruselu řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Případ Savčenkové označil za „odporný a prefabrikovaný“. Podle prezidenta Miloše Zemana sankce pilotce nepomohou.

„Já jsem připravený podpořit případné návrhy, protože by bylo dobré, kdybychom dokázali učinit víc, než jen o této kauze debatovat,“ poznamenal ministr zahraničí. Je podle něj hlavně potřeba nedopustit, aby žena, která ve vězení drží hladovku, nakonec zemřela.

Před ministerskou schůzkou dávaly některé členské země EU najevo, že by se o možnosti zmrazit majetek a zakázat vstup do unie například soudcům či žalobcům spojeným s kauzou, mělo přinejmenším začít uvažovat. Komentář Lubomíra Zaorálka si můžete pustit na videu:

Video  Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odsoudil proces s ukrajinskou pilotkou Nadijou Savčenkovou. Je kvůli tomu pro zpřísnění sankcí vůči Rusku.  - Evropská rada
Video se připravuje ...

To ale odmítá prezident Miloš Zeman. Na tiskové konferenci to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Platí, že pan prezident je odpůrce sankcí. Takové sankce nepomohou ani ukrajinské pilotce vězněné v Rusku,“ uvedl.

Minulý týden o uvalení sankcí požádalo dopisem šéfku evropské diplomacie Federicu Mogheriniovou několik desítek europoslanců. Propuštění ukrajinské letkyně žádá nejen EU jako celek, ale také Německo, Spojené státy a další země.

Savčenkové hrozí 25 let za vraždu, ve vězení drží hladovku

O situaci Savčenkové, které před ruským soudem hrozí až 25 let za údajnou vraždu a překročení ruských hranic, by měli ministři mluvit v rámci své širší debaty o vztazích mezi Evropskou unií a Ruskem. Ty se výrazně ochladily v důsledku ukrajinské krize, kdy na sebe obě strany uvalily sankční opatření.

EU před několika dny prodloužila zmrazení majetku a zákaz cest pro skoro 150 osob, které se podílely na porušování územní celistvosti Ukrajiny. Významnější hospodářské sankce proti Rusku zatím platí do léta, o jejich prodloužení členské země unie debata teprve čeká.

Unie tento typ sankcí jednoznačně spojuje s plným prosazením podmínek mírové dohody z běloruského Minsku. Diplomaté odmítají vývoj na Ukrajině a přístup Moskvy k tamní situaci nějakým způsobem propojovat s potřebou ruské spolupráce při snaze o mírové řešení krize v Sýrii.

„Nebude to diskuse o sankcích, vrátíme se k nim později v létě na summitu EU,“ podotkla Mogheriniová. V pondělí se podle ní o Rusku bude strategicky mluvit po více než roce. Cílem je najít společnou definici toho, co jsou základní principy dalšího evropského přístupu k Rusku.

Případ Savčenkové je podle Zaorálka „ostudnou ukázkou“ toho, jak se Rusko na Ukrajině chová. Rusko podle něj v ukrajinské krizi uplatňuje zároveň dva přístupy. Na jedné straně uklidňuje vojenskou situaci, na straně druhé se nijak nemění jeho politika.

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková u ruského soudu Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková u ruského soudu | ČTK

Slovenský ministr Miroslav Lajčák při příchodu zdůraznil, že ve vztahu EU k Ruské federaci je třeba především evropská jednota. „Rusko je velké, Rusko je důležité, Rusko je významné. A Rusko není jednoduché,“ poznamenal.

stanislavpolacek ( 21. března 2016 12:27 )

Ty rozumbrado Kakopálku ty svoje moudra po volbách už rozdávat nebudeš, protože upadneš v zapomění, sluho EU.

stanislavpolacek ( 21. března 2016 12:22 )

To ta fašistická zrůda jaště nechc***a?

petrusaa ( 20. března 2016 19:11 )

  premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) udělal příšernou věc, když po EU požadoval, aby se postavila za ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou souzenou v Rusku. Podle autora tím předseda vlády jen dokázal, že slouží Miroslavu Kalouskovi z TOP 09. Kauza Savčenkové má napomoci ospravedlnit další mediální a sankční útoky na Rusko. Veřejnosti už totiž začíná být jasné, že ruský prezident Vladimir Putin není žádný zlý muž, který chce rozvrátit Sýrii a tak podobně. Je proto třeba zdůvodnit protiruské sankce jinak – skrze Savčenkovou. „Savčenková byla zadržena v červnu 2014 nedaleko města Metalist v Luhanské oblasti na Ukrajině. Kromě jiného byla vybavena americkým laserovým naváděčem pro řízení palby od firmy Elbit Systems. Ten se používá pro optické zaměření objektů a bojových vozidel nepřítele k navádění střel typu země-země nebo vzduch-země. Savčenková podle výpovědi zajatých spolubojovníků působila v nechvalně známé jednotce Ajdar jako ‚návodčí‘ pro koordinaci palby minometů a pěchotních řízených střel. Právě navedení střel na pozice domobrany, kde se vyskytovali i zmínění ruští žurnalisté, je jedním ze zločinů, z nichž je viněna. V průběhu soudního procesu však vyšly najevo i další zločiny, jichž se dopustila,“ píše autor. Celý text naleznete zde. Savčenková například měla mučit zajatce. Měla dokonce típat cigarety v jejich otevřených očích. Mlátila je trubkou a tak podobně. Mělo se jí říkat „krvavá Naděžda“. V projevech násilí si měla libovat. Danda si v této souvislosti klade otázku, zda její obhájci vůbec vědí, koho vlastně hájí. Kdyby se Savčenková vrátila do vlasti, nejvíc by to pomohlo někdejší ukrajinské premiérce Julii Tymošenkové, která pilotku dostala dokonce do parlamentu. To, po čem Západ volá, by naopak oslabilo současného prezidenta Petra Porošenka a Arsenije Jaceňuka. Psali jsme:

jarumas ( 16. března 2016 08:16 )

"Pilotka" Savčenková okrem viacerých vrážd sa vyžívala v mučení. Členka trestného oddílu „Ajdar“ Naděžda Savčenková, obviněná z vraždy (ruských) novinářů, se provinila i nelidským mučením vězňů. To napsal na své stránce v sociální síti exstarosta Užgorodu Sergej Ratušnjak. Osobně jsem mluvil s učitelem a knězem, kteří jako zázrakem přežili bestiální mučení a týrání nové "majdanovské" hrdinky Savčenkové. Zde jsou jejich slova: "Ona (Savčenková) nejen bila, ale prostě mrzačila a zabíjela. Bila trubkou zajatce, svázané za ruce a nohy, tloukla je do genitálií, hasila cigaretu v jejich oku. Neustále křičela: "Prodáme tě na orgány jako ostatní nebo ti rozstřílíme ***“ – napsal Ratušnjak na své stránce v sociální síti.

tgbg ( 14. března 2016 15:40 )

Sankce ano!!!Ať scípnou ruští fašisti!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa