Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do pětice všeho dobrého a zlého? Je tu opět tendr na e-náramky pro vězně

Autor: zst, ČTK - 
29. února 2016
17:46

Ministerstvo spravedlnosti a Probační a mediační služba vypsaly novou zakázku na takzvané elektronické náramky pro vězně. Předpokládaná cena veřejné zakázky je 100 milionů korun bez DPH. Zájemci o účast v tendru se mohou hlásit do 5. dubna. Místo standardní veřejné zakázky se bude jednat o soutěžní dialog. Do předchozí soutěže se totiž nikdo nepřihlásil.

V této fázi zadavatel není objektivně schopen vymezit technické podmínky a právní a finanční požadavky na plnění veřejné zakázky tak, aby mohl sestavit zadávací dokumentaci. Jediné, co je zadavatel schopen definovat, je, že předmětem (či spíše účelem) plnění veřejné zakázky je pořízení komplexního elektronického monitorovacího systému osob pro trestní justici včetně zajištění podpory tohoto řešení," stojí v popisu zakázky.

Vítězný uchazeč by měl dodat nejen samotné náramky, ale také zajistit jejich provoz prostřednictvím monitorovacího centra, dále související školení lidí, kteří budou zařízení obsluhovat, i servis náramků.

Zvolenou formu soutěžního dialogu zdůvodnilo ministerstvo minulý týden tím, že poskytuje veřejnému zadavateli stejnou flexibilitu, jakou mají soukromé subjekty, a že zároveň umožňuje nalézt nejvhodnější řešení potřeb veřejného zadavatele. Po výzvě k podání žádosti o účast v dialogu a k prokázání splnění kvalifikace povede úřad se zájemci dialog a následně je vyzve k podání nabídky. Další harmonogram projektu tak bude záležet i na počtu uchazečů, kteří se budou účastnit.

Možná náhrada za vazbu

Zařízení má hlídat domácí vězně, uvažuje se i o jeho využití při nahrazení vazby či posílení ochrany obětí trestné činnosti. Poté, co do původně vypsaného tendru nepřišla žádná nabídka, ministerstvo uvedlo, že zakázka nekončí, ale je ji třeba přehodnotit. Náměstek pro trestní politiku Vladimír Zimmel tehdy připustil, že tendr mohl být pro některé uchazeče příliš technologicky náročný vzhledem k možnému výdělku.

Probační a mediační služba vypsala zakázku na elektronický monitoring pro vězně loni v srpnu. Ministerstvo následně upřesnilo, že se výběrové řízení týká nákupu 250 náramků. Cenu neuvedlo. Zájemci měli původně podávat nabídky do začátku října, lhůta se potom několikrát prodlužovala.

Tendr je zakletý. Jde už o pátý pokus

Soutěž, do které se koncem minulého roku nikdo nepřihlásil, byla už čtvrtým pokusem, jak vybrat dodavatele na elektronické náramky. Že ani tentokrát neuspěje, s tím ministerstvo spravedlnosti nepočítalo. Nová varianta výběrového řízení, tzv. soutěžní dialog, tak bude celkově už pátým pokusem.

V minulosti neuspěla ani předchůdkyně Roberta Pelikána (ANO) ve funkci – Helena Válková (ANO). V červnu 2014 musela zrušit tendr kvůli obvinění vlastního náměstka Šterna, že se snažila soutěž ovlivnit.

Náramky by měly dohlédnout na lidi potrestané domácím vězením, v budoucnu možná i na vazebně stíhané nebo podmínečně propuštěné. Jejich provoz vyjde levněji, než pobyt člověka ve vězení.

e.44 ( 29. února 2016 23:40 )

Pokud se konečně povede najít výrobce a provozovatele, tak se ty peníze státu poměrně rychle vrátěj. Denní náklady na vězně v lochu jsou 710,-, což je měsíčně v průměru 21 300,-. Měsíční provozní náklady e-náramku by měly být kole 3 000,-. Při použití 250 náramků je roční úspora 54 900 000,-, takže za dva roky jsou náklady zpět.

havran2 ( 29. února 2016 20:43 )

Kolik státních peněz už tak prošustrovali ? ? ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa