Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pelikán je rok ministrem. „Zvýšili jsme počet zaměstnaných vězňů,“ tvrdí

Autor: simao, ČTK - 
9. března 2016
15:40

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) řadí mezi největší dosavadní úspěchy ve funkci to, že se podařilo zvýšit počet zaměstnaných vězňů. Pelikán působí v úřadu rok. Za tu dobu zaujal mimo jiné tím, že odmítl vydat do USA Alího Fajáda. Ale také třeba tím, že na ministerstvo jezdí příležitostně na kole.

Při prezentaci své činnosti na středeční bilanční tiskovce zařadil mezi další pozitiva ministr Pelikán kroky ke zrychlení a zefektivnění činnosti soudů a také posílení dohledu nad insolvenčními správci. „Rok je krátká doba ve státní správě, ale přece jenom – něco tu máme,“ podotkl šéf spravedlnosti. 

Podle ministerstva se za rok podařilo také zaměstnat téměř sedm stovek nových odsouzených – zatímco loni pracovalo 5369 vězňů, nyní je jich reálně zaměstnáno 6041.

„Od října 2015 jsme uzavřeli 88 nových smluv s 80 společnostmi. Zahájili jsme spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy a Hospodářskou komorou ČR, díky které dojde k razantnímu navýšení zaměstnanosti vězňů v letošním roce,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Ke zrychlení činnosti soudů má přispět jejich posílení: ministerstvo navýšilo počet míst pro právní asistenty o 300, na soudy celkem přišlo 460 nových zaměstnanců.

Ještě coby kandidát na ministra spravedlnosti Pelikán přijel na jednání s premiérem také na kole. Ještě coby kandidát na ministra spravedlnosti Pelikán přijel na jednání s premiérem také na kole. | ČTK

Postupné vyrovnávání délky řízení u všech soudů si ministerstvo slibuje od takzvaného matematického modelu rozdělování nových soudců, který zohledňuje mimo jiné nedodělané případy či počet věcí připadajících na jednoho soudce. Pelikán připomněl také spolupráci s Notářskou komorou, na jejímž základě nyní podnikatelé mohou zakládat obchodní společnosti rychleji a s nižšími náklady.

Sněm ANO: Robert Pelikán a Helena Válková Sněm ANO: Robert Pelikán a Helena Válková | Foto Blesk - Karel Kopáč

Pelikán ve funkci vystřídal ministryni Helenu Válkovou. Zaujal mimo jiné i tím, že na úřad vyrazil příležitostně i na kole, pronásledován členem ochranky. Na poli politických rozhodnutí však také tím, že do USA odmítl vydat v Praze zadrženého Alího Fajáda, který se po propuštění pražským soudem vydal do Libanonu. V době, kdy se do Česka vrátila pětice Čechů unesených loni právě v Libanonu.

Loni pak navštívil Pelikán také zařízení pro zadržené migranty Vyšní Lhoty či Drahonice, které vzniklo z prostorů bývalé věznice. V minulosti kritizoval Pelikán podmínky pro migranty jako nepřiměřeně přísné, se stavem v Drahonicích však byl spokojen.

1pepan ( 10. března 2016 11:27 )

I těch, kteří je okrádají v rámci prevence udržet vězňům staré zvyky.

1pepan ( 9. března 2016 17:04 )

 Chtělo by to konečně pozavírat tu zvěř z Pražské zoo, dokud není totálně pozdě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa