Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslanci rozhodli: Povinná maturita z matematiky i poslední rok školky

Autor: ČTK, zst - 
9. března 2016
14:00

Pro předškolní děti bude od příštího roku povinný poslední rok mateřské školy. Ve stejném roce se mají sjednotit přijímací zkoušky na střední školy. V návaznosti na to pak o čtyři roky později budou muset první středoškoláci povinně maturovat z matematiky. Poslanci to schválili v novele školského zákona. Normu nyní dostane k projednání Senát.

Povinný poslední rok školky, jednotné přijímačky na střední školy a povinná maturita z matematiky. To jsou tři nejdůležitější změny, které přináší novela školského zákona. Ve středu ji schválila sněmovna. Debata se ale točila také kolem inkluze, tedy společného vzdělávání dětí. To rozčílilo ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD). Podle ní není inkluze politickým tématem, nýbrž odborným.

Novela počítá také s tím, že během příštích tří let budou mít nárok na místo v mateřské škole také čtyřleté, tříleté i dvouleté děti. Přednostní právo by měly mít děti, které bydlí ve spádovém obvodu školky. Povinný poslední rok, proti němuž marně protestovala pravice, by bylo možné nahradit domácím vzděláváním. Jeho dostatečnost si budou rodiče muset nechat ověřit přezkoušením dítěte v mateřské škole. V každém případě ale rodiče budou muset nechat své potomky zapsat do školky, jinak jim bude hrozit až pětitisícová pokuta.

Individuální domácí vzdělávání bude nadále možné také u mladších žáků. Sněmovna přes nesouhlas levice včetně ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) schválila jeho rozšíření i na starší žáky. Koalice odmítla snahu opozice o dvouletý odklad inkluzivního vzdělávání.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy se mají týkat testů z češtiny a matematiky. Výjimku budou mít střední školy s talentovou zkouškou, tedy konzervatoře, umělecké školy a sportovní gymnázia. Obory, pro které bude maturita z matematiky povinná, má stanovit vláda nařízením.

Maturanti tak budou mít tři povinné předměty, vedle matematiky ještě češtinu a cizí jazyk. Novela také od příštího roku obnovuje hodnocení písemných prací z českého jazyka a literatury Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání, proti čemuž protestoval bývalý ministr školství Petr Fiala (ODS). Ten namítal, že za těmito změnami je „tlak lidí, kteří si myslí, že čím víc věcí budou mít pod kontrolou, tím to bude lepší“.

Podobně školský expert ODS Václav Klaus mladší novelu označil za „další vítězství byrokracie a uniformity“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 29. dubna 2016 22:21 )

Maturita z matematiky pro všechny studenty je debilovina. Studenti, kteří se vydají uměleckým či humanitním směrem je jim matematika ta leda k ..... jen nervovat a buzerovat. Povinná školka je též k ničemu. Kdo chce děti naučit, tak se jim věnuje doma a nemusí platit za školku. paní ministryně s copem chce se neustále jen zviditelňovat, ale všechno špatně.

1pepan ( 10. března 2016 09:15 )

Šikana ministryně Valachové nemá hranice. Studenti si opět nesmí vybrat jeden z maturitních předmětů a rodiče musí opět platit za školku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa