Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Gross šel kvůli milionu.“ Babišovi za Čapí hnízdo přišla hrozba z ČSSD

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. března 2016
17:00

Kvůli Čapímu hnízdu se do Andreje Babiše pustili další sociální demokraté. Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka pro Blesk.cz uvedl, že by se měl Babiš zachovat jako chlap a vysvětlit kauzu. Pokud nevysvětlí příští týden okolnosti kauzy, podpoří prý sociální demokracie mimořádnou schůzi, kterou požaduje opozice. Europoslanec Miroslav Poche pak dodal, jak kauzu vnímají v Bruselu. A své si řekl i šéf ústavního výboru sněmovny Jeroným Tejc.

Opoziční ODS a TOP 09 požadují mimořádnou schůzi sněmovny kvůli kauze farmy Čapí hnízdo. „Pokud pan Babiš nějakým přijatelným způsobem, dejme tomu do úterý, do středy, nevyjasní ty věci kolem Čapího hnízda, tak tu schůzi podpoříme,“ uvedl v Událostech, komentářích na ČT místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. „Pro nás je nejpodivnější to, jak pan Babiš kličkuje,“ dodal.

Chvojka: Dochází k pochybám. Babiš by měl vysvětlovat

Blesk.cz poslance Chvojku oslovil s tím, jak silně podobný názor v ČSSD zní. „Moje včerejší prohlášení bylo na základě nějakých nálad, které cítím, že jsou v klubu, kdy jsme se formálně jako klub nesešli, abychom udělali rozhodnutí, ale na základě konzultací s více kolegy máme pocit, že tam je takováto nálada. Není to jenom můj separé názor, ale těch lidí více a musím říci, že je to postoj, byť ještě není formálně odsouhlasen na klubu, který mohu takto neformálně deklarovat,“ vysvětlil Chvojka Blesk.cz.

V případě aktuální kauzy Čapího hnízda vidí Chvojka problém v tom, že se vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš doposud zcela jednoznačně nevyjádřil.

„Jeho vyjádření jsou rozporuplná. Jednou říká, že Čapí hnízdo v podstatě ani nezná, že do jeho holdingu nepatří. Pak v dokumentu Matrix AB řekl, že je to jeho nejlepší věc, jakou kdy vymyslel. Ale tu ′věc′ vlastnila firma s anonymními akciemi, takže jsou tam otázky typu, jestli během pěti let, kdy byla firma vlastněna anonymně, byla jeho, nebyla jeho, jestli tam opravdu nedošlo k nějakému obcházení zákona. Jak víme z veřejných zdrojů, tak pokud by v tu dobu formálně patřila pod Agrofert, dotaci by nedostala,“ upozorňuje Chvojka.

Andrej Babiš mluví v pořadu České televize o projektu Čapího hnízda Andrej Babiš mluví v pořadu České televize o projektu Čapího hnízda | Reprofoto ČT / Český žurnál: Matrix AB

Andrej Babiš by vše měl oficiálně vysvětlit, aby nedocházelo k pochybám, pokračuje poslanec ČSSD. „Jeden z důvodů, proč podporujeme mimořádnou schůzi je, že dáváme šanci panu Babišovi říct, jak to tedy bylo. Nechci automaticky říkat, že se něčeho dopustil jenom proto, že se to píše. On je ale veřejně činná osoba a měl by prostě dát nějaké jednoznačné vyjádření. Vím o tom, nevím o tom, bylo to moje, nebylo to moje, pracoval jsem na tom, nepracoval jsem na tom. A ne aby každé dva dny říkal něco jiného,“ dodal pro Blesk.cz Chvojka.

„Jsem přesvědčená, že to pan Babiš vysvětlí,“ reagovala v ČT o poznání opatrnější Babišova kolegyně z vlády a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Tejc: Poslouchání Kalouskových urážek je ztráta času

Šéf ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) si o případné mimořádné schůzi myslí své. Nemá zájem poslouchat útoky Babišových kritiků v čele se šéfem TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

„Myslím, že Sněmovna má před sebou dost důležité práce, než aby ztrácela čas posloucháním urážek a moralizování zrovna z úst Miroslava Kalouska. Ostatně už nás zdržel dost nedávnými obstrukcemi. Nepochybně se ale o celé věci budeme bavit na jednání klubu a rozhodneme se na základě vývoje celé věci v přespříštím týdnu,“ zareagoval pro Blesk.cz Tejc.

Ne všichni ale touží po „pouhém“ Babišově vysvětlování. Na ministra financí je vyvíjen z opozičních řad i tlak, aby rovnou odstoupil.

„Já si myslím - a stejně tak někteří kolegové - že pan Babiš neodstoupí, protože je nenahraditelný pro hnutí ANO. To není strana demokratická, kde by ho někdo mohl zastoupit nebo nahradit. Hnutí ANO zanikne odstoupením Andreje Babiše a to samozřejmě v tuto chvíli by znamenalo absolutní destabilizaci vlády a republiky. Neumím si to představit,“ reagoval europoslanec a volební manažer ČSSD pro krajské a senátní volby Miroslav Poche.

Chvojka: Gross odcházel jen kvůli milionu

Nejen opozice však připomíná, že hlavy ministrů v minulosti padaly i v souvislosti s menšími kauzami, kde se točily menší peníze. Viz. průšvih zesnulého a „křišťálově čistého“ expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD).

Právě Grosse vzpomenul i Chvojka. „Nás pochybnosti mrzí. Samozřejmě pokud by - ale nechci si hrát na vyšetřovatele, tam by muselo být rozhodnutí nějakého orgánu - se ukázalo, že do toho je nějakým způsobem namoče na že došlo minimálně k obcházení zákona, tak to pro pana Babiše není samozřejmě úplně šťastné. Přece jen tam šlo o 54 milionů. A když si vzpomeneme, že pan Gross odcházel v uvozovkách ′jenom kvůli nějakému milionu′, tak tam vidíte ten rozdíl,“ uvedl Chvojka.

„Samozřejmě opozice vždy využije jakýkoli nástroj, který má. Pokud jí přijde, že je něco mediálně zajímavé, tak to chápu, snaží se na nějakém tématu zviditelnit. I u nich, ale i u nás - což je gró celé věci - pochybnosti tady jsou. A pan Babiš by se k tomu měl postavit jako chlap. Je to vicepremiér, ministr financí. Neměl by lavírovat a měl by říct jednoznačný postoj, který nebude hned za dva dny revokovat a měnit,“ dodává Chvojka.

Poche: Naše čerpání dotací vzbuzuje v Bruselu obrovské otázky

Zda a jak reagovali na kauzu Čapího hnízda v Bruselu, řekl Blesk.cz europoslanec Poche. „Avizoval jsem to v našem předchozím rozhovoru. Nejenom Čapí hnízdo, ale obecně čerpání dotací v České republice vzbuzuje obrovské otázky v Bruselu,“ uvedl.

„My teď budeme mít 22. března kontrolní výbor a vzápětí začátkem dubna na plenárním zasedání schvalovat účetní závěrku Evropské komise za rok 2014. Tam ty výtky vůči ČR jak za čerpání dotací, tak za monitorovací systém Ministerstva pro místní rozvoj paní ministryně Šlechtové jsou a jsou výrazně napadány. Řekl bych, že vedle Rumunska jsme druhou nejproblematičtější zemí EU,“ varuje Poche. 

O případném uspořádání mimořádného jednání sněmovny pak tvrdí: „Pevně věřím, že ČSSD to podpoří, i když nemám informaci, jestli to tak bude a nebo ne. Právě ve světle toho, jak nahlíží Evropská komise na čerpání dotací, tak to musí být debata nejen o Čapím hnízdě, ale vůbec o systému, kdy ministr, který je nejvyšším kontrolním orgánem čerpání evropských dotací čerpá třetinu celého rozpočtu, který sem plyne z EU. To je prostě nešťastné a je jasné, že dříve nebo později to bude obrovský průšvih.“ 

Babiš se kritice za ekofarmu brání

V případu Čapího hnízda, který prověřuje OLAF (unijní Úřad pro boj proti podvodům), česká policie i auditní orgán Ministerstva financí, jde přitom o padesátimilionovou dotaci, kterou ekofarma získala z EU. Tyto peníze byly určené pro malé a střední podniky. Babiš tvrdí, že v době získání dotace nebyla ekofarma součástí skupiny Agrofert.

„Dotace byla přidělená v roce 2008 za hejtmana Bendla z ODS, kontrolovaná celkem 3 x za hejtmana Ratha v letech 2010, 2011 a 2012. Dále byla kontrolovaná mimořádným auditem Ministerstva financí v dubnu 2013 za ministra financí Kalouska. Nikdy nebyla těmito kontrolami zpochybněna oprávněnost čerpání dotace. Tak co chce opozice řešit?“ divil se Andrej Babiš na Facebooku. Snahu opozice o mimořádnou schůzi vnímá tak, že ODS a TOP 09 nejsou schopny nabídnout vlastní program a jejich programem je pouze „Antibabiš“.

Opoziční strany ODS a TOP 09 chtějí svolat mimořádnou schůzi Sněmovny k Čapímu hnízdu. Já se při té příležitosti ptám,...

Zveřejnil(a) Andrej Babiš dne 11. březen 2016

„Pan ministr musí dostat ještě jednu šanci to vysvětlit. Ono tedy příliš není co, protože ta kauza je zcela jasná. Došlo tam k pochybení, krajský úřad vyměřil pokutu, kterou potom prominul soud. Je to období hejtmanů Bendla a Ratha. Tam asi nebude co vysvětlovat, ale ta příležitost tam musí být,“ dodal pro Blesk.cz Poche.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 17. března 2016 08:08 )

Pomsta za EET

istyl ( 13. března 2016 20:37 )

dobra odpověď...a po EET neseženete uz zadne remeslo...ti co zustanou budou mit vysoke ceny, ti ostatní odejdou...ptal jsem se jich na to, sli na UP a pojedou načerno pro zname...

istyl ( 13. března 2016 20:33 )

je na zavreni...když ho nezavrou chceme taky, každý 54 mil...

mote ( 13. března 2016 20:04 )

Taky jsem podnikal, škubal stát, kde to šlo. Nikdy jsem nebrečel, vše na kasu a do daní. Měl jsem se dobře. A dnes kam dojedu např. k benzince, nebo od řemeslníků stále slyším chcete doklad, nebo bez dokladu. To znamená, že všichni vydělávají, minimum zdaňují. A sehnat elektrikáře,plynaře atd je skoro nemožné. Všichni mají zamluvené práce min. na půl roku.

honza54.. ( 13. března 2016 19:45 )

lžou všichni, proto jsou v politice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa