Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovna v utajení: Vypnout mobil nestačí? Na poslance asi půjdou s detektory

Autor: Václav Lang - 
2. března 2016
05:28

Před třemi týdny řešila sněmovna prekérní situaci. Poslanci si kvůli projednávání úniku informací z citlivých kauz unesených občanů odsouhlasili neveřejné jednání. Rázem vyvstala otázka, co s mobilními telefon poslanců. Jejich vypnutí nakonec postačilo, přesto se někteří zákonodárci ptají, zda v dnešní přetechnizované době takové opatření stačí. Místopředsedové komory už přemýšlejí o razantnějších krocích.

Uzavřená jednání se nekonají příliš často. Možná i proto se zdají být pravidla pro takové případy poněkud zastaralá. Před únorovou schůzí se naposledy utajeně jednalo v roce 2010.

Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna | Blesk / Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

Jednací řád dolní komory pojednává o takovýchto případech velmi obecně, stanoví například, jak se v podobných situacích naloží se zápisem z jednání nebo s informací o výsledcích hlasování. Detailní postup zpravidla vyplyne z doporučení bezpečnostního útvaru Kanceláře Poslanecké sněmovny.

V tomto duchu postupoval v únoru i místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN), který řídil schůzi v době, kdy se rozhodovalo o vyloučení veřejnosti. Dohoda zněla, že kdykoli by se někdo chystal sdělit informaci v jakémkoli stupni utajení, musel by na to dopředu upozornit, načež by předsedající vyzval poslance, aby vypnuli své mobilní telefony.

Místopředsedové sněmovny Petr Gazdík (STAN) a Jaroslava Jermanová (ANO) Místopředsedové sněmovny Petr Gazdík (STAN) a Jaroslava Jermanová (ANO) | Blesk - Pecák, Křivan

„Ten, kdo má jakoukoli informaci ve stupni utajení, musí říct: ‚Ano, přednesu utajovanou informaci,‘ a v tom okamžiku já jako předsedající bych musel požádat o vypnutí mobilních telefonů a veškeré techniky,“ uvedl pro Blesk.cz. Nic takového ale nakonec nebylo potřeba. „Nikdo z přítomných neoznámil, že přednese utajovanou informaci, tím pádem jsme nemuseli vypínat mobil telefony,“ řekl. Na stole byla také varianta odevzdání telefonů, vedení sněmovny ale rozhodlo, že vypnutí přístrojů stačí.

Gazdík: Ty, ty, ty, vypni ten počítač

Už tehdy se objevily pochybnosti, zda takovéto opatření stačí. Vyjasnění se nejvíce domáhal předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch. „Ono vypnutí mobilních telefonů asi dnes, v dnešní době technologií, nezabrání, aby se to nedostalo ven,“ podivil se.

Shoduje se s ním i část vedení sněmovny. „Je to určitě jedna z věcí, která by se měla řešit. Já jsem v té době řídil schůzi a představa, že budu zírat na 200 poslanců a budu jim říkat: ‚Ty ty ty, vypni ten počítač, okamžitě schovej ten mobil nebo ti ho zabavím,‘ to je skutečně hloupé, to by se mělo institucionálně v jednacím řádu vyřešit,“ uvedl Gazdík.

Jan Bartošek Jan Bartošek | Daniel Černovský

Řešením by podle něj mohlo být, že by poslanci před účastí na utajené schůzi museli podstoupit bezpečnostní kontrolu a nechat elektronická zařízení za dveřmi. „Musí dojít mechanicky k tomu, že poslanci budou vpuštěni do sálu až potom, co bude každému z nich odebrán mobilní telefon a jakákoli další elektronika. Prostě přes rám,“ uvedl.

Jednoznačně jej podpořil i další místopředseda komory, lidovec Jan Bartošek. „Kdyby se to mělo projednávat, určitě by to bylo o tom, že by se odevzdaly tyhle přístroje,“ uvedl pro Blesk.cz. „V případě, že se mají poslanci setkat s utajenými informacemi, tak to považuji za naprostou nutnost. Druhá věc je, jakým způsobem ošetřit to, že poslanci potom novinářům bez udání zdroje mohou nějakou takovouhle informaci pustit a tam to riziko vnímám jako vysoké,“ dodal.

2375779:full:true:true

Oba uznávají, že by se toto téma mohlo dostat na pořad příštích debat o změně jednacího řádu. Museli by ale přesvědčit minimálně předsedu sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), který se zatím k nápadu staví spíše rezervovaně. „Pokládám tento návrh za obtížně proveditelný,“ reagoval pro Blesk.cz.

1pepan ( 2. března 2016 12:36 )

To je takový problém vestavět rám? Mimochodem, kolik poslanců už využilo vestavěnou kapli, kterou navrhoval nejdražší architekt v ČR?

joudajoudovy ( 2. března 2016 10:26 )

takze narod, podprahove se dozvida, ze bude omezen i tv prenos ze snemovny a senatu, aby byl lepe zmanipulovan cssd, ods, top a komunisty. vyse jmenovani babisovi vestili z kristalove koule, ze do pristich voleb nevydrzi, a hle! nyni jim sverace silne pracuji. no, neni se cemu divit? jejich pojeti kristalove cisteho kristalu se jiz davno nezaklada na pravde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa