Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

I na plnoleté dítě musíte platit alimenty, pokud studuje. Jinak ztratíte řidičák

Exekutor může kvůli neplacení alimentů zabavit hříšníkovi řidičák, zatím se to týká peněz na nezletilé děti. Poslanci ale chtějí stávající praxi změnit.
Exekutor může kvůli neplacení alimentů zabavit hříšníkovi řidičák, zatím se to týká peněz na nezletilé děti. Poslanci ale chtějí stávající praxi změnit.  (Autor: Blesk, Shuttershock)
Autor: zst, ČTK - 
3. března 2016
12:22

Poslanci poslali do druhého čtení novelu exekučního řádu. Ta počítá s tím, že exekutoři budou moci zabavit řidičské průkazy i kvůli neplacení alimentů na děti starší 18 let, pokud budou studovat. Návrh skupiny poslanců z KSČM, ČSSD a ANO podpořili poslanci napříč politickým spektrem, včetně pravicové ODS.

Zákon, který umožňuje zabavit řidičáky neplatičům alimentů, je platný od začátku roku 2013. Vztahuje se ale jen na alimenty placené na děti do 18 let. Praxe ukázala, že mnohdy nevymahatelné tisícovky si najednou cestu k rodiči, který dítě vychovává, najdou.

Podle předkladatelů je ale takové věkové omezení diskriminační, novela by měla situaci narovnat. „Mohla by ulehčit život řadě mladých lidí,“ řekl za předkladatele Zdeněk Ondráček (KSČM).

„Není podstatné, kdo něco navrhuje, ale co navrhuje,“ podpořil normu bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s tím, že „kdo má na benzín, má i na alimenty“.

Pro úpravu se vyslovili také předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch a Radek Vondráček (ANO), který ale zároveň upozornil na to, že lidé po 18. roce věku už jsou v jiném právním postavení než nezletilí. Novela si proto v Ústavně právním výboru zřejmě vyžádá změny.

Novela leží ve sněmovně už od června 2014. Předkladatelé původně počítali s tím, že bude účinná už od loňského roku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa