Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Paranoidní xenofob“ v čele USA? Proti Trumpovi píše petice jeho vlastní strana

Autor: ČTK, simao - 
3. března 2016
13:05

Donald Trump kráčí suverénně k nominaci na boj o prezidentský post, ve kterém se kandidát republikánů utká s demokratem, tedy Hillary Clintonovou nebo Berniem Sandersem. Před realitním magnátem Trumpem však varuje petice, pod kterou se podepsalo 60 republikánských expertů. Označují ho za ohrožení USA. V Trumpově kritice jdou ještě dál některá evropská média, zatímco Trumpův syn jako by se snažil dokázat, že jablko skutečně nepadá daleko od stromu.

Šedesátka republikánských expertů v oblasti zahraniční politiky podepsala petici proti kandidatuře Donalda Trumpa na úřad prezidenta a varovala před jeho programem. 

Text dopisu se ve čtvrtek objevil na sociálních sítích. Signatáři uvádějí, že Trumpovy představy a návrhy mohou ohrozit národní bezpečnost USA. „Trumpova prohlášení nás vedou k závěru, že jako prezident by využil svou autoritu způsobem, který by zemi učinil méně bezpečnou a omezil by náš vliv ve světě,“ stojí v dopisu. „Jeho představy o tom, jak využívat prezidentskou moc proti odpůrcům, jsou jasným ohrožením občanských svobod v USA,“ pokračují odpůrci Trumpa.

„Xenofob, ignorant“. Evropská média se opřela do Trumpa

Obavy a zmatek podle agentury AP přitom vyvolává Trumpova nominační kandidatura i mezi politiky a novináři ve světě. „Jeho kandidatura otevřela dveře šílenství: nemyslitelné se může stát skutečností a špatný vtip se stává realitou. Co dříve vypadalo směšně, musí dnes být předmětem vážné diskuse,“ napsal ve čtvrtek německý list Handelsblatt.

Podle komentáře rakouského deníku Salzburger Nachrichten by bylo hrubou chybou považovat Trumpa za politického klauna. „Jeho zvolení prezidentem by velmi ohrozilo USA i celý svět. Nacionalistická a šovinistická politika neučiní Ameriku velikou, nýbrž špinavou, a vyvolá riziko destabilizace mezinárodního pořádku,“ soudí rakouský list.

Podle komentáře listu The Financial Times by Trumpovo vítězství znamenalo „globální pohromu“. Je to „hlasatel paranoidních představ, xenofob a ignorant bez zkušeností s politikou“. Může být přirovnán k bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, ovšem bez jeho šarmu a obchodnické intuice. „Trump je hrubě nekompetentní pro nejdůležitější světový politický úřad,“ shrnul hodnocení The Financial Times.

Vedení americké Republikánské strany však má i po výrazném úspěchu Donalda Trumpa v hlasování během volebního „superúterý“ stále ještě možnost postup kontroverzního miliardáře zastavit. Podle agentury AP nemá Trump ještě zajištěnu rozhodující podporu, o které může být více jasno 15. března po hlasování v dalších šesti státech.

Hledají náhradu za Trumpa?

Trump přitom podle řady republikánských stratégů stranu poškozuje a ohrožuje její postavení na americké politické scéně. Jeho útoky proti migrantům prý odrazují černošské a hispánské voliče a svou kampaň realitní magnát staví na strachu voličů z islámského extremismu, přistěhovalectví a ekonomické nestability. 

TAKHLE SE VOLÍ V USA:

Video Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta. - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Republikánské sekretariáty proto v těchto dnech horečně propočítávají protitrumpovské volební varianty, z nichž ale žádná není moc příznivá, upozorňuje AP. Marco Rubio ani Ted Cruz nevypadají, že by měli do Bílého domu skutečně nakročeno. A tak se spekuluje dokonce i o zcela nové tváři, která by ze sedla vyšoupla Trumpa. Bývalý texaský guvernér Rick Perry však svou kandidaturu označil za absurdní. „Proč vůdci Republikánské strany nevidí, že jim přináším nové voliče po milionech? Vytváříme přece větší, silnější stranu,“ hájí se Trump na Twitteru.

Trumpův syn vystoupil v show údajného rasisty

Jeho 38letý syn Donald Trump mladší, který otci aktivně pomáhá ve volební kampani, mezitím vystoupil v rozhlasové show moderátora Jamese Edwardse, kterého američtí liberální aktivisté označují za rasistu a antisemitu. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters.

Chování Donalda Trumpa mladšího podle agentury posiluje obavy, že jeho otec hodlá v nominační kampani využít podporu amerických extremistů. Trump junior je přitom synem prezidentského kandidáta a jeho československé exmanželky Ivany Trumpové Zelníčkové. V show vychvaloval svého otce a líčil, jak jeho kampaň mění Republikánskou stranu.

Donald Trump se svým synem Donaldem juniorem Donald Trump se svým synem Donaldem juniorem | Reuters

„Už to není jen kampaň, je to přímo hnutí,“ tvrdil Trumpův syn v pořadu, ve kterém byl v minulosti hostem třeba pravicový radikál a popírač holokaustu Willis Carto či bývalý šéf rasistického Ku-Klux-Klanu David Duke, od jehož podpory se Trump starší nedávno odmítl distancovat. Podle agentury Reuters přitom Trumpovy návrhy na vystavění zdi na hranicích s Mexikem nebo na zákaz vstupu všech muslimů do USA korespondují s ideologií americké krajní pravice.

rumungro ( 3. března 2016 17:32 )

Copak je xenofob každý, kdo se brání ilegálním přistěhovalcům. To je potom každá vláda, která brání svoje území hranicemi.

xandrax ( 3. března 2016 15:23 )

malé války jedné maličké země,... ať jdou všichni k šípku a senát je k hounu, stačí kabaret Sněmovna

dozor3a ( 3. března 2016 15:16 )

http://www.novinky.cz/domaci/396573-senatori-budou-resit-zemanovy-vyroky-nekteri-se-chteji-zastat-pr emiera.html

xandrax ( 3. března 2016 15:12 )

každá velmoc má mašinérii, v Rusku mají jasno, protože to nejsou "volby"

xandrax ( 3. března 2016 15:10 )

no neví, taky huláká , Ted Cruzov

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa