Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Volební boj odstartován: Stát není firma, jsou to lidé, útočí ČSSD na Babiše

Autor: ČTK, val - 
7. března 2016
06:00

Sociální demokraté si na kampaň před letošními krajskými a senátními volbami vyhradili řádově 100 milionů korun. Informoval o tom v úterý místopředseda strany pro hospodaření Martin Starec. ČSSD zároveň zahájila jarní část kampaně, když v některých novinách zveřejnila inzeráty, kterými se vymezuje vůči ministru financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Právě ANO by přitom mělo být v podzimních volbách největším soupeřem ČSSD.

„My jsme si vyčlenili v rozpočtu částku řádově 100 milionů korun,“ řekl Starec, podle něhož zatím sociální demokracie nepočítá s tím, že by si na volby musela půjčovat. Asi dvě třetiny z této částky mají jít na krajské volby, třetina na ty senátní.

843962:full:true:true

Částka, o níž v úterý ČSSD informovala, je výrazně vyšší než rozpočty ostatních stran pro podzimní klání. Opoziční TOP 09 zatím hovořila o desítkách milionů na kampaň, lidovci a hnutí Starostové a nezávislí o 15 milionech. Komunisté se chtějí vejít do 20 milionů a Úsvit s Blokem proti islámu do deseti milionů korun. Hnutí ANO ještě částku nezveřejnilo.

Právě vůči tomuto koaličnímu partnerovi se sociální demokracie začala svou kampaní už nyní vymezovat. Například v inzerátu zveřejněném na titulní straně Práva píše: „Stát není firma. Je to společenství lidí.“ Naráží tak na časté tvrzení Babiše, který je zároveň majitelem koncernu Agrofert, že chce stát řídit jako firmu.

Vicepremiér Andrej Babiš Vicepremiér Andrej Babiš | ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterním rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že doufá, že se vládní strany dokážou přenést přes soupeření, které je ve volbách logicky čeká. Koaliční partneři podle něj musí přistupovat odpovědně k tomu, že je před nimi ještě hodně práce a spojuje je odpovědnost dotáhnout do konce sliby z doby vytvoření kabinetu.

Jestli se ale stranám podaří vést kampaň pozitivně, není vůbec jasné. Do protiútoku přešel první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Je to škoda, že stát není řízen jako firma, protože pokud by byl stát řízen jako firma, tak by určitě nevěnoval panu Bakalovi 40 000 bytů zadarmo. To by určitě soukromá firma neudělala,“ uvedl v narážce na privatizaci OKD za koaliční vlády, v níž byl Sobotka ministrem financí.

Podobně hovořil i Babiš. „Já tomu rozumím, že je to takové ironizující heslo proti mně, ale mně to nevadí. Ono to vychází pravděpodobně z toho, že ti lidi, co to propagují, netuší, co je to firma, protože nikdy nebyli v reálném životě,“ řekl v Poslanecké sněmovně novinářům.

Sociální demokraté v inzerátu také zveřejnili odkaz na stránky kampaně, na nichž mimo jiné zdůrazňují některé výsledky dvou let ČSSD v koaličním kabinetu. Podle některých koaličních poslanců se tím ale strana chlubí zákony, které podpořila celá koalice. „Volební marketing je volební marketing a to k tomu patří,“ reagoval vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Sociální demokracie k výročí dvou let ve vládě nechala vytvořit i video, kde vysvětluje, co všechno se jí povedlo prosadit, podívat se na něj můžete zde:

Video  Volební klip ČSSD útočí na výroky Andreje Babiše  - ČSSD
Video se připravuje ...

kkkastr ( 2. března 2016 17:49 )

Tak proč se o něj Sralbo... nestaráš?

1pravda1 ( 2. března 2016 10:04 )

ČSSD je opravdu směšná, okopávat kotníky svému koaličnímu partnerovi to se nedělá! Babiš volby vyhraje a ČSSD bude v opozici, kdo by chtěl vládnout s podrazáky, kteří jsou ve vládě. KDE JSOU TY CÍRKEVNÍ RESTITUCE? Založili jste komisi s Gajduškovou - jaké jsou její výsledky, to nám řekněte? Babiš chtěl plnit vaše volební sliby alespoň tím, že zdaní církevní restituce, to bylo jediné, co se dalo dělat, když Nečas s Kalouskem podepsali velmi nevýhodné smlouvy s církvemi pro stát! Ale vy ČSSD jste sklopili hlavu a nechali si na ni sr-át od KDU, které vám vyhrožovalo. Na ty vaše falešné úsměvy není nikdo zvědavý, raději stát jako firmu, než společenství lidí, které daruje majetek církvi a pozve uprchlíky mezi nás!

joudajoudovy ( 2. března 2016 09:27 )

vazeny p.sobotko, koukam, ze nejste zadny troskar! na sve udrzeni u koryt vase strana vyda 100.mil.kc. ze nejste tak stedry k lidem? vase predvolebni sliby slychame pres 20.let a nic se nezmenilo, ba, socialne slabym (rodiny, duchodci, nemocni), se vse zhorsilo. otazka: budete tez potirat podnikatele z rad vasich poslancu, senatoru i vladnich uredniku? neni podnikajici poslanec cssd, ktery pobira veskere vyhody (plat, dotace, prednostni pravo, beztrestnost), tez kontraverzni? neni to v rozporu se socislnim citenim, o kterem, bez vysledku, dlouhe roky narodu prednasite? neni vyhodnejsi hmatatelny dukaz? misto utraty za vase korytniky, postavte socialni zarizeni pro duchodce. to by byla spravna volebni kampan!!! hlasy se jen pohrnou... zaverem: ac vam stat zaplatil vysokoskolske vzdelani - JUDr. a komunista, dle odpovidajicich kadrovych predpokladu, vas nechal vystudovat stredni skolu, vase konani i vetni souveti mi stale vice ujistuji, ze jste byl, ve svem profesnim zivote, neuspesnym obcanem, a tudiz jste se vrhl na politiku, kde usty mlatite prazdnou slamu a volicum slibujete nesplnitelne. co je vasi politickou kulturou? podrazy a mateni naroda, jak jste si na byt usetril z poslaneckych nahrad? uz je cas, aby volici nasledovali heraklese, ktery augiasuv chlev a staje vycistil od hnoje. nyni je cas na zbourani a novou vystavbu.

rumungro ( 2. března 2016 00:26 )

Kdo chce zapomenout na podvody minulých, ale i současných politických stran? To jsou jenom ti, kterým se v té špíně dobře plavalo. Sama EU ( jak ji nemusím ) nás už několikrát upozornila, naposledy docela důrazně na to, že se u nás musí zlepšit výběr DPH a daní obecně. Komu vadí vadí kontr. hlášení k DPH ? To jsou ti, kteří si neoprávněně nárokují DPH nazpět. EET ? Do 10000 se nemusí vystavovat faktura, stačí malý daňový doklad, nebo souhrn - stát to nezajímá. Prodáváte na trzích ? Stačí tablet nebo chytrý mobil a údaje odeslat do 48 hod. Komu to vadí ? Těm, co perou šp. peníze; těm, co korumpují svoje koňe; těm, co zaměstnávají na černo - všem těm,kteří mají příjem z činnosti, který není zdaněn. / Na Babiše, který chce tento náš nezákoný sport zrušit a všem nastavit stejny pravidla, kejhají akorát potrefeny husy.

hejhej ( 1. března 2016 22:29 )

Sobotkovy nesmysly na bilbordech i při projevech už nemůže brát nikdo vážně. Je užvaněný vlastizrádce, který místo jasných názorů a řešení problémů kecá a kecá.O restitucích už ani slovo, na ně utáhl při parlamentních volbách voliče, nyní hází špínu na Babiše. Volit ČSSD, ODS, TOP09, KDUČSL je cesta do pekel!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa