Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týmu, který připravil nové tarify elektřiny, odzvonilo. Šéfka ERÚ ho rozpustila

Autor: ČTK, tmp - 
29. února 2016
18:06

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková v pondělí s okamžitou platností ukončila činnost expertního týmu, který připravoval změny tarifního systému plateb za elektřinu. K ukončení přistoupila poté, co se jeho členové shodli na nutnosti tarify upravit a jako základ pro další výpočty schválili nový matematicko-technický model. Uvedl to mluvčí úřadu Vladimír Černý.

Vedoucím týmu byl bývalý první místopředseda ERÚ Jan Nehoda, který návrh nové tarifní struktury předkládal ke schválení a který byl odvolán letos v lednu z funkce. Členy byli mimo jiné náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská a zástupci distribučních i výrobních firem.

Změny tarifního systému se týkají takzvaných regulovaných cen. ERÚ je stanovuje každoročně. Zahrnují například platby za přenos a distribuci elektřiny. Vitásková už dříve řekla, že nové tarify, které by měly začít platit od příštího roku, by mohly vydržet deset až 15 let. Vitásková zároveň upozornila, že bude pravděpodobně nutné upravit aktualizovanou státní energetickou koncepci a národní akční plán pro chytré sítě, které již schválila vláda.

Původní návrh tarifních změn, který ERÚ připravil, odmítl mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle jeho vyjádření by navržená změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro víc než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou. Návrh je podle něj třeba přepracovat a se změnou není třeba spěchat, měla by jí předcházet rozsáhlá debata.

Vitásková vydala rozhodnutí ve stejný den, kdy se dozvěděla, že zůstane ve funkci i po 1. březnu. Rozhodla tak vláda, která vzala na vědomí stanovisko Legislativní rady ohledně právního postavení předsedy a místopředsedy Energetického regulačního úřadu. Vitáskové hrozil konec kvůli služebnímu zákonu, který by jí nedovolil ve funkci pokračovat, jelikož čelí obžalobě za zneužití pravomoci, za které byla minulé pondělí nepravomocně odsouzena.

 

joudajoudovy ( 1. března 2016 09:52 )

sefka odvolala svuj tym... zrejme od strachu, ze ji kamenovani nemine. povolene solarky a navic zdrazeni elektriny, to uz by bylo moc. mozna by ji chovanec mel vyzvat k odsunu na unijni hranice, muslim si poradi a stat usetri za soudni taskarici, kdy bude u odvolaciho soudu osvobozena a dostane odskodne.

asijo ( 1. března 2016 05:22 )

Chybí zde údaj,jak budou potrestáni.

istyl ( 29. února 2016 19:27 )

pravdepodobne do tarifu a jejich vyse, měli zapracovat i cenu dostavby Temelina...

Samo ( 29. února 2016 19:21 )

Zdá se, že nevíte o čem je řeč. Řeč je o tom, že ministr průmyslu a obchodu pan Mládek zadal ERU tvorbu nových tarifů pro distribuci elektřiny. Problém je v tom, že se musí zgruntu přebudovat sítě elektrických obvodů včetně transformátorů. Toto přebudování má přijít stát asi na 300 miliard. Tarify zpracovával tým,který byl složený z náměstkyně MPO p. Kovačovské, odvolaného náměstka ERU Nehody, který v nepřítomnosti šéfky Vitáskové překročil své pravomoce a podepsal uvolnění dotací 42 miliard poté co na něj zatlačil ministr Mládek. Dalšími členy tohoto týmu byli zástupci největších distributorů elektřiny. V tomto složení dostali zadání od vlády a sice od Mládka. Následně vypustili do médií dezinformaci, že je to práce Vitáskové. Je až trapné jakým podlým způsobem se snaží vláda s pomocí těch velkých hráčů - solárníků dostat p. Vitáskovou z křesla šéfky ERU. Vrcholem všeho je její obžaloba z něčeho čeho se nemohla dopustit i kdyby jakkoliv chtěla. Bratři Zemkové dostali licenci k 31.10.2010 a Vitásková nastoupila do úřadu v srpnu 2011. Předtím se Chovanec s Mládkem přeli o to pod koho podle služebního zákona patří, aby ji mohli kvůli této obžalobě vyhodit, protože jim byla nepohodlná.

istyl ( 29. února 2016 18:59 )

takove tarify by si mohl vymyslet skoro doslova každý...pak prijdou s podobnym plynari, petroolejari, co nemocnice? ze budeme muset vic marodit, protože pro nas budou "drzet " kapacity?...a co vodari, ti uz vlastne sileny napad mají v praxi...a az s takovou hovadinou prijdou pekari, ze tlustému panovi drzi kapacity vyroby podle jeho jistice(BSM), bude mit smulu, ze bude drzet dietu, a zaplati vic...fantasmagorie nejakych rádoby manageru je s ohledem na jejich peněženku obludna...a naší též...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa