Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Šibenice jdou proti demokracii.“ Chovanec se odvolá proti rozhodnutí soudu

Autor: ČTK, tmp - 
13. března 2016
14:40

Ministerstvo vnitra se odvolá proti rozhodnutí, že přítomnost šibenic na demonstracích má být beztrestná. Spor tak bude řešit pražský magistrát. V Otázkách Václava Moravce to v neděli uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Naznačil také, že spor možná v budoucnosti skončí až u Nejvyššího správního soudu.

Případ se týká loňské demonstrace proti migraci, na kterou přišel muž s maketami šibenic. Podle nedávného rozhodnutí Úřadu městské části Praha 1 nespáchal ani přestupek. Proti demonstrantovi nezasáhli policisté, což jako správný postup odsouhlasila vnitřní kontrola i Policejní prezidium.

Chovanec už v minulosti uvedl, že kontrolní závěr policistů „legitimizuje šibenice na demonstracích“ a on se s tím nehodlá smířit. „Zatím jsem neuspěl a odvolávám se k magistrátu hlavního města, protože si myslím, že toto nepatří do kultury demokracie,“ řekl v televizi Chovanec. Podle něj rozbory, které má k dispozici, naznačují, že je to trestné.

Podobný správní spor se odehrál také v případu házení vajec na prezidenta Miloše Zemana. Úřad městské části Praha 2 tehdy nejprve rozhodl, že házení nebylo ani přestupkem, magistrát mu ale věc vrátil s právním názorem, že jednání vykazuje znaky přestupku proti občanskému soužití. Dva aktéři incidentu se nakonec „dočkali“ obvinění z výtržnictví.

Šibenice i pro Merkelovou

Šibenice se objevila také loni v říjnu na jedné z demonstrací hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Jeden z protestujících tehdy přinesl šibenici se jmény kancléřky Angely Merkelové a vicekancléře Sigmara Gabriela. Němečtí politici tento způsob protestu odsoudili jako nepřípustný, státní zastupitelství tehdy prověřovalo, jestli byl spáchán trestný čin.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 13. března 2016 19:38 )

šibenice by měly dostat příležitost na komouše!!!

reive ( 13. března 2016 19:13 )

Žerete mi cenné zprávy

reive ( 13. března 2016 18:49 )

Ď, už jsem tu.

zigzag ( 13. března 2016 18:06 )

Dobrà, prìste ponesou gilotinu

luder ( 13. března 2016 17:03 )

Kdyby ty šibenice byly proti prezidentovi a ne Sobotkovi tak by Chovancovi určitě nevadili! To samé při házení vajíček a rajčat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa