Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Halal porážky budou probíhat nadále. Vláda odmítla návrh Úsvitu

Autor: ČTK, mts - 
9. března 2016
21:53

Vláda nepodpořila návrh opozičního Úsvitu na zákaz halal porážek zvířat. Poslanci Úsvitu původně navrhovali i zákaz košer porážek, novelu ale stáhli a nahradili jinou. Podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání kabinetu je návrh neústavní, ministři se podle něj také měli vymezit proti tvrzení, že je z rituálních porážek financován terorismus.

V dokumentu pro ministry s doporučením přijmout negativní stanovisko stálo, že novela Úsvitu zasahuje „neopodstatněně a nepřiměřeným způsobem“ do práva na svobodu náboženského projevu zaručeného ústavní Listinou základních práv a svobod. Vládní legislativci navíc poukázali na nerovnost, když se zákaz vztahuje pouze k islámu a nikoliv i k jiným vyznáním.

Současné znění zákona na ochranu zvířat proti týrání umožňuje halal i košer porážky používat, a to na základě povolení ministerstva zemědělství.

Předkladatelé v návrhu poukazují na to, že zvíře umírá za plného vědomí i několik minut. „Dalším důvodem pro zákaz je, že halal porážky jsou certifikované. Za certifikaci se platí poplatek, který je často příjmem islámských teroristů,“ uvádějí. Materiál pro ministry tvrzení označil za spekulativní.

Předkladatelům vadí také to, že halal porážky jsou nehygienické, protože během krvácení poráženého zvířete může být maso kontaminováno žaludečním a střevním obsahem zvířete, v němž mohou být například nebezpečné bakterie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lojzo ( 17. března 2016 14:01 )

Vláda svazáka Sobotky stále přezírá a porušuje zákony této republiky!Předně aniž by národ bránila,povolila vstup do naší republiky islamistům bez jakékoliv identifikace.Doklady žádné nemajíce,podivně se chovajíce a do Němec chvátajíce!A nyní kdy máme ze zákona dáno,jak může být zvěř utracena,se narychlo udělá dodatek k zákonu a muslimům se povolí porážka HALLAL!!!Každý občan ví,že smrt vykrvácením jak to provádí islamisté je nehumánní a zvíře strašně trpí a vláda tímto ukázala že MY budeme přijímat zákony islámu a ne ONI zákony naše!Taková vláda potom musí být sesazena a národ si musí zvolit nestraníky,odborníky,ale hlavně ČECHY do politiky!Sobotkovu vládu můžeme vystěhovat do ERITREJE!

mikade ( 15. března 2016 12:52 )

Sobotko ty sis už Halal podepsal dávno ... a bude jedno kým, ale bude to STAVOVSKÉ

schelly ( 10. března 2016 22:25 )

Tohle je opravdu vrchol hnusu, co se tady děje. Halal přeju naší vládě!!!!

joudajoudovy ( 10. března 2016 12:27 )

cssd a flaternici nas potichoucku vedou k vychodu. vychod = muslimove vychod = exit z evropanstvi kdy nam sobotka nakaze nosit satky a belobradek kostely prestavi na mesity? jinak, belobradek jako veterinar by mel dodrzovat a ctit zakony o porazce masa.

1pepan ( 10. března 2016 10:20 )

Promuslimus = nemyslimus, socdem, topka a ano jsou odepsanci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa