Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ať jsou děti trestně odpovědné už od 13 let, žádají podle průzkumu Češi

Češi si přejí, aby se snížila hranice trestní odpovědnosti pro mladistvé z 15 na 13 let, ukázal průzkum pro Blesk.cz. (ilustrační foto)
Češi si přejí, aby se snížila hranice trestní odpovědnosti pro mladistvé z 15 na 13 let, ukázal průzkum pro Blesk.cz. (ilustrační foto)  (Autor: archiv Blesk)
Autor: kle - 
29. února 2016
05:01

Snížit hranici trestní odpovědnosti ze současných 15 let si přeje více než polovina Čechů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Phoenix Research pro Blesk.cz, ve kterém odpovídalo více než 1000 lidí. Češi se nejvíce přiklání k názoru, že hranice by měla být snížena na 13 let. Téma hýbe republikou už delší dobu, debatu znovu otevřela únorová vražda patnáctileté Elišky. A právě snížení věkové hranice pro trestní odpovědnost navrhne šéf ústavněprávního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) do tří týdnů.

Snížit věkovou hranici trestní odpovědnosti dětí ze současných 15 let si přeje 58 procent Čechů. Více než třetina se pak přiklonila k tomu, aby děti byly za své činy trestně zodpovědné již od 13 let.

Většina Čechů by uvítala, aby byli za své skutky trestně odpovědní i mladiství pod 15 let. Většina Čechů by uvítala, aby byli za své skutky trestně odpovědní i mladiství pod 15 let. | archiv Blesk

Pro snížení hranice trestní odpovědnosti v ČR je „určitě“ 25 procent dotázaných, dalších 33 procent odpovědělo „spíše ano“. Na druhé straně pouze zhruba třetina Čechů (36 procent) s takovým návrhem nesouhlasí.

„Téma oslovuje napříč věkem, příjmovou i vzdělanostní strukturou české společnosti. Lidé, kteří podporují snížení trestní odpovědnosti, se nijak významně neodlišují od odpůrců snížení,“ doplnil ředitel Phoenix Research Jan Kubáček. „Téma snížení trestní odpovědnosti trochu silněji rezonuje u mužů, ale rozdíl je opravdu zanedbatelný,“ dodal.

Většina Čechů by uvítala, aby byli za své skutky trestně odpovědní i mladiství pod 15 let. Většina Čechů by uvítala, aby byli za své skutky trestně odpovědní i mladiství pod 15 let. | archiv Blesk

Nejvíce respondentů (34 procent) se domnívá, že mladiství by měli být trestně odpovědní od 13. roku svého života. K variantě 14 let se přiklání 31 procent dotázaných. Devět procent by snížilo odpovědnost dokonce již na 12. rok života. Téměř čtvrtina respondentů (24 procent) přiznala, že věk trestní odpovědnosti neumí posoudit.

S Tejcem přijde zákon?

„Myslím si, že ve 12 nebo 13 letech každý ví, že se nemá krást, ale především ví, že se nemá vraždit. A nemyslím si, že je možné tolerovat případy, které se dějí,“ uvedl pro Blesk.cz Tejc, který se o snížení hranice trestní odpovědnosti snažil neúspěšně už před lety.

„Dlouhodobě preferuji to, aby hranice trestní odpovědnosti byla pro ty nejzávažnější trestné činy, jako jsou vraždy a loupež s následkem smrti, snížená,“ dodal.

Téma je znovu aktuální od letošního Valentýna, kdy zřejmě Daniel B. (14) zavraždil Elišku (†15). Pro svůj věk nepůjde do vězení, je umístěn ve výchovném ústavu v Boleticích a ve svých 18 letech vyjde na svobodu s čistým trestním rejstříkem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lobotom ( 29. února 2016 20:05 )

Určité nejmenovatelné etnikum dokáže páchat násilné trestné činy klidně už v deseti letech, takže i tohle je ještě moc. Hlavně by se ale měl zavést princip "třikrát a dost". Nejlépe rovnou provaz.

salto ( 29. února 2016 09:57 )

Oni ty fakani si své beztrestnosti jsou moc dobře vědomy

byvalyvoIiccssd4 ( 29. února 2016 07:44 )

To je pěkná hovadina.

sheba ( 29. února 2016 07:35 )

Ve tvém případě určitě ANO! Základ výchovy je v rodině!! Pokud mám nezletilé dítě a nevím nebo toleruje jeho úchylné chování v reálu a na soc. sítích....podílím se tím svou měrou i na jeho činech

sheba ( 29. února 2016 07:10 )

Jednoznačně PRO když umí v těch letech vraždit, tak ať nesou i trest a následný trest pro jejich rodiče!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa