Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jurečka mění lovy: Myslivci zašlou uťaté ocásky prasat, zemědělci upraví pole

Ocásky divokých prasat posílají myslivci veterinářům.
Ocásky divokých prasat posílají myslivci veterinářům.  (Autor: Blesk – Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan a archiv, profi media.cz)
Autor: bru/ČTK - 
9. března 2016
11:20

Zemědělci budou muset mít na pozemcích maximálně 30 hektarů jedné plodiny, ve které se může skrývat spárkatá zvěř. Pak bude muset následovat pás o minimální šířce 12 m, na kterém bude růst plodina usnadňující lov této zvěře. Pokud tuto podmínku nesplní, nedostanou náhradu za škody, které zvěř způsobila. Novinku plánuje ministerstvo zemědělství v novele mysliveckého zákona. Ten nyní poslalo do meziresortního připomínkového řízení, vláda by jej měla projednat do konce června. Záměr ohlásil náměstek ministra Patrik Mlynář.

Škody od divokých prasat jdou podle ministerstva do miliard ročně. Kolik si ale zemědělci na uživatelích honiteb nárokují, ministerstvo neví. Ministerstvo se snaží novelou eliminovat počty přemnožených zvířat. Pokud lovci v jednom roce odloví více než pět kusů jednoho druhu zvířete, budou muset vytvořit plán lovu tohoto druhu i na další rok. Jeho dodržování budou muset vykazovat například ocásky od divokých prasat, které posílají na vyšetření veterinářům. Pokud jej nezašlou, nezapočítá se kus jako odlovený.

U dalších druhů tak bude záležet na dohodě mezi uživatelem a držitelem honitby. Pokud se nedohodnou, tak by ji mohl přikázat stát. Například by mohlo jít o spodní čelist. Při nesplnění plánu lovu bude hrozit myslivcům pokuta až do 200.000 korun.

Resort chce také více chránit zdraví lovců. Při společném lovu spárkaté zvěře budou muset mít na sobě reflexní prvky, aby byli více vidět, a nedocházelo tak ke zraněním. Ministerstvo plánuje také zvyšovat odbornost mysliveckých hospodářů. Novela se několikrát odkládala, původně ji mělo ministerstvo vládě předložit do konce loňského roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

borjar ( 13. listopadu 2016 00:49 )

Proč jsou myslivkyně i myslivci na té fotce tak vykrmeni , oni snad ty divočáky požírají s knedlíkem ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa