Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Varování z Prahy: Putin rozeštvává Evropu, s Českem manipuluje přes uprchlíky

Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. března 2016
06:15

Putinovo Rusko selhává v zajištění kvalitního života pro své občany, ale navenek působí značně agresivně. Snaží se rozeštvat Evropu a z Česka chce mít trojského koně, varoval v pondělí na půdě sněmovny poslanec Ivan Gabal (za KDU-ČSL) a přidali se i další. Včetně exministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09). Debatovalo se totiž o ruské propagandě.

Důrazné varování před propagandou putinovského Ruska se neslo v pondělí sálem Státní akta na půdě Poslanecké sněmovny během konference „Jak porazit kremelskou dezinformační kampaň“.

„Podle mého názoru je Rusko vojensky, politicky a mediálně ve válce a pravděpodobně chystá její eskalaci. Zvyšuje se silně nepřátelský až destruktivní tón,“ uvedl jeden z řečníků a poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal.

Ruská propaganda si údajně „hraje s ohněm“ a Rusko při tom využívá i současnou migrační krizi. To když se snaží zdůrazňovat vazbu migrace a islámu, islámského terorismu a hrozící islamizace Evropy. Chce tak dál tlačit Evropu do otázek vnitřní nesoudržnosti a rozeštvává její západní, střední a východní část, míní Gabal.

„Rusko by se mohlo propagandou vytočit skutečně do válečné akce zejména v Sýrii a proti Turecku... Rusko naplňuje v Sýrii svým chováním znaky kroků k rozpoutání 3. světové války,“ varoval politik.

Gabal: Místo Sobotkovy vlády chtějí „hradní želé“

Rusko se prý také snaží vytvořit pocit vzájemného ohrožování v rámci EU. V tomto smyslu se Rusko podle Gabala zaměřilo i na země visegrádské čtyřky včetně Česka a snaží se V4 izolovat coby „potenciálního sponzora zrušení sankcí“.

Nejen proto Gabal vyzýval k držení se západní orientace. „Existuje scénář na to shodit stávající vládu v Praze a nastolit vládu, která by byla ochotná sehrát roli trojského koně a nabourat sankce EU,“ tvrdil Gabal, který je místopředsedou sněmovního výboru pro obranu a členem výboru pro bezpečnost. Sobotkovu vládu by podle něj chtělo Rusko nahradit „hradním želé nebo něčím podobným“.

Zhýralý Západ? Všichni dělají chyby, říká Langšádlová

Debata, kterou zorganizoval think-tank Evropské hodnoty, proběhla pod záštitou poslankyně Heleny Langšádlové (TOP 09) a mezi hosty usedl do první řady i čestný předseda topky Karel Schwarzenberg. „V souvislosti s některými tématy – zmínila bych dění na Ukrajině, migraci, války na Blízkém východě – se začalo naším veřejným prostorem, našimi médii šířit velké množství informací, o kterých lze říci, že jsou součástí propagandy,“ upozorňuje Langšádlová.

Podle ní dochází k cílenému zpochybňování institucí, jako jsou EU, NATO, ale i celé západní civilizace. „Velmi často se mluví o zhýralém, zkaženém Západu,“ zmínila Langšádlová, ale jedním dechem dodala, že zkrátka nikdo nejsme dokonalí a chyby dělají všichni. Včetně EU. 

„Já jako politik jsem pevně přesvědčena, že českým národním zájmem je zůstat pevnou součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance... Někdy se hovoří o Rusku, o Putinovi jako o tom, který bude hájit křesťanské hodnoty. Já jako křesťan musím říct, že mi z toho jde mráz po zádech,“ řekla Langšádlová, podle které spolupracují v Česku někteří s ruskou propagandou vědomě, někteří nevědomě.

Debata o ruské propagandě na půdě sněmovny Debata o ruské propagandě na půdě sněmovny | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Schwarzenberg: Rusko nemá občany, ale poddané

Poslanec Gabal přispěl také analýzou toho, jak se momentálně žije v Rusku. Podle něj se sice Rusko snaží systematicky mediálně tlumit informace o protiruských sankcích, ale nedaří se mu vytvářet příznivé podmínky pro život svých občanů. 

„Rusko výrazným způsobem v kvalitě života zaostává,“ uvedl Gabal, podle kterého se Rusům nepodařilo z hlediska životních podmínek udržet v kontaktu s postkomunistickými zeměmi. „Žít v Rusku dneska je velmi náročná věc a stále náročnější,“ shrnul Gabal závěry analýzy.

Poslanec Gabal nastínil ještě jeden problém spjatý s životem v Rusku – země prý ztrácí své nejvyšší a vyšší střední vrstvy, které odchází do západní Evropy. Vedle toho ale uvedl i to, že je na Západě ulito velké množství majetku zkorumpovaných ruských představitelů. A mj. i v Praze se hromadí přemíra ruských „diplomatů“.

V následné debatě pak čestný místopředseda TOP 09 Karel Schwarzenberg upozornil, že v Rusku již ostatně nežijí občané, ale „poddaní“.

„Samozřejmě nejenom ČR je cílem propagandy ruského režimu, která ovšem je mnohem inteligentnější, rozmanitější a zajímavější, než byla sovětská propaganda posledních 20 let,“ uvedl kníže. Upozornil, že v různých zemích ruská propaganda cílí na různá témata. Zajímavé mu přijde, že u nás jsou to uprchlíci, kteří přitom v Česku takřka nejsou.

Kalenský: Každodenní útoky ruské propagandy

Jako jednu z možností tlaku na Rusko navrhl poslanec Gabal odebrat mu pořadatelství MS ve fotbale v roce 2018. „Pro Rusko to má samozřejmě mimořádnou symbolickou cenu,“ míní poslanec. „Všichni si v Rusku musí uvědomit, že Putinova éra není na věky,“ dodal Gabal.

Dalším z panelistů byl novinář Jakub Kalenský, který byl loni vybrán do nově zformovaného týmu šéfky diplomacie EU Federicy Mogheriniové – do EEAS, nového odboru zaměřeného na boj s ruskou protizápadní propagandou. „Dezinformační útoky se na nás valí každý den,“ upozornil s tím, že nejde jen o média, ale třeba i tzv. trolling na sociálních sítích. „Na dezinformační kampani pracuje tisíce profesionálů denně, poměrně štědře placených,“ uvedl Kalenský a posteskl si, že my máme oproti tomu „pár hezkých studií a pár hezkých konferencí“.

Kalenský mluvil o tzv. hybridní válce a také roli médií při záboru Krymu. „Neproběhlo to jen jednorázově, kdy kremelská média slouží vojenským cílům Ruské federace,“ varoval Kalenský. Jako další případy ruské manipulace a propagandy jmenoval reportování o sestřeleném letadle MH17 na Ukrajině či o vraždě opozičního politika Borise Němcova v Moskvě nedaleko zdí samotného Kremlu. „Z mediálních výstupů je naprosto jasně patrné, že Ruská federace považuje jakoukoli zemi na západ od sebe za nepřítele,“ dodal Kalenský během debaty.

Vystoupil i ukrajinský zastánce Ruska

Podle Jakuba Jandy, zástupce ředitele Evropských hodnot, máme přitom v Česku „různá historická traumata, na která lze velmi dobře cílit“ v rámci ruské propagandy. Zmínil např. český „mnichovanský kompex“, že velcí rozhodují o nás bez nás. I podle něj využívá Rusko ve své propagandě migraci. Snaží se vytvořit dojem, že státy EU během řešení migrační krize selhávají „a Ruská federace, jen tak mimochodem, dělá vše dobře“. „Teze, že Ruská federace nám pomáhá v řešení migrační krize, vůbec není pravda,“ uvedl Janda.

Během debaty se vzduchem občas vznášelo (byť často nevyslovené) jméno prezidenta Miloše Zemana, který podle Jandy naslouchá kremelským „narativům“. „Prezident republiky pravidelně dělá to, že se vymezuje vůči našim nejbližším spojencům,“ řekl Janda a zmínil mj. roztržku s velvyslancem USA Schapirem. Sociolog Ivan Fišera, bývalý poslanec za Občanské fórum a člen ČSSD, pak upozornil, že Miloš Zeman „glorifikuje nečekaně diktatury, napadá tvrdě EU.“

Vedle odpůrců ruské propagandy však na debatu dorazil i zastánce Ruska. U mikrofonu během debaty vystoupil Ukrajinec Alexander Baravanov, který nabádal, aby se oběma stranám měřilo stejně a vedle údajné rozpínavosti Ruska se řešila třeba i rozpínavost NATO.

Na paškál si pak vzal ukrajinský revoluční Majdan. Je prý z Kyjeva a sledoval jej z oken svého bytu, když začínal. Upozorňoval na údajné fašistické vlajky, které prý na Ukrajině zavlály. „Nejsem troll, troll, to je někdo, kdo se skrývá za falešným jménem,“ říkal Ukrajinec, což nakonec glosoval exministr Schwarzenberg slovy, že během každé masové demonstrace s desítkami či stovkami tisíc demonstrantů se v zástupech lidí najde procento lidí, kteří jsou „magoři, volové, extremisté atd.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa