Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Poslanci uctili mrtvé mnichy: Kalousek pózoval v okně s vlajkou Tibetu

Autor: simao, ČTK - 
10. března 2016
14:28

Ministr kultury Daniel Herman (KDDU-ČSL) vystoupil ve čtvrtek ve sněmovně s prosbou, aby čeští poslanci uctili památku zabitých mnichů, kteří se postavili čínskému režimu. Proti Hermanově požadavku nikdo neprotestoval, a tak ve sněmovních lavicích zavládl rázem neobvyklý klid. Minutu ticha držel i Miroslav Kalousek, který společně s dalšími členy topky vyvěsil vlajku Tibetu ze sněmovních oken.

„Jsou témata, která podle mého přesvědčení spojují všechny lidi dobré vůle. Dnes je 10. březen a je to přesně 57 let od povstání tibetských mnichů, které bylo krvavě potlačeno čínskou komunistickou armádou. Prosím vás, abychom památku minimálně 80 tisíc obětí tohoto povstání uctili chviličkou ticha. Děkuji vám za pochopení,“ pronesl ministr kultury Herman (KDU-ČSL) a pochopení se skutečně dočkal. 

Jeho stranický kolega Bartošek zjišťoval, zda někdo neprotestuje, a když se mezi poslanci nikdo takový nenašel, zavelel k neplánované minutě ticha za oběti protičínského povstání ve Lhase v roce 1959. Nešlo však o jediná vzpomínková gesta, ke kterým dnes došlo. I Česko se zapojilo do mezinárodní kampaně „Vlajka pro Tibet“.

TOP 09 vyvěsila z oken svých klubových prostor ve sněmovně vlajky Tibetu a také Tchaj-wanu – v paláci, který přiléhá k Malostranskému náměstí. Proč k Tibetu připojili i Tchaj-wan? „Na protest proti servilnímu textu smlouvy Prahy s Pekingem jsme z oken poslaneckého klubu TOP 09 vedle tibetské vlajky vyvěsili i vlajku Čínské republiky,“ vysvětloval šéf Top 09 Miroslav Kalousek.

Zde neuškodí drobné zeměpisné okénko. Čínská republika je plný název pro Tchaj-wan. Má vlastní vládu a uznávají ji zhruba dvě desítky zemí světa. Její území zahrnuje ostrovy Tchaj-wan, Penghu, Kinmen, Matsu a další. Nárok na tyto oblasti si však dělá pevninská Čínská lidová republika. Smlouva mezi Prahou a Pekingem přitom obsahuje i sporný bod o uznání jednotné Číny, tedy že je Tchaj-wan součástí Číny.

„Každý poslanec má právo na svou politickou činnost a jako takovou chápu i tuto iniciativu,“ komentoval počínání kalouskovců šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). V minulosti vyvěšovali ve sněmovně z klubových oken tibetskou vlajku poslanci Strany zelených. Šlo o stejnou budovu, v níž nyní mají klubové prostory poslanci TOP 09.

Primátor Varů: Je to symbolické i k našemu roku 1968

Napříč Českem mají přitom dnes zavlát stovky tibetských vlajek. Přestože radní Karlových Varů letos po 20 letech neschválili vyvěšení vlajky pro Tibet, na karlovarském magistrátu stejně visí. A je jich tam hned několik.

Už ráno ji z okna primátorského salonku pověsili primátor Petr Kulhánek a jeho náměstek Jiří Klsák (oba KOA). „V letošním roce se v radě nenašla většinová shoda na tradičním vyvěšení tibetské vlajky na oficiálním stožáru magistrátu. Nicméně já to vnímám jako velmi důležité a symbolické gesto i ve vztahu k paralele – našemu roku 1968. A proto tu vlajku trošku partyzánsky vyvěšuji z okna své pracovny v pátém patře,“ vysvětloval primátor.

Asi desítka lidí s tibetskými vlajkami se pak dopoledne sešla před karlovarským magistrátem a nakonec na jeden z nepoužívaných stožárů před budovou vlajku pověsili také. Na některých místech Česka přitom bude vlajka vlát až do příjezdu čínského prezidenta, který má ČR navštívit na konci března.

misha46 ( 25. března 2016 11:16 )

Zneuctění mnichů zlodějskou lůzou.

mirkazam ( 25. března 2016 08:08 )

Panebože,ten Kalousek je ale vůl...

frantaklika ( 10. března 2016 20:14 )

fakt tomu ču*ráákovi nemůže někdo rozšlapat brejle?

hejhej ( 10. března 2016 19:50 )

Kalousek je denně v bulváru, stejně jako býval násilnický primitiv Rychtář. Co mají společného ???? Jsou oba blbí a chlastají !!!!

meverickx ( 10. března 2016 18:41 )

 Už jsem si v první chvíli myslel ,že je to fotka s defenestrace a konečně poletí s okna ,, Bohužel si budu muset ještě počkat ,.,.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa