Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slováci volí novou vládu. Fico nejspíš oslabí, kdo jsou jeho soupeři?

  • Autor: Zuzana Štíchová,ČTK - 
    5. 3. 2016
    05:30

    Uprchlíci a protesty zdravotních sester a učitelů. To jsou karty, které pravděpodobně rozhodnou sobotní parlamentní volby na Slovensku. Předpokládá se výhra dosavadního premiéra Roberta Fica a jeho strany Směr-SD. Dosavadní vládní strana ale zřejmě ztratí většinu v Národní radě, tedy obdobě českého parlamentu. Na Slovensku má jen jednu komoru a ve hře je 150 míst. Volí se poměrným systémem, tedy stejným stylem jako do české sněmovny.

  • 1.Jedničkou je znovu Ficův Směr-SD

    Volby se dvěma desítkami stran a hnutí mají jediného favorita. Sociální demokraty Roberta Fica. V minulých volbách zvítězil Fico drtivě se ziskem 44 % (v Česku měla vítězná ČSSD pro srovnání v roce 2013 kolem 20 %). „Nedovolíme, aby naše cíle ohrozili migranti a politická nestabilita. Děláme pro lidi a chráníme Slovensko,“ prohlašoval Fico v předvolením spotu své strany.

     

    A budou to zřejmě právě uprchlíci a Ficův nekompromisní postoj k nim, kteří mu zajistí vítězství. Stávky učitelů a hromadné výpovědi zdravotních sester ale srazily jeho preference ke 34 %.

     

    Dá se předpokládat, že v odmítavé migrační politice bude Fico pokračovat, pokud se stane slovenským premiérem i napodruhé. Slíbil také sociální balíčky, v jejich rámci chce Fico zajistit například bezplatné cestování dětí, studentů a důchodců ve vlacích, nižší povinné odvody pro zaměstnance s nízkými příjmy či snížení sazby daně z přidané hodnoty na vybrané potraviny.

    Slovenský premiér Robert Fico s manželkou Svetlanou Slovenský premiér Robert Fico s manželkou Svetlanou | Profimedia.cz

  • 2.S odstupem budou bodovat lidovci a nová strana Síť

    Nováček a nejsilnější opoziční strana - to je Síť Radoslava Procházky (43). Zaměřuje se na odhalování korupce Směru a v průzkumech se ji chystá volit až 8-16 % Slováků. Procházka se před pár lety odtrhl z KDH, stranu založil vloni, když ho povzbudila podpora 21 procent voličů v prezidentských volbách.

     

    Síť zatím nemá jasný široký program, je ale prozápadní. Jako jediná strana na Slovensku má v programu odpolitizování státní služby, tedy zavedení profesionální státní služby. Má ambici vybudovat pravicovou stranu nové, mladší generace, strana má solidní zázemí odborníků a do jejích řad vstoupili také populární starostové několika měst.

     

    Síť svede boj o druhé místo pravděpodobně s Křesťanskodemokratickým hnutím (KDH). Reinkarnovaná strana sahá v průzkumech k osmi procentům. Jejím předsedou je Ján Figeľ. Dříve byla zastoupena ve vládě, naposledy ale v roce 2006. Postupně z ní odešly silné osobnosti, které se do ní snažily vnést dynamičtějšího ducha. Je silná v rurálním prostředí, hlavně v severní části Slovenska, na Liptově, Oravě nebo na Spiši. Nejbližší českou obdobou je KDU-ČSL.

    O druhé místo za Směrem si to rozdají slovenští lidovci v čele s Jánem Figeľem (vpravo) a nová strana Síť Radoslava Procházky (vlevo). O druhé místo za Směrem si to rozdají slovenští lidovci v čele s Jánem Figeľem (vpravo) a nová strana Síť Radoslava Procházky (vlevo). | ČTK

  • 3.Do Národní rady míří i vlastenci a Maďaři

    Slovenská národní strana (SNS), akcentující vlastenectví, má také poměrně slušné šance se do Národní rady dostat. Její zisk se odhaduje do 10 %. Strana staví na sociálním cítění a tradičních hodnotách. Nový předseda Andrej Danko jí vtiskl umírněnou podobu. Od roku 1990 je to jediná strana na Slovensku, která vypadla z parlamentu a pak se jí podařilo v roce 2006 se znovu vrátit. Zdůrazňuje také nacionalismus a odmítá jak migraci, tak EU. „Strach z Maďarů“ už opustila.

     

    Kolem 7 až 9 % se pohybují také preference tradiční strany maďarské menšiny Most-Híd. V jejím čele stojí Béla Bugár, který je poslancem od roku 1990. Reprezentuje zájmy slovenských Maďarů, je prozápadně orientovaná a umírněná. Jako jediná strana na slovenské scéně se zastává uprchlíků. V minulých volbách strana skončila čtvrtá se ziskem 6,89 procenta hlasů.

    Od čtvrtka se na Slovensku agitovat nesmí. Takhle vypadá jeden z billboardů Slovenské národní strany. Od čtvrtka se na Slovensku agitovat nesmí. Takhle vypadá jeden z billboardů Slovenské národní strany. | ČTK

  • 4.Do parlamentu vede cesta s pěti a více procenty

    Na hranici zisku křesel v Národní radě se pohybuje hned trojice stran a ty budou s napětím očekávat, jak budou hlasovat nerozhodnutí voliči. O jejich úspěchu a neúspěchu může rozhodnout také volební účast.

     

    Týká se to hnutí Jsme rodina - Boris Kollár, které vede milionáře a podnikatel Boris Kollár. Ten se vymezil vůči dlouholetým politikům například heslem „Můžete mi věřit, nejsem politik“, připomíná tedy svou rétorikou například Andreje Babiše.

     

    Podobně je na tom také krajně pravicová strana Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko. Ta loni na Slovensku organizovala demonstrace proti imigrantům. Jejím lídrem je předseda Banskobystrického kraje (obdoba českého hejtmana) a pravicový radikál Marian Kotleba, který se netají kritikou vůči příslušníkům početné romské menšiny či sympatiemi k válečnému slovenskému státu a který NATO označil za zločineckou organizaci.

     

    Kolem pěti procent se pohybuje také další relativně nová strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), která vznikla v listopadu 2011. I ona se zaměřuje na odhalování korupce ve stávající vládě. Jejím lídrem je poslanec a bývalý podnikatel Igor Matovič. Ten proslul svými netradičními návrhy, před minulými volbami například dobrovolně absolvoval test na detektoru lži, aby prokázal, že nikdy nevzal úplatek. V minulých volbách skončila strana třetí se ziskem 8,55 hlasů a má 16 mandátů.

    Slováci volí svůj "parlament" stejně jako Češi na 4 roky. I pro slovenské strany platí hranice pro zisk křesel 5 %. Slováci volí svůj "parlament" stejně jako Češi na 4 roky. I pro slovenské strany platí hranice pro zisk křesel 5 %. | ČTK

  • 5.Kiska: Budou to volby desetiletí

    Sobotní parlamentní volby na Slovensku budou v mnoha ohledech nejdůležitější v tomto desetiletí, v televizním projevu to řekl slovenský prezident Andrej Kiska. Zároveň vybídl obyvatele pětimilionové země, aby se hlasování zúčastnili. „Rozhodneme o tom, jak může a jak bude vypadat Slovensko za čtyři roky. Budou to velmi dlouhé čtyři roky ve zvláště složitém období v Evropě i ve světě. Budou to zvláště dlouhé čtyři roky i z hlediska řešení nebo neřešení našich domácích problémů, které dlouhodobě máme,“ uvedl.

     

    Podle prezidenta nelze vyloučit, že o podobě slovenského parlamentu a o složení vlády může nakonec rozhodnout několik desítek či stovek hlasů. „Poslední měsíce a týdny této předvolební kampaně ukázaly, že lidé nejsou vůči politikům bezmocní, a že skutečné problémy země nelze dlouhodobě obcházet,“ dodal Kiska ke kampani, kterou poznamenala stávka části učitelů a hromadné výpovědi stovek zdravotních sester.

    Oba prezidenti se sešli na Pražském hradě. Oba prezidenti se sešli na Pražském hradě. | Blesk - Mária Rušínová

turan ( 5. března 2016 16:47 )

Strč si toho Fika do p.r.d.e.l.k.y!!!

moiaza ( 5. března 2016 09:35 )

 Proč to řešíte tak složitě? Vždyť ve Slovenských volbách nejde o nic jiného, než ve vobách u nás. Pouze o koryto a vlastní kapsu. Všechno kolem těchto voleb jsou jen planá slova a blablabla.

turan ( 5. března 2016 06:57 )

13,Riaditeľ VšZP Forai nominant Zderu,uzatvoril 69 zmlúv v hodnote 14 miliónov eur, ktoré mala najväčšia poisťovňa počas jeho pôsobenia uzavrieť s jeho 77 ročnou tetou Annou Sučkovou. 14,Šéf VZP -Vaďura-nominant Zderu nakúpil cerebrálny oximeter za cca 49 000€,pričom Češi dali za taký 16 000€,Poliaci 14 200€,Banská Bystrica -za 24 000€!Výhovorka vraj:“oni nedostali akési kábliky navyše“ 15,Poslanec Jánoš nosil Smeru peniaze balené v Alobale,ako tvrdila jeho manželka!Peniaze pochádzali z Hornonitrianských baní! 16,Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) platí masérovi výšku ročného platu 250 sestier.Bebl„Chci kyanid, jdu otrávit manžela,“ říká žena lékárníkovi. „Zešílela jste?“ Ukáže mu fotku manžela v posteli s jeho ženou. „No to je něco jiného. Neřekla jste, že máte recept.“ avý zistil, že tržby firmy istého Kostku stúpli najskôr na 140.756 euro v roku 2012 a potom absolútne závratne na 1.456.451 eur v roku 2014.Tieto výkony zazmluvňovala podľa Siete hlavne VšZP pod vedením Marcela Foraia. tento už bývalý riaditeľ musel odstúpiť minulý rok kvôli kaze s tetou Ankou, jeho príbuznou, ktorej firma profitovala tiež zo zmlúv so štátnou poisťovňou. 17-Cena za lekársky zákrok počas vlády Zderu sa vyšplhala až na úroveň 5686,56 eura. K cene materiálu pribudla v poisťovni aj suma za samotný výkon, ktorý je ohodnotený na 565 eur. Z pôvodných 1500 eur, ktoré hradil pacient, sa tak stala suma takmer 6200 eur.-Túto kliniku spoluvlastní košický podnikateľ Dušan Mach, ktorého meno sa spájalo aj s kauzou predraženého CT a s Pavlom Paškom, dodala televízia.

turan ( 5. března 2016 06:55 )

Fickove Kauzy:1,Kauza Horné Plachtince obec z 200 obyvateľmi bola prvou veľkou kauzou. Regionálna obstarávacia agentúra (ROA) zorganizovala centrálny 130-miliónový tender.2. Kauza SPP (2013)Podklady ku transakcii totiž podľa opozície vznikli na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors. Podklady ku transakcii totiž podľa opozície vznikli na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors. 3. Jahnátkove Komjatice Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek si na ministerstvo povolával vlastných ľudí. Prvou úspešnou príbuznou sa stala Jahnátkova neter Petra Bohúnová, rodená Pešková.Jej brat, vyštudovaný právnik Lukáš Peško,a ostatná rodina!5. Kauza Star EU (2014) :Ministrovi práce Jánovi Richterovi vyčítali kauzu agentúry či nezvládnuté čerpanieEurofondov. 6.KauzaMHDevelopment (2014), že odvolaný konateľ štátnej spoločnosti MH Development Ladislav Košecký zaplatil tri pokuty vo výške 12.786 eur zo štátnych peňazí. Ladislav Košecký uzavrel zmluvu s firmou v ktorej bol jediným vlastníkom, vyplatil pokutu zo štátnych peňazí a prenajal na rok auto za cenu, za ktorú by sa dalo kúpiť.7. Kauza predraženého CT-čka a pád Pašku (2014),8. Počiatkova kauza s palivovými kartami (2014)víťazná firma Paywell vznikla len deň pred podaním prihlášok do súťaže !9. Port Servis Pavla Pavlisa (2015)Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur. Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. 10. Kauza Váhostav (2015)Nový Zéland a Cyprus. Na adrese týchto krajín sídlia schránkové firmy, kde končia vlastnícke štruktúry Širokého Váhostavu. 11.Tentoraz ide o ultrazvuky, pričom z lukratívneho biznisu profituje vďaka nominantom Smeru firma s väzbami na Michala "Ega" Straku, Každý z troch ultrazvukov v Košiciach predražený cca o 35 000€!12.Nákup sterilizačného prístroja v Ružomberskej nemocnici 4x drahšie ako v Čechách,riaditeľ nominant ZDERU!13,Riaditeľ VšZP Forai nominant Zderu,uzatvoril 69 zmlúv v hodnote 14 miliónov eur, ktoré mala najväčšia poisťovňa počas jeho pôsobenia uzavrieť s

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa